Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2020


17.12.2020 Energianeuvonta kampanjoi taloyhtiöille

Motiva ja alueelliset energianeuvojat kampanjoivat energiatehokkuudesta ja uusiutuvalla tuotetun energian käytön lisäämisestä taloyhtiöissä tammikuusta alkaen. Samalla Motivan taloyhtiöille suunnatut verkkosisällöt uudistuvat ensi vuoden alussa.

Lue lisää

 

16.12.2020 Hilma-palvelu riittää osoittamaan palvelutarjonnan puutteen jätehuollossa

Ympäristöministeriön mukaan hankintamenettelyn toteuttaminen Hilma-palvelussa riittää 1.1.2021 alkaen osoittamaan yksityisen jätehuoltopalvelun tarjonnan puutteen, jota kunnan toissijaisen jätehuoltopalvelun pyytäminen jätelain mukaan edellyttää. Tämä vastaa valmisteilla olevaa jätelakiesitystä, jonka mukaan hankintayksiköt voivat osoittaa yksityisen palvelutarjonnan puutteen Hilma-palvelussa julkaistavan ilmoituksen avulla. Nykyinen laki velvoittaa hankintayksiköitä käyttämään tarkoitukseen Materiaalitoria ensi vuoden alusta.

Lue lisää


10.12.2020 Vähähiilisyyttä ei saavuteta ilman energiatehokkuusinvestointeja

Suomen tavoite on olla ensimmäinen hiilineutraali yhteiskunta vuoteen 2035 mennessä ja hiilinegatiivinen pian sen jälkeen. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää ripeitä toimia.

Lue lisää

 

10.12.2020 Motivan ympäristökriteerit monitoimilaitteille, kopiokoneille ja tulostimille on päivitetty

Motiva on päivittänyt kestävien hankintojen tietopankin oppaan monitoimilaitteiden, kopiokoneiden ja tulostimien hankintaan. Alkuperäinen vuonna 2014 laadittu opas oli ajantasaistamisen tarpeessa ja Yhdysvaltojen ja EU:n välisen Energy Staria koskevan sopimuksen päättyminen 2018 edellytti kriteerien uudelleentarkastelua.

Lue lisää

 

2.12.2020 Selvitys: Kokeilujen ja julkisten hankintojen välinen tie kaipaa tasoitusta

Kokeilut ja hankinnat ovat julkishallinnon väline avittaa yhteiskunnallisten ratkaisujen syntymistä ja edistää hyvinvointia mahdollisimman vaikuttavasti. Julkisilla hankinnoilla mahdollistetaan kokeilujen skaalautuminen eli laajempi käyttöönotto osana julkishallinnon palveluita. Valtionyhtiö Motiva selvitti valtiolta kokeilurahaa saaneilta tahoilta näkemyksiä julkisista hankinnoista ja niihin liittyvistä esteistä.

Lue lisää

 

1.12.2020 Pilotti käynnistyy: 6 kuntaa oppii toisiltaan energiatehokkuuden parhaista käytännöistä

Kunnat ovat jakaneet oppeja energiatehokkuuden parhaista käytännöistä kunta-alan energiatehokkuussopimuksen ympärille perustetussa KETS-verkostossa. Nyt yhteiskehittäminen saa vauhdituksen kun 6 kuntaa lähtee kehittämään vertaisoppimisen mallia energiatehokkuustyöhön. Pilottiin tulivat valituiksi Hämeenlinna, Hollola, Hyvinkää, Turku, Rauma ja Oulu.

Lue lisää

 

30.11.2020 Materiaalitorilla päivityksiä

Materiaalitorilla tehtiin päivityksiä 24.11. Sulkeutumassa olevat ilmoitukset näkyvät tästä eteenpäin omalla tunnuksella palveluun kirjautuneille. Myös käyttöohjeet ja käyttöehdot on päivitetty.

Lue lisää


26.11.2020 Suomi ei pääse mukaan kiertotalouteen, jos päättäjät, kehittäjät ja toimijat kököttävät omissa poteroissaan

Ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden hupeneminen ja luonnonvarojen ylikulutus ovat aikamme suurimmat ehdotonta ratkaisua odottavat ongelmat. Kiertotalous on talouden uusi muoto, jossa materiaalit ja raaka-aineet säilyvät kierrossa ja tuottavat arvoa toistuvasti.

