Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2021


20.12.2021 Vastaa kyselyyn - auta kehittämään Aurinkosähköä kotiin -palvelua

Miten syntyy päätös aurinkosähköjärjestelmän hankkimisesta omalle katolle? Oliko sinulla vaikeuksia löytää yrityksiä, vertailla järjestelmiä ja tarjouksia tai saada tietoa omaan käyttöön sopivimmasta kokoonpanosta? Kerro kokemuksistasi kyselyssämme, jotta voimme kehittää Aurinkosähköä kotiin -kampanjaa entistä paremmin kotitalouksia ja taloyhtiöitä palvelevaksi.

Lue lisää

 

14.12.2021 Energianeuvonnalla tuloksia ja tyytyväiset asiakkaat

Energianeuvontaa saaneet kansalaiset arvostavat saamaansa opastusta ja myös toteuttavat energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä lisääviä toimenpiteitä kotona. Palvelun vaikuttavuutta seurataan kahdesti vuodessa tehtävän kyselyn avulla.

Lue lisää

 

14.12.2021 Purkujätehaaste – datan avulla rakennusjätteet kiertoon

Suomessa syntyy noin 1,6 miljoonaa tonnia rakennus- ja purkujätettä vuodessa. Rakentamisessa ja purkamisessa muodostuvan jätteen hyödyntämisaste halutaan nostaa 50 prosentista vähintään 70 prosenttiin. EU:n jätedirektiivin mukaisesti tavoite olisi pitänyt saavuttaa jo 2020 loppuun mennessä. Helsingin kaupungin ja Motiva Services Oy:n kokeiluhankkeessa kehitetään digitaalisia ratkaisuja, joiden avulla voidaan vauhdittaa rakennusjätteiden hyötykäyttöä.

Lue lisää

 

2.12.2021 MTV Uutiset 2.12.2021: Materiaalitori-palvelu tarjoaa markkinapaikan yritysten ylijäämämateriaaleille

Materiaalitori tarjoaa uuden elämän yritysten ylijäämämateriaaleille, olivatpa ne sitten poistotekstiileitä, rakennusjätteitä tai muovia. Palvelun tavoitteena on vauhdittaa yritysten kiertotaloutta.

Lue lisää

 

23.11.2021 Toiminnasta ja arjesta vauhtia energiaopetukseen

Opettajat ja ympäristökasvattajat ovat kertoneet kokemuksiaan ja näkemyksiään energia-asioiden opetuksesta, käyttämistään materiaaleista sekä toiveistaan opetuksen tueksi loppukeväällä toteutetussa kyselyssä.

Lue lisää

 

16.11.2021 Hae mukaan kehittämään puunkäyttöä korjausrakentamisessa

Julkisen puurakentamisen neuvontapalvelun vauhdittajaryhmään vuodelle 2022 haetaan korjausrakentamisen hankkeita. Ryhmän tarkoitus on tehdä kehittämisestä mahdollisimman vaivatonta ja madaltaa kynnystä puun hyödyntämiseen vertaistuen ja asiantuntijasparrauksen avulla. Tervetuloa mukaan!

Lue lisää

 

4.11.2021 Vaihteleva energiantuotanto edellyttää pian rakennuksiltakin älyä

Jo lähitulevaisuudessa rakennukset on sopeutettava vaihtelevan energiantuotannon erilaisiin tarpeisiin. Tämä tarkoittaa yhä aktiivisempaa kulutusjouston sekä energian varastointimahdollisuuksien hyödyntämistä rakennuksissa. Silti myös energiatehokkuus ja käyttäjien viihtyvyys on muistettava ottaa huomioon. Rakennusten ”älykkyyttä” eli kaikkia yllä mainittuja asioita voidaan mitata älyindikaattorilla (engl. Smart Readiness Indicator eli SRI).

Lue lisää

 

28.10.2021 Digitaalinen turvallisuus teemana ensi vuoden Kunta-valtio -jalostamossa

Digitaaliseen turvallisuuteen liittyviä käytännön kysymyksiä ratkotaan Kunta-valtio -jalostamossa vuoden 2022 alkupuoliskolla.

