Siirry sisältöön

Energiatodistus

Energiatodistus auttaa kuluttajia vertailemaan rakennusten energiatehokkuutta. Kodinkoneista tuttu luokitusasteikko antaa yksinkertaisella tavalla kokonaiskuvan talon energiatehokkuudesta. Energiatodistuksen tavoitteena on myös nostaa energiatehokkuus yhdeksi rakennusten suunnittelukriteeriksi.

Energiatodistus on laskennallinen. Rakennuksen energialuokitus pohjautuu laskettuun energiatehokkuuden vertailulukuun eli E-lukuun. E-luku on energiamuotojen kertoimilla painotettu rakennuksen vakioituun käyttöön perustuva vuotuinen ostoenergiankulutus lämmitettyä nettoalaa kohden. Käytössä ovat samat kertoimet ja määritelmä energiatehokkuudesta kuin 1.1.2018 voimaan tulleissa uudisrakentamisen energiatehokkuusmääräyksissä.

Energiatodistus perustuu rakennuksen ominaisuuksiin. Laskennallisen vertailun avulla on mahdollista vertailla vanhan ja uuden rakennuksen energiatehokkuutta.

Tällä hetkellä rakennettavat rakentamismääräysten mukaiset uudet pientalot sijoittuvat yleisimmin luokkaan B. Uudemmalle olemassa olevalle pientalolle luokka C tai D on aivan tavanomaista, vanhemmilla taloilla luokka voi olla E-G. Luokitukseen on mahdollista vaikuttaa esimerkiksi talon lämmöneristystä parantamalla, ilmanvaihdon lämmön talteenotolla tai uusiutuvan energian käytöllä.

Energiatodistukset ovat olleet Suomessa käytössä jo vuodesta 2008.

Milloin energiatodistus tarvitaan?

Uusille rakennuksille energiatodistus laaditaan rakennuslupavaiheessa.

Energiaselvitys ja energiatodistus ovat työkaluja, joita kannattaa hyödyntää rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Energiatodistus on varmennettava vielä ennen rakennuksen käyttöönottoa, sillä on mahdollista, että rakentamisen aikana osa laskennassa tarvittavista tiedoista on muuttunut.

Olemassa oleville taloille energiatodistus tarvitaan myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Todistuksen laatii pätevöitynyt energiatodistuksen laatija.

Lisää tietoa energiatodistuksista ja tarkemmat tiedot muun muassa energiatodistusten käyttöönotosta ja niihin liittyvistä siirtymäajoista löytyy Motivan ylläpitämästä neuvontapalvelusta.


Sivua päivitetty viimeksi 18.1.2024