Siirry sisältöön

Rakentajan ohjeet

Pientalon rakentaminen on vaativa urakka. Se on myös monille perheille taloudellisesti elämän suurin investointi. Sen takia suunnittelussa ja toteutuksessa kannattaa hyödyntää eri alojen ammattilaisten tietoja ja taitoja.

Voimassa olevan rakennuslain ja -asetuksen perusajatus on, että kaikki rakentaminen on tehtävä asiantuntijavoimin. Perhe, joka toteuttaa itselleen talon ei enää olekaan rakentaja vaan rakennuttaja.

Tässä osiossa käydään läpi asioita, joihin rakennushankkeen eri vaiheissa on syytä erityisesti kiinnittää huomiota, kun tavoitteena on energiatehokas pientalo.

Pientalon rakentaminen koostuu:
  • hankesuunnittelusta,
  • talon teknisestä suunnittelusta ja
  • varsinaisesta rakennusvaiheesta.
Tavoitteena olevat energiatehokkuusvaatimukset on syytä huomioida alusta saakka eli jo hankesuunnitteluvaiheessa, jolloin tehdään koko hankkeen toteuttamisen kannalta tärkeitä päätöksiä, kuten toteutuksesta vastaavien suunnittelijoiden ja rakentajien valinta.


Toimiva, terveellinen ja energiatehokas koti

Hyvä talo tehdään perheen tarpeiden mukaan, se on energiatehokas ja siinä on hyvä ja terveellinen sisäilma – ympäri vuoden ja kaikissa sääoloissa. Hyvä talo on suunniteltu ja toteutettu toimivaksi kokonaisuudeksi ammattilaisten voimin.

Keskeisimpiä tekijöitä energiatehokkaassa kodissa ovat:
  • hyvä, määräyksiä parempi lämmöneristys;
  • energiatehokkaat ikkunat;
  • ilmanpitävät rakenteet;
  • koneellinen ilmanvaihto tehokkaalla lämmöntalteenotolla; ja
  • energiatehokkaat sähkölaitteet ja valaistusjärjestelmä.

Suunnittelu- ja rakennusvaiheessa tehdään valintoja, joiden muuttaminen jälkikäteen voi olla mahdotonta. Jälkikäteen tehtävät muutokset ovat usein myös kalliita.

Energiankäyttö on suurin ympäristökuormittaja ja asumiskustannusten aiheuttaja rakennuksen elinkaaren aikana. Kannattaa muistaa, että asukkaiden käyttötottumuksilla on suuri merkitys energiankulutukseen. Kahdessa samanlaisessa talossa kulutus voi olla hyvin erisuuruinen perheen koosta ja tottumuksista riippuen.


Sivua päivitetty viimeksi 18.1.2024