Lue lisää

 

25.10.2021 Haku auki: vertaisoppimisella vauhtia kuntien energiatehokkuustyöhön

Kaikki energiatehokkuussopimukseen liittyneet kunnat voivat hakea mukaan energiatehokkuussopimuksen toimeenpanon toiseen vertaisoppimispilottiin.

Lue lisää

 

21.10.2021 Kokeiluhaku auki: uusia ratkaisuja Saaristomeren luonnon monimuotoisuuden edistämiseen

Onko sinulla innovatiivinen kokeiluidea Saaristomeren luonnon monimuotoisuuden kehittämiseen liittyen?

Lue lisää

 

18.10.2021 Kunta tai yritys, nappaa vinkit energiatekoihin

Energiansäästöviikkoa vietettiin viikolla 41 jo 25:ttä kertaa. Kampanjan juhlavuoden kunniaksi muisteltiin upeita saavutuksia energiankäytön tehostamiseksi neljännesvuosisadan aikana ja viestittiin tehdyistä energiateoista. Iloisen juhlinnan jälkimainingeissa Energiansäästöviikko kannustaa yrityksiä ja kuntia jatkamaan positiivista kehityskulkua tekemällä energiateon.

Lue lisää

 

15.10.2021 Tuulivoimasta piristysruiske kuntatalouteen

Suurimmat tuulivoimakunnat, kuten Kalajoki, Ii, Raahe ja Pori, saavat voimaloista kiinteistöverotuloja yli miljoona euroa vuodessa. Samat kunnat ovat voittajia lähivuosien investoinneissa. Käynnissä oleva investointibuumi tarkoittaa monen kunnan taloudelle merkittävää piristysruisketta.

Lue lisää

 

11.10.2021 Tänään käynnistyy Energiansäästöviikko – jo 25 vuotta energiatekoja

Energiansäästöviikko käynnistyy tänään, ja viettäjiä on jälleen mukana kunnista, yrityksistä ja organisaatioista jo yli 200 kpl!

Lue lisää

 

6.10.2021 Rakentamisen muovit -verkkokoulutuksen infotilaisuudet käynnistyvät

Rakentamisen kiertotalous etenee monella rintamalla, mutta muovien kierrätys ei ole vielä rakentamisen arvoketjussa arkipäivää. Tiedon lisäämiseksi ja muovien kierrätyksen edistämiseksi Motiva on tuottanut ympäristöministeriön rahoittamana Rakentamisen muovit -verkkokoulutuksen, joka on suunnattu rakennusalan koko toimitusketjun käyttöön.

Lue lisää

 

21.9.2021 Materiaalikatselmus paljasti Bernerin tuotantolaitoksella suuria piileviä säästökohteita

Monialayhtiö Berner teetti materiaalikatselmuksen yhdellä kolmesta Heinävedellä sijaitsevassa tehtaassaan. Katselmuksen esiin tuomilla parannustoimilla on saavutettu jo yli 30 000 kilon raaka-ainesäästöt ja jätemäärät ovat pienentyneet yli 25 000 kiloa. Tämä tarkoittaa myös luonnonvarojen säästymistä ja yli 100 000 euron rahallisia säästöjä.

Lue lisää

 

9.9.2021 Energianeuvonta tukenasi – onnistu remonteissa

Energia-asioihin ja remontteihin saa asiantuntevaa ja luotettavaa neuvontapalvelua maksutta Motivan kuluttajaneuvonnasta ja maakunnissa toimivilta alueellisilta energianeuvojilta. Energiavirasto rahoittaa ja koordinoi alueellista energianeuvontaa.

Lue lisää

 

7.9.2021 Haku auki: Reilun kiertotalouden valmennus kunnille

Motiva Oy ja ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelma etsivät kuntia toteuttamaan ja testaamaan hyvinvointia, yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja osaamista edistäviä ratkaisuja.