Lue lisää

 

23.11.2020 Tokaluokkalaisten Agenttiseikkailukilpailu on ratkennut

Agenttiseikkailu toteutettiin kolmatta kertaa tänä syksynä ja siihen osallistui huikeat 123 luokkaa, joissa oli yli 2 400 oppilasta. Kaikkien osallistuneiden kesken arvottiin Pop-up Heureka -tiedeshow ja parhaat neljä luokkaa palkittiin kirja- ja pelipalkinnoilla.

Lue lisää

 

23.11.2020 Energiaremonttiin vauhtia energiatodistuksesta

Järvenpääläinen Jaakko Ketomäki alkoi pohtia oman talon energiatehokkuutta ja asumiskustannuksia sekä sitä, miten parhaiten voisi kumpaankin vaikuttaa. Lähtökohdaksi Ketomäki päätti teettää talostaan energiatodistuksen, jolla nykytilanne ja energiankulutukseen vaikuttavat toimet saisi näppärästi selvitettyä.

Lue lisää

 

23.11.2020 Junctionista ratkaisuehdotuksia kestävään ja älykkääseen kiinteistöjen hallintaan

Junction 2020 hackathon kokosi 6.‒8. marraskuuta virtuaalisesti yhteen erityisesti ohjelmoinnin mutta myös muotoilun nuoria lahjakkuuksia ratkomaan viikonlopun aikana yritysten heille antamia haasteita. Haasteissa yleensä jonkin olemassa olevan datan pohjalle luodaan uusia palveluita. Motiva osallistui tapahtumaan yhteisellä haasteella yhteistyökumppaneidensa CGI:n ja OP Kodin kanssa.

Lue lisää

 

19.11.2020 Nimityksiä Motivassa

Motivassa on syksyn aikana aloittanut neljä uutta henkilöä asiantuntijatehtävissä, henkilöstöhallinnossa ja viestinnässä.

Lue lisää

 

13.11.2020 Lisää lämpöpumppuja ja aurinkoenergiaa Inkooseen

Uudellamaalla sijaitsevan Inkoon kunnan omistamissa rakennuksissa pääasiallinen lämmitysmuoto on kaukolämpö, jonka hiilidioksidipäästöt Inkoossa ovat pienet. Uusiutuvan energian käytön lisääminen ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen kunnan omistamissa kohteissa on mahdollista muun muassa asentamalla lämpöpumppuja muutamiin sähkö- ja öljylämmityskohteisiin sekä lisäämällä edelleen aurinkoenergian käyttöä. Tiedot käyvät ilmi kunnassa hiljattain tehdystä uusiutuvan energian kuntakatselmuksesta, jonka toteutti Ramboll Finland Oy.

Lue lisää

 

6.11.2020 Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa vietetään 21.-29.11.2020 #Kestorakkaus -teemalla

Miten yrityksenne mahdollistaa jätteettömän arjen? onko yrityksellänne kertakäyttötuotteita korvaava tai vähentävä palvelu tai tuote? Mikä on sinun oma tekosi kertakäyttösuhteiden katkaisemiseksi? Euroopan jätteen vähentämisen viikolla puhutaan tänä vuonna kertakäyttötuotteiden käytön vähentämisestä.

Lue lisää

 

6.11.2020 Julkisten elintarvikehankintojen vastuullisuuskriteerit kommentoitavana 22.11. saakka

Motiva ja Luonnonvarakeskus ovat laatineet maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta ehdotukset uusista ja päivitetyistä vastuullisten elintarvikehankintojen kriteereistä. Kriteeriluonnokset ovat kommentoitavana 22.11.2020 saakka. Kriteerien päivitystyön tavoitteena on edistää kestävää ruoantuotantoa.

Lue lisää


27.10.2020 Hävikki-battlen voitto ratkesi – ysiluokkalaisten loihtimat herkut hurmasivat tuomariston

Hävikki-battlessa yhdeksäsluokkalaiset valinnaisen kotitalouden opiskelijat kisaavat siitä, kuka onnistuu valmistamaan kauppojen hävikistä näyttävimmät kahden ruokalajin annokset. Annoskuvat jaetaan Instagramissa, josta kilpailun tuomaristo valitsee voittajat. Ideana on opetella valmistamaan ruokaa satunnaisista raaka-aineista ja perehtyä ruokahävikin vähentämisen keinoihin.

