Siirry sisältöön

Ilmavuodot ja lisäeristys

Rakennuksen energiankäyttöä tehostetaan usein vähentämällä lämpöhäviöitä joko tukkimalla ilmavuotoja ja/tai lisäämällä eristevahvuuksia.

Lämpö pakenee talosta yleensä neljää reittiä:
  • ulkovaipan liitoksista ja rei´istä,
  • ulkovaipan läpi johtumalla,
  • ilmanvaihdon mukana,
  • viemäristä jäteveden mukana.

Vähentämällä ulkovaipan (katto, seinät ja ikkunat) kautta tapahtuvia lämpöhäviöitä ja kiinnittämällä huomiota ilmanvaihtoon voidaan säästää lämmityksessä jopa useita kymmeniä prosentteja.

Käytännössä rakennuksen ilmanpitävyyttä parannetaan: ikkunat tiivistetään, lisätään eristyksiä ja parannetaan esimerkiksi ilmanvaihdon lämmön talteenottoa.

Ilmavuodot kuriin tiivistämisellä

Ilmavuodot ovat tavallisia vanhoissa taloissa, mutta niitä voi esiintyä myös uusissa taloissa. Lämmin ja kostea sisäilma vuotaa ulos ulkovaipan raoista ja rei´istä ja samalla kylmää ilmaa pääsee sisälle. Kun lämmin ja kostea ilma pääsee kosketuksiin kylmien rakenteiden kanssa, syntyy kosteusvaurion riski. Riski pienenee, kun ilmavuodot tilkitään ja talo tiivistetään. Samalla talon energiatehokkuus paranee.

Pientaloissa ilmavuotoja on eniten katon ja seinien liitoksissa sekä ovissa ja ikkunoissa. Katon ja seinien liitosten vuodot ovat yleensä vaikeasti korjattavissa, koska ne ovat piilossa rakenteiden sisällä. Ovien ja ikkunoiden tiivistäminen on helpompaa ja voi vähentää lämmityskuluja merkittävästikin – lähtötilanteesta riippuen. Tiivistettäessä rakenteita sekä ikkunoita ja ovia on kuitenkin huolehdittava siitä, että ilmanvaihtoon tarvittava korvausilma tuodaan hallitusti sisään. Vanhemmissa taloissa ikkunat voivat olla ainoa korvausilman lähde.

Lisäeristäminen kannattaa julkisivuremontin yhteydessä

Lisäeristämisen pääsääntö on, että eristys tehdään rakennuksen ulkopuolelle. Vanha rakenne pääsee silloin lämpenemään ja kuivumaan. Tärkeää on huolehtia siitä, että uuden lämmöneristeen ulkopintaan tulee ilmatiivis tuulensuojakerros. Jos kylmää ulkoilmaa pääsee virtamaan eristekerrokseen, ei lisäeristämisestä saada hyötyä.

Yläpohjan puhallusvillan lisääminen on kannattava toimenpide ilman varsinaisia remonttitoimiakin. Vanha villaeriste tai sahanpuru painuu ajan mittaan ja vanhoissa taloissa eristekerrokset ovat muutenkin ohuempia.

Ulkoseinän lisäeristäminen voi olla perusteltua julkisivukorjauksen yhteydessä. Samalla yleensä myös asumisviihtyys paranee.

Pientaloissa lisäeristäminen on perusteltua esimerkiksi silloin kun vanhan puulla, rappauksella tai mineriittilevyillä, eli asbestisementtilevyillä, verhoillun talon pinta puretaan ja korvataan uudella pinnoitteella.


Sivua päivitetty viimeksi 18.1.2024