Siirry sisältöön

Pientaloihin vinkkejä pakkasiin




Kovilla pakkasilla energiankäyttö kasvaa, kun lämmitystä tarvitaan enemmän. Energiaa voi ja kannattaa pakkasillakin käyttää järkevästi ja tehokkaasti. Omia toimintatapoja kannattaa tarkkailla erityisesti, kun energiankäyttö on huipussaan. Motiva on koonnut muutamia perusohjeita, joilla voi varautua talvisiin pakkasiin ja niiden tuomaan lisälämmöntarpeeseen.
Palaa otsikoihin

Alenna huonelämpötilaa tiloissa, joissa ei oleskella

Tiloissa, joissa ei oleskella, kuten varastoissa ja porraskäytävissä voidaan pitää matalampia lämpötiloja. Käyttämättömissä tiloissa, varastoissa ja autotalleissa lämpötilaksi riittää 7-12 astetta.

Useiden päivien poissaolon ajaksi kaikkien asuintilojen lämpötilaa voi alentaa muutamilla asteilla. Myös ilmanvaihto kannattaa säätää pienemmälle.
Palaa otsikoihin

Käytä puuta lisälämmönlähteenä

Jos asunnossa on varaava takka tai leivinuuni, sitä kannattaa paukkupakkasten aikana lämmittää jo hieman etukäteen, jotta muun lämmittämisen tarve vähenee. Erityisesti sähkölämmitteisessä talossa varaava tulisija vähentää sähkötehon tarvetta.
Palaa otsikoihin

Tarkkaile ilmalämpöpumpun toimintaa kovimmilla pakkasilla

Nykyaikaiset ilmalämpöpumput toimivat kovillakin pakkasilla, vaikka hyötysuhde heikkeneekin ulkolämpötilan laskiessa. Oman laitteen pakkasrajan voi tarkistaa valmistajan käyttöohjeesta. Pidä ilmalämpöpumppu laite- ja pakkasrajat huomioiden päällä. Jos laite sammuu tai sammutat laitteen, on uudelleenkäynnistykseen odotettava pakkasten lauhtumista.

Jos taloa lämmitetään tulisijalla, on varmistettava, että pumppu on lämmitystoiminnolla eikä automaattinen viilennystoiminto kytkeydy päälle. Ilmalämpöpumppu toimii tehokkaimmin silloin, kun sen ulkoyksikköön kertynyt jää ja lumi poistetaan, ja imuroidaan sisäyksikön suodattimiin kertynyt pöly.
Palaa otsikoihin

Vältä lisälämmittimien käyttöä ja lämpöhukkaa

Jos joudut turvautumaan lisälämmittimeen, on lämmitysjärjestelmässä tai talossa jotain vialla. Lämmityksessä tärkeintä on huolehtia oikeista huonelämpötiloista. Suositeltava asuinhuoneen lämpötila on 20-22 astetta. Sisälämpötilaa on helpointa seurata sisälämpömittarista. Sisälläkin kannattaa pukea ylle kunnon vaatteet ja välttää lisälämmön käyttöä.

Pakkasella on hyvä tuulettaa mahdollisimman nopeasti ristivedolla. Kovimmilla pakkasilla kannattaa tuuletusta välttää kokonaan.

Sälekaihtimet ja/tai verhot ikkunan edessä ainakin yöaikaan vähentävät lämmönhukkaa yhden ikkunalasin verran. Verhoilla tai huonekaluilla ei kannata peittää lämmityspattereita eikä patterin termostaattia, jottei lämmön leviäminen huonetiloihin esty.
Palaa otsikoihin

Sauno sähkösaunassa harkiten ja sammuta ylimääräiset sähkölaitteet

Sähkösauna suositellaan lämmittämään vasta pakkastilanteen hellitettyä. Sähkösauna pidetään aina päällä vain tarpeellisen lämmityksen ja käytön ajan. Kiukaan ylilämmitys ja tyhjänä päällä pito on tarpeetonta sähkönkäyttöä. Käyttöveden lämmittäminen vie viidenneksen kodin energiakakusta, joten käytä lämmintä vettä säästeliäästi.

Tietokoneet, televisiot ja muut kodinlaitteet kannattaa sulkea virtakytkimestä, jotta myös valmiustilan saa pois päältä. Muutoinkaan ei laitteita kannata pitää päällä silloin, kun niitä ei käytetä. Myös esimerkiksi pyykin- ja astianpesun siirtäminen myöhempään ajankohtaan on kannattavaa sähkön ollessa kalleimmillaan.