Lue lisää

 

23.10.2020 Perheyritys Nuuksion kansallispuistossa kehittää ympäristövastuullista liiketoimintaa

Hawkhill Cottage Resort on Nuuksion kansallispuiston ympäröimänä toimiva matkailuyritys. Perheyritys vuokraa kahdeksaa korkeatasoista kokous- ja lomahuvilaa yksityis- ja yritysasiakkaille. Hawkhill kuuluu niihin onnekkaisiin yrityksiin, joiden toimintaa koronapandemia ei ole pahasti häirinnyt.

Lue lisää

 

13.10.2020 Materiaalitorin sähköpostiongelma korjattu

Materiaalitorin lähettämiin automaattisiin sähköposteihin liittyvä ongelma on saatu korjattua ja viestit kulkevat käyttäjille jälleen ongelmitta.

Lue lisää


7.10.2020 Haku aukeaa: vertaisoppimisella vauhtia energiatehokkuuden johtamiseen

Energiatehokkuussopimukseen liittyneille kunnille tarjotaan mahdollisuutta hakea energiatehokkuussopimuksen toimeenpanon vertaisoppimispilottiin keväällä 2021.

Lue lisää

 

5.10.2020 Viestien lähetysongelmaa korjataan Materiaalitorilla

Osa Materiaalitorin lähettämistä sähköposteista ei tällä hetkellä tule käyttäjän sähköpostiin. Häiriö on satunnaista ja koskee ainakin käyttäjien rekisteröitymisen sähköpostitarkistusta ja hakuvahdin lähettämiä viestejä. Käyttöhäiriö pyritään korjaamaan niin pian kuin mahdollista.

Lue lisää


1.10.2020 Reilun kiertotalouden käsikirja - Sosiaalisesti oikeudenmukaista kiertotaloutta kunnissa

Kuntien perustehtävät ohjaavat huolehtimaan kuntalaisten hyvinvoinnista ja mahdollistamaan asukkailleen mielekkään ja onnellisen elämän. Samalla monet kunnat ovat omaksuneet kunnianhimoisia ilmastotavoitteita, joihin on osaltaan vastattu kiertotalouden ratkaisujen avulla.

Lue lisää

 

28.9.2020 Energiansäästöviikolla 5.-11.10. napataan energiasyöpöt

Valtakunnallinen Energiansäästöviikko kutsuu kaikki yhteisöt mukaan tarkkailemaan energiankulutusta. Nappaamalla energiasyöpöt, karsimme kuluja ja autamme hillitsemään ilmastonmuutosta sekä muita ympäristövaikutuksia.

Lue lisää

 

23.9.2020 Materiaalitorilla päivityksiä 24.9. – käyttökatkokset mahdollisia

Materiaalitori-verkkopalvelun päivitystyö käynnistyy 24.9.2020, klo 16.00 ja voi aiheuttaa hetkellisiä katkoja Materiaalitorin toiminnassa.

Lue lisää


22.9.2020 Öljylämmitys vaihtoon -webinaarissa 7.10. tietoa avustuksista & ratkaisuista

Suunnitteletko öljylämmityksestä luopumista? Tervetuloa kuuntelemaan maksutonta webinaaria remonttiin tarjolla olevasta avustuksesta sekä vanhan lämmitysjärjestelmän korvaavista ratkaisuista. Pirkanmaan ELY-keskuksen ja Motivan asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi. Webinaari järjestetään keskiviikkona 7.10., klo 15.00–17.00.

Lue lisää

 

18.9.2020 Auton vapaapäivää vietetään 22.9.2020 – Ilmaista joukkoliikennettä kuudessa kunnassa

Euroopan liikkujan viikko (16.–22.9.2020) huipentuu tuttuun tapaan maailmanlaajuiseen Auton vapaapäivään, jota vietetään tänä vuonna tiistaina 22.9.2020.