Lue lisää

 

31.8.2021 Julkisen puurakentamisen tilannekuva 2021: kuntiin lisää osaamista, malliohjeita ja oppien vaihtoa

Kunnat suhtautuvat myönteisesti puurakentamiseen, mutta kohtaavat käytännön haasteita, jotka hidastavat puurakentamisen yleistymistä. Motiva ja ympäristöministeriö ovat laatineet julkisen puurakentamisen tilannekuvan, joka luo katsauksen kuntien puurakentamisen nykytilaan ja antaa vinkkejä julkisen puurakentamisen kehittämiseen kunnissa.

Lue lisää

 

17.8.2021 VNK ja Motiva: Motiva Oy uudeksi Sitoumus2050-palvelun yhteistyökumppaniksi

Valtioneuvoston kanslia on valinnut Motiva Oy:n yhteistyökumppaniksi Sitoumus2050-palvelun viestinnän, markkinoinnin, sidosryhmäyhteistyön ja sähköisen asiakaspalvelun tuottajaksi.

Lue lisää

 

12.8.2021 Kestävien elintarvikehankintojen kriteeriopas saatavilla myös ruotsiksi

Maa- ja metsätalousministeriö päivitti loppuvuodesta 2020 vastuullisten julkisten elintarvikehankintojen kriteerit. Päivitetty opas on nyt julkaistu myös ruotsiksi ja se on ladattavissa Motivan verkkosivuilta.

Lue lisää

 

12.8.2021 En guide till hållbar livsmedelsupphandling finns nu att få på svenska

Jord- och skogsbruksministeriet uppdaterade i slutet av 2020 kriterierna för ansvarsfull offentlig livsmedelsupphandling. Den uppdaterade guiden finns nu på svenska. Båda språkversionerna kan laddas ner på Motivas webbplats.

Lue lisää

 

2.7.2021 Turvallista aurinkosähköä – järjestelmän suunnittelijan ja toimittajan ohje on julkaistu

Aurinkosähköjärjestelmät ovat käytössä ja tuottamassa sähköä vuosikymmeniä. Järjestelmien käytönaikaiseen turvallisuuteen voidaan vaikuttaa suunnittelun ja asennuksen yhteydessä tehtävillä valinnoilla, sekä huolehtimalla seurantatoimenpiteistä.

Lue lisää

 

21.6.2021 Kestävät kesävinkit -videoilta vinkkejä kotiin, mökille ja reissuun

Kestävät kesävinkit -videoilla Motivan asiantuntijat jakavat pieniä ja suuria vinkkejä energiansäästöön, energiatehokkuuden parantamiseen ja uusiutuvan energian käyttöönottoon sekä kestävään lomailuun.

Lue lisää

 

17.6.2021 Virtain Muovityö Oy: Kaikki hyöty irti energiakatselmuksesta

Energiakatselmus antoi Virtain Muovityölle odotettuakin enemmän hyötytietoa energiatehokkuuden parantamisesta. Suosituksia ja laskelmia hyödynnetään tulevissa investointipäätöksissä.

Lue lisää

 

16.6.2021 Kuntien vertaisoppimisella uutta potkua energiatehokkuustyöhön

Keväällä 2021 toteutetussa vertaisoppimisessa kunnat tutustuivat toistensa tapoihin tehdä energiatehokkuustyötä ja antoivat toisilleen palautetta. Vertaisoppiminen tuotti oppeja energiatehokkuussopimuksen toimeenpanon kehittämiseen. Alustavia tuloksia nyt saatavilla.

Lue lisää

 

11.6.2021 Neljä kävelyn ja pyöräilyn kokeilua: viihtyisät reitit sekä elämykselliset kadut

Kiinnostava, vihreä ja turvallinen ympäristö kutsuu liikkumaan omin jaloin. Kun ihmiset liikkuvat kestävästi kävellen, pyöräillen ja joukkoliikenteellä, vahvistuu sekä heidän terveytensä että ympäristön hyvinvointi. Olemme valinneet yhdessä Traficomin ja Väyläviraston kanssa rahoitettavaksi neljä kävelyä ja pyöräilyä edistävää kokeilua, jotka toteutetaan Helsingin seudulla kesällä ja tänä syksynä.