Tyhjää huonetta on turha valaista, joten sammuta aina tarpeettomat valot. Koristevalot kannattaa varustaa ajastimella sammumaan yösydämen ja valoisimman päivän ajaksi. Kynttilä luo kaunista ja lämmintä tunnelmaa talvi-iltaan sekä sisällä että ulkona vaikkapa jäälyhdyn sisällä. Valitse  kaikkiin valaisimiin energiatehokas ledilamppu.
Palaa otsikoihin

Talon systemaattinen huolto ja kunnossapito kannattaa

Hyvin hoidettu rakennus oikein mitoitettuine ja säädettyine järjestelmineen toimii tarkoituksenmukaisesti myös pakkasilla. Asiat kannattaa hoitaa kuntoon lämmityskauden alussa jo ennen pakkasia, joten tarkista jo syksyllä, että laitteet ja säädöt ovat kunnossa. Hyvin hoidetussa rakennuksessa on miellyttävä ja terveellinen sisäilma, eikä se tuhlaa energiaa.
Palaa otsikoihin

Moottorin esilämmitysaika riippuu lämmittimen tyypistä

Auton esilämmitys vähentää päästöjä ja polttoaineenkulutusta, mutta sitäkään ei kannata pitää turhaan päällä. Tarvittava esilämmitysaika kannattaa säätää ulkolämpötilan mukaan ajastimella. Moottorin esilämmitysaika riippuu lämmittimen tyypistä. Lohko- tai letkulämmitintä tarvitaan kovillakin pakkasilla enintään kaksi tuntia. Säteilylämmittimellä tarvittava aika on noin kaksinkertainen, joskaan yli kolmen tunnin lämmitys enää ei hyödytä.

Polttoainelämmitintä ei tarvitse käyttää koskaan yli puolta tuntia, mutta koska se kuluttaa auton akun energiaa, akun varaamiseksi on hyvä joko ajaa vähintään yhtä kauan kuin lämmitintä on käytetty tai käyttää erillistä ylläpitolaturia.

Vältä kovimmilla pakkasilla auton sisätilan lämmittimen käyttöä. Eniten hyötyä siitä on pienillä pakkasilla, jolloin kosteus tiivistyy ja jäätyy kovaksi auton laseihin.

Palaa otsikoihin


Palaa otsikoihin

Pientalon vesiputkien jäätymisen esto pakkasella

Pakkasten kiristyessä riski vesiputkistojen ja vesimittarin jäätymisestä kasvaa. Jäätyneiden putkien sulatus on tehtävä varoen ja siinä olisi parasta kääntyä ammattilaisen puoleen.

Pakkasten lauhtuessa kannattaa tarkkailla riskikohtia ja liitoksia tihkuvien vuotojen varalta. Isot vuodot tai vesiputken jäätymisen asukas havaitsee yleensä nopeasti vesiputkiston äkillisesti alentuneena paineena ja putkistosta kuuluvana veden virtauksesta aiheutuvana suhinana, vaikka vettä ei laskettaisikaan.


Ennaltaehkäise putkien jäätymistä kotikonstein:
  • Kytke viimeistään pakkasten alkaessa jäätymistä ehkäisevät sähköiset lämmityslaitteet päälle. Tällaisia ovat muun muassa termostaatilla varustettu lämpöpuhallin tai sähköpatteri sekä putken päälle kierrettävä sulanapitokaapeli.
  • Myös vesiputken sisään voi asennuttaa sähkölämmityskaapelin. 
  • Suojaa maassa olevat putket etenkin, jos ne ovat jäätyneet aikaisempina vuosina. Lumi on hyvä eriste, mutta tarvittaessa suojaksi voi lumen lisäksi laittaa muutakin eristemateriaalia.
  • Eristä huolellisesti myös kohta, jossa on putken läpivienti rakennukseen ja ainakin ne vesiputken osat, jotka sijaitsevat kylmissä tai pakkasilmalle alttiissa tiloissa.
  • Tarkista vesimittaritilan lämpötila laitteen vierestä. Esimerkiksi kellarissa seinän vieressä lämpötila voi laskea pakkasellekin. Pienitehoinen pakkasvahti auttaa pitämään lämpötilan plussalla ja on edullinen varokeino. Vaihtoehtoisesti voit käyttää lämmityskaapelia tai muuta erillistä sähkölämmitintä.
  • Varmista, että varastoissa tai esimerkiksi vapaa-ajan asunnolla on riittävä peruslämpö, mikäli niissä on vesikalusteita tai vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä.
  • Mikäli jäätymisriski on ilmeinen, eikä muita keinoja ole tarjolla, jätä hana valumaan pienellä virtauksella.
  • Myös viemärin jäätyminen on äärimmäisissä olosuhteissa mahdollista, erityisesti vapaa-ajan asunnoissa.
  • Varmista riittävä peruslämpötila.

Rakentajan kannattaa huolehtia putkien hyvästä jäätymissuojauksesta pahimmillaan vakavaa vahinkoa aiheuttavien talviaikaisten putkirikkojen ehkäisemiseksi. Putkistojen lämmitys voidaan toteuttaa esimerkiksi asentamalla lämmityskaapeli putken viereen ja käyttämällä riittäviä lämpöeristeitä.

Palaa otsikoihin


Sivua päivitetty viimeksi 7.1.2025