Lue lisää

 

16.9.2020 Vähäpäästöinen liikkuminen kuuluu kaikille – Euroopan liikkujan viikkoa vietetään 16.–22.9.2020

Kansainvälistä Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16.–22.9. Viikolla kannustetaan ihmisiä kiinnittämään huomiota omiin arkisiin liikkumisvalintoihin ja niiden vaikutuksiin ympäristöön ja yhteiskuntaan. Liikkujan viikolla vietetään myös Auton vapaapäivää 22.9.

Lue lisää

 

16.9.2020 Rintamamiestalo Pirkkalassa lämpiää jo maalämmöllä

Pientalojen omistajille on nyt tarjolla avustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Pirkkalan Haikassa sijaitseva vuonna 1939 rakennettu rintamamiestalo lämpiää jo maalämmöllä. Omistajaperhe on tyytyväinen öljykattilasta luopumiseen ja maalämpöratkaisuun.

Lue lisää

 

28.8.2020 Kehitä koulutusta rakentamisen muoveista – vastaa kyselyymme 20.9. mennessä

Ympäristöministeriö, Rakennusteollisuus RT ja Motiva Oy ovat valmistelleet kyselyn rakentamisen muoveihin liittyen eri toimijaryhmille. Pyydämme nyt apuasi koulutuskokonaisuuden suunnittelussa. Voit auttaa vastaamalla oheiseen kyselyyn. Vastaaminen vie vain muutaman minuutin.

Lue lisää


25.8.2020 Weckman Steel toteutti energiakatselmuksen – tukee strategisia valintoja

Terästuotteita valmistava Weckman Steel teetti tehtaallaan energiakatselmuksen, johon se sai 40 prosentin energiatuen. Katselmus kannatti, sillä tulokset tukevat strategiatyötä ja auttavat parantamaan kannattavuutta.

Lue lisää

 

21.8.2020 Yksitoista kuntaa haluaa näyttää esimerkkiä kestävässä kulutuksessa

Suomalaisen edelläkävijäkuntien Fisu-verkoston (Finnish Sustainable Communities) kunnat näyttävät esimerkkiä kestävässä kuluttamisessa ja haastavat myös muut kunnat pienentämään omaa ympäristöjalanjälkeään.

Lue lisää

 

18.8.2020 Lämpimän käyttöveden kulutus minimiin espoolaisyhtiössä

Asunto Oy Espoon Rauhalanpuisto 8:ssa, kahden rakennuksen ja 42 asunnon yhtiössä Espoon Matinkylässä, toivottiin kannattavaa energiansäästöä ja lämpöpumppujen hyödyntämistä. Korkeiden lämpötilojen tarpeet haluttiin minimoida, etenkin lämpimän käyttöveden kulutus.

Lue lisää

 

17.8.2020 Haussa vuoden 2020 nerokkaimmat energiatehokkuusteot

Mistä löytyy Suomen nerokkaimmat energiatehokkuusteot? Ilmoita oma tai kumppanitahosi mukaan kisaamaan vuoden 2020 energianerokkaan teon tittelistä. Tunnustus myönnetään nerokkaalle energiatehokkuusteolle, joka loistaa vaikuttavuudellaan ja oivaltavuudellaan.

Lue lisää

 

14.8.2020 Fiksuilla toimilla vedenlotraus kuriin taloyhtiössä

Helsingissä sijaitsevassa taloyhtiössä satsattiin vettä säästäviin laitteisiin ja saatiin taloyhtiön vedenkulutus putoamaan 155 litrasta/henkilö noin 117 litraan henkilöä kohden vuorokaudessa.

Lue lisää

 

8.7.2020 Haemme tapahtuma- ja toimistoassistenttia määräaikaiseen työsuhteeseen

Saatko pidettyä montaa rautaa tulessa yhtä aikaa? Tiedätkö mitä ovat Teams, Zoom ja striimaus? Oletko idearikas tapahtumajärjestäjä ja tiedät mikä takaa onnistuneen tapahtuman? Pysyykö kynä hallussa ja innostut ihmisten kohtaamisesta? Jos näin on, laita ihmeessä meille esittelysi tulemaan sillä haemme nyt viestintä- ja markkinointitiimiimme määräaikaista tapahtuma- ja toimistoassistenttia (1 vuosi).

