Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2021


9.2.2021 16.00

Kunta, hae mukaan julkisen puurakentamisen vauhdittajaryhmään

Motivan koordinoimat puurakentamisen vauhdittajaryhmät tarjoavat konkreettista puurakentamisen kehittämisapua julkisille toimijoille. Maksuttomiin vauhdittajaryhmiin osallistuminen madaltaa kunnan kynnystä puurakentamishankkeiden toteuttamiseen vertaistuen ja asiantuntijasparrauksen avulla. Haku julkisten uudisrakennusten ryhmään on auki 9.2.–31.3.2021.

Kutsumme mukaan kuntia ja muita julkisia organisaatioita, jotka työskentelevät puurakentamisen hankkeiden tai niiden valmistelun parissa. Ryhmissä työskennellään konkreettisten rakennushankkeiden tai aluerakentamishankkeiden suunnittelun sekä valmistelun parissa.

Mukaan toivotaan toimijoita, jotka ovat eri vaiheissa julkisen uudispuurakentamisen edistämisessä – sekä konkareita että ensiaskelia ottavia kuntia ja muita julkisia organisaatioita.

Puurakentamisen vauhdittajaryhmiä käynnistetään seuraavissa teemoissa:
  • Julkiset uudisrakennukset -vauhdittajaryhmä
    (maaliskuu 2021 – joulukuu 2021)
  • Korjausrakentaminen -vauhdittajaryhmä
    (aloitus syyskuu 2021 – maaliskuu 2022).
Toimintaan osallistuminen on maksutonta. Ryhmät toimivat pääosin suomeksi ja tapaamiset toteutetaan pääosin verkkoyhteyksin. Tapaamisiin voi osallistua mukaan valitusta organisaatiosta useampi henkilö. Organisaatio nimeää keskuudestaan yhteyshenkilön. Yksityisen puolen toimijoita kutsutaan työstämään toimenpiteitä esimerkiksi mahdollisten tilaaja-toimittaja-tapaamisten muodossa.

Mitä puurakentamisen vauhdittajaryhmissä tehdään?

Ryhmän tukena toimii joukko alan asiantuntijoita. Kehitettävät toimenpiteet määritetään yhteisesti ensimmäisissä tapaamisissa. Toimenpiteet voivat olla esimerkiksi työkalujen ja kriteeristöjen luomista, hankkeiden valmisteluja, tiekarttojen ja koulutusmateriaalien laadintaa sekä tilaaja-toimittaja-tapaamisia ja markkinakartoituksia.

Toimenpiteet voivat käsitellä esimerkiksi vähähiilisyyttä, energiatehokkuutta, rakennuksen muuntojoustavuutta, kunnan elinvoimakysymyksiä, ilmastojohtamista, käyttäjäkokemusta, aluekehittämistä, kaavoitusta tai rakennusmääräyksiä. Organisaatio voi valita minkä toimenpiteiden yhteiskehittämiseen osallistuu.

Julkisten uudisrakennusten vauhdittajaryhmä

Julkisten uudisrakennusten vauhdittajaryhmään osallistuvat hankkeet voivat kohdistua erilaisten kohteiden valmisteluun ja edistämiseen kuten:
  • asuinkerrostalot
  • kirjastot ja muut vapaa-ajan palvelujen rakennukset
  • hoitoalanrakennukset
  • opetusrakennukset
  • kokoontumisrakennukset
  • kokeileva puurakentaminen (kohteet, jossa ei ole aiemmin käytetty paljoa puuta esimerkiksi parkkitalot)
Huom! Rakennuskohteen ei ole välttämätöntä olla puurunkoinen, mutta toteutuksessa puun tulee olla merkittävässä osassa hyödynnettäviä materiaaleja. Myös hybridirakentaminen on soveltuva.

Haku julkisten uudisrakennusten ryhmään on auki 9.2.–31.3.2021. Haku korjausrakentamisen ryhmään avataan syksyllä 2021.

Miksi mukaan?

Yhdessä enemmän: Ryhmiin osallistuvien ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen, kun puurakentamisen hankkeisiin liittyviä toimenpiteitä tehdään yhdessä muiden kanssa.

Helppous: Madaltaa kynnystä kehittämiseen perustoiminnan yhteydessä.

Oppiminen: Hyvistä käytännöistä ja muiden kokemuksista opitaan kunnista ja organisaatiosta eri puolelta Suomea.

Asiantuntija-apua: Ryhmien toimenpiteiden tueksi tuodaan asiantuntija-apua, joka liittyy muun muassa hankintoihin ja puun teknisisiin ominaisuuksiin.

Verkottuminen: Verkottuminen kentän toimijoiden kanssa mahdollistaa tiedonvaihdon kehitysprosessin jälkeenkin. Osana toimintaa voidaan järjestää vuoropuheluita puutuotteita, rakentamis- ja suunnittelupalveluja tarjoavien yrityksien kanssa.

Mitä osallistuminen edellyttää?

Suunnittelussa olevaa hanketta. Työskennellään konkreettisten rakennushankkeiden ja aluerakentamishankkeiden suunnittelun sekä valmistelun parissa. Hanke voi olla varhaisessa suunnitteluasteessa. Puun tulee olla joko rakennuksen julkisivu-, runkomateriaalina ja/tai sisätiloissa merkittävissä määrin sisustusmateriaalina.

Sitoutumista ja aikaresursseja. Osallistuva organisaatio sitoutuu osallistumaan tapaamisiin ja levittämään oppeja omassa organisaatiossaan. Ryhmä kokoontuu noin kerran kuukaudessa ja käy keskustelua digitaalisesti tapaamisten välillä.

Vertaismentorointia prosessin jälkeen. Organisaatio sitoutuu mentoroimaan yhdessä tapaamisessa valitsemansa organisaation puurakentamishanketta sen jälkeen, kun yhteiskehittäminen on päättynyt.

Hae mukaan julkisten uudisrakennusten vauhdittajaryhmään

Haku julkisten uudisrakennusten vauhdittajaryhmään on auki 9.2.–31.3.2021.

Ryhmän alustava koko on 10–20 organisaatiota. Ryhmän koko määräytyy soveltuvien hakijoiden ja hankkeiden perusteella. Valinnat tehdään kokonaisharkinnan mukaan, niin että valituilla on keskenään yhteistä tavoitteita sekä kehittämisen kohteita. Valinnoissa tavoitellaan tasaista alueellista jakaumaa.

Valinnat tehdään 2.4.2021 mennessä ja niistä ilmoitetaan hakijoille henkilökohtaisesti.

Uudisrakennusten ryhmän aloitustapaaminen pidetään huhtikuussa 2021. Ilmoitamme tarkemman ajankohdan pian.

Hae mukaan täyttämällä ilmoittautumislomake oheisesta linkistä:


Lisätietoja:
Motiva Oy
asiantuntija Elli Saari
elli.saari@motiva.fi
puh. 050 359 3385

Motiva Oy
asiantuntija Jenni Rovio
jenni.rovio@motiva.fi
puh. 040 725 9019

Puurakentamisen neuvontapalvelu: Julkinen puurakentamisen neuvontapalvelu



Vauhdittajaryhmät ovat osa Motivan koordinoimaa julkisen puurakentamisen neuvontapalvelua, joka tarjoaa kunnille ja kaupungeille aiheeseen liittyvää maksutonta neuvontaa ja koulutusta. Neuvontaa rahoittaa ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelma. Puurakentamisen ohjelman tavoite on lisätä puun käyttöä rakentamisessa ilmastotavoitteiden edistämiseksi.

Ympäristöministeriö:


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.4.2022