Siirry sisältöön

Energiatehokas pientalo

Energiankulutus kannattaa ottaa tarkasteluun aina, kun suunnittelet talosi peruskorjausta.

Talon energiankulutukseen ja asumisviihtyvyyteen voi vaikuttaa monin tavoin:
  • parantamalla rakenteiden lämmöneristävyyttä,
  • tehostamalla lämmitysjärjestelmää,
  • huolehtimalla tarpeenmukaisesta ilmanvaihdosta ja
  • huolehtimalla oikeista sisälämpötiloista.
Tärkeää on, että taloa tarkastellaan kokonaisuutena, jossa sen eri osat – rakenteet, lämmitys, ilmanvaihto ja asukkaiden toiminta – vaikuttavat toisiinsa.

Energiatehokkuuden parantaminen ja uusiutuvan energian käyttöönotto on aina järkevää tarkastella isomman peruskorjauksen yhteydessä.

Lämmityslaitteiden huolto ja säätö

Lämmityslaitteiden kunto ja säädöt vaikuttavat energiankulutukseen merkittävästi. On tärkeä tietää, millaisilla huolto- ja säätötoimilla lämmityslaitteisto pysyy kunnossa ja toimii energiatehokkaasti. Jos laitteisto on huonokuntoinen, voi esimerkiksi polttoainetta kulua turhaan isoja määriä.

Omistajana tai asukkaana voit tehdä itse vain joitakin toimenpiteitä, osa kannattaa teettää ammattilaisella. Tietyt lämmitysjärjestelmien asennus- ja huoltotyöt edellyttävät pätevöitymistä ja lupaa, jolloin työn teettämisessä on syytä olla erityisen huolellinen.

Tukilämmitys

Lämmityksen kustannustehokkuutta voi parantaa lämmittämällä huoneilmaa uusiutuvaa energiaa hyödyntävällä tukilämmityksellä (ilma-ilmalämpöpumppu tai tulisija) tai ohjaamalla tukilämmityksen tuottamaa lämpöä (ilma-vesilämpöpumppu tai aurinkokerääjät) joko käyttöveden lämmitykseen tai varsinaiseen lämmitykseen (vesikiertoisen lämmönjaon varaajaan).

Lämmitysmuodon tai -järjestelmän vaihto

Vanhan lämmitysjärjestelmän vaihto tulee harkintaan, kun järjestelmä on suuremman peruskorjauksen tarpeessa. Järjestelmän vaihtoa pohdittaessa on katsastettava koko järjestelmä: lämmöntuotanto-, -jako ja -säätö.

Tutki eri vaihtoehtoja ja kustannuksia lämmitystapojen vertailulaskurilla, joka soveltuu sekä uusille että vanhoille pientaloille.

Pientalon lämmitystapojen vertailulaskuri


Ilmavuodot ja lisäeristys

Rakennuksen energiankäyttöä tehostetaan useimmiten pienentämällä lämpöhäviöitä tiivistämällä ja/tai lisäeristämällä.

Lämpö pakenee talosta yleensä neljää reittiä:
  • ulkovaipan liitoksista ja rei´istä
  • ulkovaipan läpi johtumalla
  • ilmanvaihdon mukana
  • viemäristä jäteveden mukana
Kiinnittämällä huomiota ulkovaippaan (katto, seinät ja ikkunat) ja ilmanvaihtoon voidaan lämmityksessä säästää jopa useita kymmeniä prosentteja.

Käytännössä rakennuksen ilmanpitävyyttä parannetaan: ikkunat tiivistetään, lisätään eristyksiä ja parannetaan esimerkiksi ilmanvaihdon lämmöntalteenottoa.


Sivua päivitetty viimeksi 11.4.2024