Lue lisää

 

22.6.2020 Energiatehokkuus ylös ja kustannukset kuriin säästötakuulla

Parantamalla ilmanvaihtoa, uudistamalla kiinteistöautomaatiota ja panostamalla esimerkiksi energiatehokkaaseen valaistukseen saadaan säästöjä monessa kiinteistössä. ESCO-hankkeena toteutettuna hankkeet ovat tilaajille helppoja: yksi toimittaja huolehtii koko projektista suunnittelusta toteutukseen asti ja antaa hankkeelle säästötakuun.

Lue lisää

 

10.6.2020 Vuoden 2020 energianerokkaat valitaan jälleen – haku auki elokuussa

Valtakunnan nerokkaimmat energiatehokkuusteot ovat jälleen haussa. Vuoden 2020 Energianerokas -kilpailu aukeaa 10.8. energiatehokkuussopimuksiin liittyneille. Mukaan voi ilmoittaa oman tai toisen organisaation energiatehokkuusteon.

Lue lisää

 

2.6.2020 Remonttikesä tuo kulkukauppiaat ovelle

Tänä keväänä rakennustarvikemyymälöissä on käynyt vilske, kun suomalaiset ovat korona-aikana keskittyneet kodin ja mökin kunnostukseen. Jos portilla kolkuttaa kiertävä kotimyyjä, joka tarjoaa remontteja tai aurinkopaneeleita suoramyyntinä, kaupat kannattaa tehdä vasta huolellisen perehtymisen ja harkinta-ajan jälkeen, muistuttaa kuluttajien energianeuvonta.

Lue lisää

 

12.5.2020 Materiaalitorilla päivityksiä 12.5. – käyttökatkokset mahdollisia

Materiaalitori-verkkopalvelun päivitystyö käynnistyy 12.5.2020, klo 16.00 ja voi aiheuttaa hetkellisiä katkoja Materiaalitorin toiminnassa.

Lue lisää


6.5.2020 Energiatehokkuus ensin

Suomi on sitoutunut ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tiukkoihin kansainvälisiin päästötavoitteisiin. Energiaviraston tehtävänä on yhdessä Motivan kanssa vauhdittaa päästöjen vähentämistä, energiatehokkuutta sekä uusiutuvan energian käyttöä, jotta näihin tavoitteisiin päästään.

Lue lisää

 

28.4.2020 Miljoonasäästöjä hukkaa minimoimalla – Katselmoijarekisteristä löydät ammattilaisen avuksesi

Materiaalitehokkuuden parantaminen tuo yrityksille merkittäviä säästöjä ja pienentää yrityksen ympäristökuormitusta. Parhaiten yrityksen toiminnassa syntyvään hävikkiin päästään kiinni materiaalikatselmuksella, jonka tekee siihen koulutettu katselmoija.

Lue lisää

 

21.4.2020 Kadonnutta hyötysuhdetta metsästämässä

Ensimmäiset mittaukset Metsä Board Oyj:n tehtailla on tehty Motivan ja mukana olevien yritysten yhteisessä hankkeessa pumppaus- ja puhallinjärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi. Mittausten ja selvitysten perusteella löytyi runsaasti säästöpotentiaalia.

Lue lisää

 

20.4.2020 Aurinkosähköä taloyhtiöön?

Supersuosittu Aurinkosähköä kotiin -webinaari jatkuu Ilmastoinfon ja Kiinteistöliitto Uusimaan taloyhtiöille suunnatussa verkkotapahtumassa 4.5.

Lue lisää

 

14.4.2020 Vesa Silfverin ja Kimmo J. Lipposen mielipidekirjoitus Talouselämä-lehdessä: Yhteiskunnallisia ongelmia on ratkaistava kokeiluilla

Motivan toimitusjohtaja Vesa Silfver ja Yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO ry:n toimitusjohtaja Kimmo J. Lipponen toteavat Talouselämä-lehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että koronakriisiä ratkottaessa on ylitettävä perinteiset sektorirajat ja etsittävä ratkaisuja kokeiluilla.

Lue lisää

 

9.4.2020 Katso Aurinkosähköä kotiin -webinaari omaan tahtiin

Motivan ja alueellisen energianeuvonnan Aurinkosähköä kotiin -webinaari on nyt Motivan Youtube-kanavalla. Verkkotapahtumassa asiantuntijat kertoivat aurinkosähköjärjestelmän tekniikasta, kannattavuudesta ja hankinnasta pientaloon.