Lue lisää

 

11.6.2021 Teollisuuden sähköistyminen parantaa energiatehokkuutta

Teollisuuden prosessien sähköistyminen päästöttömän sähkön avulla on edellytys fossiilisten polttoaineiden käytön ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Teollisuuden sähköistymiskehitys parantaa lähitulevaisuudessa energiatehokkuutta ja kasvattaa ylijäämälämmön hyödyntämistä teollisuudessa. Lämpöpumput ovat tällä hetkellä helppo ja energiatehokkain keino sähköistämiseen.

Lue lisää

 

8.6.2021 Katemateriaalien valmistaja löysi satojen tuhansien säästöt materiaalikatselmuksella

BMI Group valmistaa bitumikatteita, betoni- ja, savikattotiiliä, vedeneristeitä, kattopesuaineita sekä aluskatteita ja kattopinnoitteita Icopal ja Ormax tuotemerkeillä. Konsernissa teetettiin kaksi materiaalikatselmusta, joissa tarkasteltiin materiaalivirtoja ja niihin sisältyviä kustannuksia Espoon ja Orimattilan tehtailla. Katselmuksilla tunnistettiin säästökohteita satojen tuhansien eurojen edestä, mutta työ tukee myös systemaattista vastuullisuustyötä.

Lue lisää

 

2.6.2021 Agenttiseikkailu koukutti Virenojan koulun oppilaat energiansäästötekoihin

Orimattilan Virenojan koulun luokanopettajat Reeta Vilo ja Nita Sinisalo ovat hyödyntäneet Agenttiseikkailua ympäristöopin opetussisältöjen opetuksessa ykkös- ja vitosluokkalaisilla oppilaillaan. Agenttiseikkailu innosti varsinkin pieniä oppilaita, mutta koukutti myös vitosluokkalaiset energiansäästötekoihin ja perehtymään energiaan ilmiönä.

Lue lisää

 

1.6.2021 Tuettu vapaamuotoinen täsmäkatselmus pk-yrityksille

Valtion energiatuki laajenee elokuussa 2021 koskemaan täysin uudenlaista energiakatselmusta, joka soveltuu pk-yrityksille, seurakunnille ja säätiöille. Vuosina 2021–2022 kokeiltava täsmäkatselmus on muita energiakatselmusmalleja vapaamuotoisempi.

Lue lisää

 

25.5.2021 Vastuullinen ja tehokas energiankäyttö säästää kustannuksia ja vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia hiilidioksidipäästöjä

Suomessa eri alojen vapaaehtoiset energiatehokkuussopimukset kattavat noin 60 prosenttia Suomen kokonaisenergiankäytöstä. Ne ovat olleet vuodesta 1997 lähtien yksi tärkeimmistä toimista ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.

Lue lisää

 

6.5.2021 Neuvontapalvelu auttaa kuntia puurakentamisessa

Motivan julkisen puurakentamisen neuvontapalvelu tarjoaa kunnille maksutonta asiantuntija-apua puurakentamisen kysymyksissä. Vastauksia kunnalliseen puurakentamiseen saa verkossa, sähköpostitse ja puhelimitse.

Lue lisää

 

5.5.2021 Materiaalikatselmuksia teetetään nyt aktiivisesti osana yritysten vastuullisuustyötä

Energiatehokkuuden parantaminen on kuulunut pitkään yritysten vastuullisuustyön perustoimiin. Luonnonvarojen niukkuuden ja kiertotalouden myötä yritysten vastuullisuustyön peruspilariksi on nousemassa myös materiaalihukan minimointi. Business Finland tarjoaa yrityksille rahoitusta materiaalikatselmusten teettämiseen.

Lue lisää

 

29.4.2021 Kysely energiaopetuksesta opettajille ja ympäristökasvattajille

Hyvä opettaja/ympäristökasvattaja, tällä kyselyllä kartoitamme opettajien käytössä olevat energiaopetuksen materiaalit ja opetusmenetelmät ja selvitämme, missä oppiaineissa energia-asiat nousevat opetuksessa esille. Tavoitteena on koota myös toiveita ja tarpeita, jotta voimme helpottaa työtäsi jatkossa.

