Muistilista lämmityskauden päättymiseen liittyvistä toimista
Lämmityskauden päättyessä kesän kynnyksellä kodin lämmitysjärjestelmä sammutetaan ja ilmanvaihto säädetään kesäasentoon. Kesäsäädöt tehdään sekä asumismukavuuden että energiansäästön vuoksi.
Nyrkkisääntönä on, että lämmityskausi päättyy silloin, kun vuorokauden keskilämpötila ylittää +10 °C. Eteläisessä Suomessa tämä tapahtuu yleensä toukokuun aikana, pohjoisemmassa viimeistään kesäkuussa.
Tarkista laitteiden asetuksista, että lämmitys- ja viilennyslaitteet eivät toimi ristiin. Esimerkiksi keväällä ja alkukesästä lämmityslaitteet saattavat kytkeytyä päälle viileinä öinä ja päivällä viilennyslaitteet poistavat yöaikaista lämmitystä.
Päälämmitysjärjestelmä suljetaan kesäksi kokonaan. Jos talven aikana on havainnut lämmityslaitteissa tai esimerkiksi termostaateissa vikaantumista, korjaukset ja huollot on järkevä tehdä tai teettää hyvissä ajoin ennen seuraavan lämmityskauden alkua.
- Varmista, että vesikiertoinen lämmitys on pois päältä. Kiertovesipumppu on hyvä käynnistää kesän aikana muutamia kertoja, mikä ehkäisee sen jumittumista.
- Jos lämmitysverkostolle ja käyttövedelle on yhteinen varaaja, se säädetään kesäkäyttöasentoon eli alemmat vastukset kytketään pois päältä.
- Sammuttamalla sähkölämmityksen kokonaan varmistat, etteivät lämpöpatterit kytkeydy tarpeettomasti päälle.
- Tarkista viimeistään nyt, että ilmavesi- tai maalämpöpumpun kondenssivesi poistuu oikein.
- Varmista, että hybridilämmitystä ohjataan edullisimman mukaisesti. Ota käyttöön automaatiota.
Ilmalämpöpumppu kesällä
Myös tukilämmityksessä käytettävä ilmalämpöpumppu sammutetaan kesäksi tai vähintään sen automaattinen lämmitystoiminta kytketään pois päältä. Puhdista samalla ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodatin kevyesti imuroimalla.
Keväällä ilmalämpöpumpun voi tarvittaessa kytkeä hetkellisesti lämmittämään, mikäli yölämpötilan lasku ja kosteus viilentävät huonetiloja liikaa. Aamulla pumppu sammutetaan.
Helteillä ilmalämpöpumppua voi käyttää viilennykseen, mikäli passiiviset viilennyskeinot eivät riitä. Pumppua ei kuitenkaan kannata pitää varalta jäähdyttämässä, vaan ainoastaan tarpeen mukaan. Lue aurinkosuojauksesta sekä viisaan viilennyksen niksit täältä.
Ilmalämpöpumppua voi hyödyntää keväällä kylmillään olleen mökin sisäilman kosteuden poistoon. Myös viilennyskäytössä pumppu poistaa kosteutta ilmasta, jolloin jo parin lämpöasteen pudotus parantaa sisäolosuhteita.
Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta myös kesällä
Viimeistään kevään siitepölykauden päätyttyä ilmanvaihdon suodattimet ja tuloilmaventtiilit puhdistetaan, jotta ilmanvaihto toimisi mahdollisimman tehokkaasti ja energiataloudellisesti.
Painovoimaisessa ilmanvaihdossa tulo- ja poistoilmaventtiilien puhtaus sekä tuloilmaventtiilin avaaminen täysin parantavat kesäaikaista ilmanvaihtoa. Pyöreän poistoilmaventtiilin puhdistuksessa on syytä olla huolellinen ja kiertää vain ulkokehää venttiiliä irrotettaessa, jotta ei vahingossa muuta venttiilin asetusarvoja.
Ilmanvaihtokoneen suodattimet puhdistetaan imuroimalla ja nihkeällä liinalla. Liesituulettimen metallisen rasvasuodattimen voi pestä tiskikoneessakin.
Tarkista, että ilmanvaihdon lämmöntalteenottolaite on kesäasennossa, jolloin se ei lämmitä turhaan korvausilmaa lämpimänä vuodenaikana.