Lue lisää

 

7.4.2020 Elintarvikehankintojen vastuullisuuskriteerit päivitetään

Vastuullisiin elintarvikehankintoihin kannustavat kriteerit päivitetään tänä vuonna. Päivitystyön tavoitteena on lisätä vastuullisuuskriteerien käyttöä julkisissa hankinnoissa.

Lue lisää

 

7.4.2020 Työkalu energiatehokkuuden oheishyötyjen tunnistamiseen

Energiatehokkuuden parantaminen tuottaa yrityksille energiansäästön ohella monia erilaisia hyötyjä. Motiva on laatinut työkalun, jonka avulla yritys voi tunnistaa ja arvioida energiatehokkuuden oheishyötyjä.

Lue lisää


3.4.2020 Motivan yritysvastuuraportti vuodelta 2019 julkaistu

Yritysvastuuraportissa raportoimme toimintamme vastuullisuudesta sisältäen taloudellisen vastuun, ympäristövastuun sekä henkilöstövastuun. Raportin lopussa tarjoamme katsauksen muutamiin vastuullisten tekojemme tuloksiin.

Lue lisää

 

1.4.2020 Energianeuvonnan vuosipäivä verkossa - liity mukaan

Energianeuvonnan vuosipäivä järjestetään verkkoseminaarina tänään 1.4., klo 12.00-16.00. Tervetuloa linjoille kuuntelemaan!

Lue lisää

 

31.3.2020 Kauniaisissa harkinnassa aurinkoenergia ja lämpöpumput

Kauniaisten uusiutuvan energian kuntakatselmus valmistui joulukuussa 2019. Sen mukaan merkittävin uusiutuvan energian potentiaali Kauniaisissa vaikuttaisi olevan aurinkoenergian ja erilaisten lämpöpumppujen lisäämisessä. Katselmusprosessi herätti kunnan edustajat myös pohtimaan uusiutuvan energian käytön lisäämistä liikenteessä.

Lue lisää

 

27.3.2020 Materiaalitori otettu aktiivisesti käyttöön

Jätteitä ja sivuvirtoja välittävän Materiaalitorin tavoitteena on vauhdittaa yritysten sivuvirtojen tehokkaampaa hyötykäyttöä. Materiaalitori on otettu aktiivisesti käyttöön. Palveluun on rekisteröitynyt jo yli 500 käyttäjää ja yli 400 organisaatiota.

Lue lisää


18.3.2020 Koronaviruksen vaikutukset tilaisuuksiimme ja asiakastöihimme

Suomessa on siirrytty koronaviruksen takia poikkeustilaan. Suhtaudumme Motivassa vakavasti viruksen leviämiseen ja toimimme aktiivisesti vähentääksemme tartuntariskejä.

Lue lisää

 

10.3.2020 Energiatehokkaan ja kestävän rakentamisen BUILD UP Skills -aineistot päivitetty: Täydennettyä uutta aineistoa tarjolla mm. eristys- ja tiivistystöistä ja talotekniikan asennuksista

Energiatehokkaan ja kestävän rakentamisen parhaat käytännöt kokoava BUILD UP Skills -koulutusaineisto on päivitetty. Rakentajille ja peruskorjaajille suunnatut, kaiken kaikkiaan 10 eri aihepiiriin pureutuvat opetusmateriaalit päivitettiin vuonna 2019 viidellä kielellä. Nyt suomenkielistä aineistoa on täydennetty; uutta aineistoa löytyy eristys- ja tiivistystöistä, talotekniikan asennuksista ja ylläpidosta sekä laadunvarmistuksesta.

Lue lisää

 

9.3.2020 Reilu siirtymä kiertotalouteen kunnissa

Reilu kiertotalous kunnissa -hanke selvittää sosiaalisen kestävyyden ja kiertotalouden yhtymäkohtia ja nostaa esiin vaikuttavia esimerkkejä ja kehityskohteita suomalaisista kunnista.