Lue lisää

 

27.4.2021 Kalajoki on tuulivoiman suurkaupunki

Kalajoki on Hiekkasärkistään tunnettu kaupunki Pohjois-Pohjanmaan rannikolla. Teollisuus ja maatalous ovat tärkeitä elinkeinoja. Kalajoki toteutti uusiutuvan energian kuntakatselmuksen jo toistamiseen. Tarkasteluvuosi on 2019, ja katselmus valmistui loppuvuodesta 2020.

Lue lisää

 

14.4.2021 Julkisten uudispuurakennusten vauhdittajaryhmä käynnistyi

Kymmenen kuntaa on aloittanut Motivan johdolla kehittämään yhdessä julkisen puurakentamisen hankkeitaan. Mukana on kouluja, sotealan rakennuksia, liikuntahalli, kaavahankkeita ja puurakentamisen strategia. Vauhdittajaryhmissä kunnat oppivat puurakentamisesta toisiltaan ja asiantuntijoilta.

Lue lisää

 

13.4.2021 Energiaviraston ja Motivan yhteistyö saa aikaan muutosta laajalla rintamalla

Energiavirasto ja Motiva ovat julkaisseet koosteen, millaista vaikuttavaa työtä vuonna 2020 tehtiin päästöjen vähentämiseksi sekä energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi.

Lue lisää

 

8.4.2021 Yritysvastuuraportti 2020

Olemme julkaisseet tuoreen yritysvastuuraporttimme vuodelta 2020. Valtion kestävän kehityksen yhtiönä kaiken toimintamme tarkoitus on nopeuttaa siirtymistä kestävään yhteiskuntaan ja elämäntapaan. Yritysvastuuraporttimme sisältää paitsi keskeiset taloudelliset tunnusluvut ja omat kestävän kehityksen tavoitteemme myös laajan esittelyn yhteiskunnallisesti vaikuttavista hankkeistamme. Tänä vuonna esittelemme tarkemmin myös Ympäristömerkintä Suomi Oy:n toimintaa.

Lue lisää

 

31.3.2021 Taloyhtiöissä tapahtui aurinkosähkön kannattavuusloikka

Vuodenvaihteesta sähköverkkoyhtiöt ovat voineet tarjota taloyhtiöille hyvityslaskentapalvelua, jossa aurinkosähköä lasketaan hyödynnettäväksi kiinteistösähkönkulutuksen lisäksi huoneistojen sähkönkulutukseen. Tämä tekee aurinkosähkön kannattavaksi useimmille taloyhtiöille, kunhan paneeleille löytyy hyvä sijoituspaikka.

Lue lisää

 

17.3.2021 Varovaisuutta kotimyyjien kanssa

Kotimyynti on Motivan saamien tietojen mukaan melko yleistä. Yhteydenottojen perusteella vaikuttaa siltä, että kotimyynti voi johtaa väärin mitoitettujen tai kohteeseen kokonaan soveltumattomien järjestelmien hankintoihin.

Lue lisää

 

22.2.2021 Yritysten ja kuntien ilmastoyhteistyö käyntiin

Motiva ja Suomen ympäristökeskus toteuttivat Fisu (Finnish Sustainable Communities) -verkostossa Resurssiviisaiden yritysten ilmastoteot (REIVI) -jatkohankkeen yritysten ja kuntien ilmastoyhteistyön vauhdittamiseksi. Sekä kunnille että yrityksille työstetyt aineistot ovat hyödynnettävissä osoitteessa hiilineutraalisuomi.fi/yritysyhteistyo.

Lue lisää

 

19.2.2021 Kunnille eväitä ilmastokriisin hallintaan

Huhtikuun 2021 kuntavaaleissa valitaan valtuutetut kuntien valtuustoihin. Kuntiin valitaan lähes 9 000 päättäjää. Uudet kuntapäättäjät joutuvat kohtaamaan ja ratkomaan monenlaisia ongelmia mukaan lukien ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat kysymykset tilanteessa, jossa myös talous on tiukalla.