Lue lisää

 

6.3.2020 Toimitusjohtaja Vesa Silfver mukana kestävän kehityksen toimikunnassa

Vesa Silfver on kutsuttu Suomen kestävän kehityksen toimikunnan jäseneksi. Toimikunnan työ käynnistyi 4.3.2020 pidetyssä kokouksessa.

Lue lisää

 

5.3.2020 Varaa oma energiavartti Asu & Rakenna -messuilta

Energianeuvonta päivystää Helsingin Asu & Rakenna -messuilla 2.-5.4. Tule keskustelemaan siitä, miten parannat lämmityksen ja ilmanvaihdon energiatehokkuutta, säästät kodin sähkönkulutuksessa tai lisäät uusiutuvan energian käyttöä asumisessa. Voit varata oman energiavartin asiantuntijalle ennakkoon.

Lue lisää

 

4.3.2020 Varovaisuutta kotimyyjien kanssa

Aurinkosähkön kotimyynti on Motivan saamien tietojen mukaan melko yleistä. Yhteydenottojen perusteella vaikuttaa siltä, että kotimyynti voi johtaa väärin mitoitettujen tai kohteeseen kokonaan soveltumattomien järjestelmien hankintoihin.

Lue lisää

 

3.3.2020 Muutoksia ESCO-hankkeille myönnettävään energiatukeen

ESCO-hankkeille myönnettävään energiatukeen on tullut muutoksia alkuvuonna. Muutosten toivotaan kannustavan ESCO-palveluiden hyödyntämiseen, kun energiatukea on mahdollista saada paremmilla ehdoilla.

Lue lisää

 

2.3.2020 Miltä näyttävät kiinnostavimmat hävikki-innovaatiot maailmalla?

Materiaalitehokkuuden sitoumukseen liittyneet kaupan alan yritykset ovat sitoutuneet vähentämään ruokahävikkiään 13 prosenttia vuoteen 2021 mennessä. Koska hävikkiä vähennetään elintarviketeollisuudessa monin eri keinoin jo nyt, kunnianhimoisen tavoitteen saavuttaminen vaatii uusia innovaatioita.

Lue lisää


26.2.2020 Energiatehokkaasti eteenpäin kohti vähähiilistä tulevaisuutta

Kunnissa ja kuntayhtymissä olisi tärkeä tiedostaa ja tunnistaa myös energiatehokkuuden tuomat oheishyödyt. Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva selvitti keväällä 2018 millaisia oheishyötyjä energiatehokkuustoimet tuottavat niitä toteuttaville suomalaisyrityksille. Vuonna 2019 selvitystä jatkettiin koskemaan kuntia ja kuntayhtymiä.

Lue lisää

 

17.2.2020 Aurinkosähköä kotiin -kampanja pyytää uusia tarjouksia kuluttajakohteisiin

Hyvän vastaanoton saanut valtakunnallinen Aurinkosähköä kotiin -kampanja pyytää järjestelmätoimittajilta uudet tarjoukset omakoti- ja paritalokohteisiin sekä taloyhtiöihin soveltuvista avaimet käteen -aurinkosähkötoimituksista. Kuluttajat pääsevät vertailemaan hintatietoja, kokoonpanoja sekä toimittavia yrityksiä kampanjasivulla 2. maaliskuuta alkaen. Kampanjan yhteistyökumppanina on Suomen Omakotiliitto.

Lue lisää


12.2.2020 Motivan nimissä tehdään luvattomia yhteydenottoja

Huom! Meille on tullut useita yhteydenottoja Motivan nimissä liikkuvista palveluntarjoajista erinäisiin huoltotoimenpiteisiin ja -tarkastuksiin liittyen muun muassa Mikkelin ja Oulun seuduilla. Motivalla ei ole tällaista palvelua tarjolla tai asentajia kentällä, joten pyydämme olemaan valppaana.

Lue lisää


11.2.2020 Ohjelma tarkentunut: Energia-avustukset asuinrakennuksille -webinaari torstaina 27.2.2020

Motiva järjestää yhdessä ympäristöministeriön, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn sekä Veronmaksajain Keskusliiton kanssa kaikille avoimen webinaarin, jossa käsitellään asuinrakennusten energia-avustuksia.

Lue lisää

 

10.2.2020 Korjausrakentamisen strategia 2050 – kuulemistilaisuus 11.2. Seuraa striimiä ja osallistu keskusteluun

Pitkän aikavälin korjausrakentamisen strategia 2050 on aiheena tiistaina 11.2.2020 järjestettävässä kuulemistilaisuudessa. Voit seurata striimiä ja osallistua keskusteluun myös verkossa.

Lue lisää

 

5.2.2020 Vastaa kotitalouksien vedenkäytön kyselyyn

Vedenkulutus ja sen osuus lämmitysenergiankulutuksesta sekä sen aiheuttamat kustannukset jäävät usein vähälle huomiolle. Syksyllä 2019 käynnistyneessä yhteishankkeessa selvitetään sekä kotitalouksien vedenkäyttöä että vedenkulutuksen vaikutusta energiankulutukseen.

Lue lisää


5.2.2020 Kuntien ilmastojohtamisen reseptikirja on nyt ladattavissa

Uunituore Ilmastojohtamisen reseptikirja tarjoilee parhaat käytännöt, joilla ilmastotavoitteet leivotaan osaksi kuntien johtamisjärjestelmää ja päätöksentekoa. Lataa reseptit esimerkeillä höystettynä ja tee kunnastasi ilmastojohtamisen edelläkävijä.

Lue lisää

 

23.1.2020 Energiatehokkuutta teollisuuden puhallukseen ja pumppaukseen

Teollisuuden maailmanlaajuisesta sähkönkulutuksesta sähkömoottorit nielevät lähes 70 prosenttia. Motiva on käynnistänyt yhteishankkeen, joka selvittää Suomen teollisuuden puhallin- ja pumppausjärjestelmien energiankäytön tehostamismahdollisuuksia.

Lue lisää

 

21.1.2020 Tepsiikö tuuppaus kuluttajien sähkönkulutukseen?

Energiaviraston uusiutuvan energian ajankohtaispäivässä 21.1.2020 esiteltiin toissa vuonna käynnistyneen informaatio-ohjauksen kokeiluhankkeen ensimmäisiä tuloksia. Kokeilua ovat toteuttaneet Motiva, Oulun yliopiston BCDC Energia -hanke ja Porvoon Energia Energiaviraston rahoituksella.

Lue lisää

 

17.1.2020 Kuntien ilmastojohtamisen reseptikirja julkaistaan 5.2.2020

Kunnilla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Ilmastotavoitteet ovat usein kunnianhimoisia, mutta niiden vieminen käytäntöön on haastavaa. Jotta ilmastotavoitteisiin päästäisiin, kunnat tarvitsevat tukea ja hyviä esimerkkejä, miten toiminta tulee organisoida.

Lue lisää

 

13.1.2020 Materiaalitorin käyttö tuli vuoden alusta monille yrityksille pakolliseksi

1.1.2020 voimaan tullut jätelain uudistus velvoittaa Materiaalitorin käyttöön jätteen haltijat, jotka tarvitsevat kunnan toissijaista jätehuoltopalvelua vuodessa yli 2 000 euron arvosta. Julkisia jätteen haltijoita eli hankintayksiköitä velvollisuus koskee vasta 1.1.2021 alkaen.

Lue lisää


9.1.2020 Yrityksille säästöjä ja ilmastokin kiittää – materiaalikatselmusten rahoitus Business Finlandiin

Vuoden 2020 alusta Business Finland tarjoaa rahoitusta materiaalikatselmusten toteuttamiseen. Materiaalikatselmuksen avulla päästään kiinni yrityksen toiminnassa syntyvään hävikkiin ja löydetään keinoja hävikin vähentämiseen sekä sivuvirtojen tehokkaampaan hyödyntämiseen.

Lue lisää

 

8.1.2020 Kunta-alan energiatehokkuussopimus: sopimustoiminnan tulokset esille animaation keinoin

Kunta-alalle on tarjolla jos jonkinlaista verkostoa, työkalua ja mallia, mutta jos kunnan rahkeet ja resurssit eivät riitä joka trendin harjalla surffaamiseen, niin energiatehokkuussopimustoiminta on juuri se peruskallio, jonka päälle kannattaa rakentaa.

Lue lisää

 


Sivua päivitetty viimeksi 7.8.2024