Lue lisää

 

11.2.2021 Arlan tuotantoprosessi laitettiin suurennuslasin alle – Materiaalitehokkuus osoittautui tärkeäksi vastuullisuuden mittariksi

Ruokahävikkiä on onnistuttu elintarviketeollisuudessa vähentämään erityisen paljon tuotantoprosesseja tehostamalla. Tämä kävi ilmi materiaalitehokkuuden sitoumuksen ensimmäisen raportointikauden tuloksista. Arla on yksi niistä yrityksistä, joka onnistui saavuttamaan näillä toimilla myös merkittäviä taloudellisia säästöjä.

Lue lisää

 

9.2.2021 Kunta, hae mukaan julkisen puurakentamisen vauhdittajaryhmään

Motivan koordinoimat puurakentamisen vauhdittajaryhmät tarjoavat konkreettista puurakentamisen kehittämisapua julkisille toimijoille. Maksuttomiin vauhdittajaryhmiin osallistuminen madaltaa kunnan kynnystä puurakentamishankkeiden toteuttamiseen vertaistuen ja asiantuntijasparrauksen avulla. Haku julkisten uudisrakennusten ryhmään on auki 9.2.–31.3.2021.

Lue lisää

 

4.2.2021 Käyttövideoilta neuvot Materiaalitorille rekisteröitymiseen ja ilmoitusten tekoon

Tarvitsetko apuja Materiaalitorin käyttöön? Jos olet ensimmäistä kertaa käyttämässä Materiaalitoria, saat neuvot rekisteröitymiseen ja ilmoituksen tekoon käyttöopas-videoilta. Videot löydät Youtubesta ja Motivan sivuilta.

Lue lisää


28.1.2021 Yhdessä energiatehokkaammin – asukaskampanjalla energiafiksumpi vuokrataloyhtiö

Energiaa säästävät asumistottumukset ja LVI-laitteiden oikeaoppinen käyttö ovat isossa roolissa, kun vuokrataloyhtiöt haluavat vähentää energiakustannuksia. Asukkaiden energiankäyttö voi kasvattaa tai pienentää asuinkerrostalon energialaskua noin viidellä prosentilla.

Lue lisää

 

25.1.2021 Materiaalitorille tulossa HILMA-toiminnallisuus 27.1.2021 – käyttökatkokset mahdollisia

Jätelaki velvoittaa vuoden 2021 alusta myös hankintayksiköitä tekemään tarjouspyynnön tarvitsemastaan jätehuoltopalvelusta Materiaalitorille ennen kunnan toissijaisen jätehuoltopalvelun pyytämistä.

Lue lisää


19.1.2021 Ilmastotyö nivottava kuntien talousjohtamiseen

Jotta kuntien ilmastotyö olisi systemaattista ja vaikuttavaa, se on nivottava osaksi kuntien talousjohtamista ja -prosesseja. Joulukuussa 2020 käynnistyneessä Resurssiviisaiden kuntien talous- ja ilmastojohtaminen (Reetta) -hankkeessa tunnistetaan, kehitetään ja kokeillaan keinoja huomioida ilmastotavoitteet kunnan budjetoinnissa, investointien suunnittelussa, kannattavuusarvioinneissa sekä hankinta- ja investointipäätösten perusteluissa.

Lue lisää

 

4.1.2021 Kalvomuovi kiertoon rakentamisessa

Vapaaehtoisen Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen (2020–2027) tavoitteena on ensisijaisesti vähentää rakentamisen kalvomuovien ja suojauksiin käytettävien kalvomuovien kulutusta, lisätä näiden muovilajien erilliskeräystä rakennushankkeissa, urakoissa ja rakentamisen toimitusketjuissa sekä tehostaa kalvomuovien kierrätystä ja kierrätysmuovien käyttöä rakentamisessa. Rakentamisen muovit green deal -sopimus allekirjoitettiin joulukuussa 2020.

Lue lisää

 


Sivua päivitetty viimeksi 6.10.2023