Siirry sisältöön

Energiatehokkuudesta oheishyötyjä yrityksille


Energiatehokkuuden parantaminen tuottaa monipuolisia hyötyjä energiansäästön lisäksi. Yritysten tunnistamat oheishyödyt vaihtelevat alasta ja toiminnasta riippuen tuotannon tehokkuuden, työturvallisuuden, työolosuhteiden ja asiakaskokemuksen parantumisesta aina yrityksen osakkeen arvonnousuun.

Vuonna 2018 Motiva selvitti millaisia oheishyötyjä energiatehokkuustoimet tuottavat niitä toteuttaville suomalaisyrityksille. Näkemyksiään antoi yhteensä 30 edustajaa teollisuus- ja palvelualalla toimivista yrityksistä. Yritykset arvioivat saavuttaneensa energiatehokkuuden ohella taloudellisia, tuotannollisia ja toiminnallisia hyötyjä sekä ympäristöön, maineeseen ja työskentelyolosuhteisiin liittyviä hyötyjä.

Kuva 1. Yritysten kokemat energiatehokkuuden kokonaishyödyt.
(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Tehokkaalla energiankäytöllä yritykset kokivat saavuttavansa tuotannollisia ja toiminnallisia etuja. Pienentyneet energiakulut parantavat liiketoiminnan tulosta ja yrityksen kilpailukykyä. Energiatehokkuus on myös erottamaton osa yritysvastuuta ja tärkeä keino vähentää toiminnan ilmastovaikutuksia.

Investointipäätöksiä valmisteltaessa ja tehtäessä, kannattaa oheishyödyt liittää tarkasteluihin ja laskelmiin mukaan. Hyötyjen entistä kattavampi tunnistaminen ja arvottaminen voi kannustaa tekemään investointeja energiatehokkuuteen.

Lue selvitys:
Energiatehokkuuden oheishyödyt yrityksissä
Palaa otsikoihin

Työkalu oheishyötyjen arviointiin

Motivan laatiman työkalun avulla yritys voi kartoittaa ja arvioida energiatehokkuuden oheishyötyjä monipuolisesti. Työkalua kannattaa hyödyntää investoinnin suunnitteluvaiheessa tai koska tahansa, kun sille on tarvetta.

Arviointi auttaa hahmottamaan energiatehokkuustyön vaikutuksia. Hyötyjä arvioitaessa asioita on hyvä miettiä eri sidosryhmien näkökulmasta ja keskustella useiden eri tahojen kanssa.

Oheishyötyjen arviointitaulukko (xlsx) (51.5 KB)

Investoinnin suunnitteluvaiheessa kannattaa hyödyntää myös oheisesta linkistä löytyvää laskuria energiatehokkuustoimenpiteen taloudellisen kannattavuuden arvioinnista:
Laskentatyökalu energiatehokkuustoimien taloudellisen kannattavuuden tarkasteluun

Laskuriin voit syöttää myös oheishyötyjen tuomat säästöt, mikäli ne ovat rahallisesti arvioitavissa.

Palaa otsikoihin

Oheishyötyja paperiteollisuudessa – Case Tervakoski


Tervakoski Oy:n paperitehdas Janakkalassa tuottaa ja myy ohuita erikoispapereita räätälöitynä asiakkaan tarpeisiin. Tehdas on osa itävaltalaista Delfort-konsernia.

Tehdasympäristössä työskennellessä ykkösprioriteetti on työturvallisuus, johon voi vaikuttaa myös energiatehokkuutta parantavilla toimilla. Turvallisuutta ovat lisänneet esimerkiksi kuumien pintojen eristyshankkeet. Työturvallisuuden lisäksi energiatehokkuustoimilla voi vaikuttaa tuoteturvallisuuteen. Tehtaalla on otettu käyttöön led-valaisimia, jotka energiansäästön lisäksi ovat rikkoutuessaan turvallisempia kuin vanhat valaisimet. Tämä on erityisen tärkeää, kun tuotteet menevät elintarviketeollisuuden käyttöön.

Monet tehtaalla tehtävistä laitehankinnoista tai -uusinnoista lisäävät energiatehokkuutta. Uudet laitteet vaativat usein entistä vähemmän huoltoa, jolloin energiatehokkuuden lisäksi oheishyötynä on huolto- ja kunnossapitotarpeen väheneminen. Vaikka säästöt kunnossapidon kustannuksissa ovat tyypillisesti pienempiä kuin suorat tuotannolliset säästöt, on niiden vaikutus kuitenkin merkittävä.

Hyvä esimerkki on siirtyminen tasavirtamoottoreista vaihtovirtamoottoreihin. Tasavirtamoottoreita piti huoltaa säännöllisesti, ja uusinnan myötä tältä työltä vältytään. Tehtaalla on siirrytty joidenkin laitteiden osalta hihnakäytöstä suorakäyttöön, mikä parantaa toiminnan hyötysuhdetta ja vähentää kunnossapitotarvetta.

Taajuusmuuttajahankinnat parantavat energiatehokkuuden lisäksi laitteiden ohjattavuutta ja säädettävyyttä. Laiteuusinnat voivat tuoda säästöjä myös tekemällä tarpeettomiksi vanhan laitteen rinnalleen tarvitsemat apulaitteet. Joskus energiatehokkuustoimet voivat kuitenkin myös kasvattaa kunnossapitokustannuksia.

Palaa otsikoihin

Oheishyötyjä päivittäistavarakaupassa – Case Lidl


Lidl on yksi Euroopan suurimmista päivittäistavaraketjuista. Suomessa sillä on yli 180 myymälää ja kolme jakelukeskusta, joista uusin ja suurin sijaitsee Järvenpäässä.

Lidlin Järvenpään jakelukeskuksessa on hyödynnetty älykästä energianohjausjärjestelmää, joka mahdollistaa käytön optimoinnin taloudellisesti ja ympäristöystävällisesti. Energiatehokkuus ja kulutusjousto vähentävät päästöjä ja siten tarvetta päästöjen kompensointiin, mikä tuo kustannussäästöjä tulevaisuudessa.

Lidl Suomi tähtää hiilineutraaliksi vuoteen 2025 loppuun mennessä. Älykäs kulutusseuranta mahdollistaa turhan energiankulutuksen tunnistamisen lisäksi myös laitteiden toimintahäiriöiden havaitsemisen ja niihin puuttumisen jo etukäteen. Tämä säästää kustannuksia ja voi vaikuttaa esimerkiksi viihtyvyyteen ja turvallisuuteen.

Lidl on siirtynyt tiloissaan led-valaistukseen, mikä säästää energiaa, mutta tuottaa myös aiempaa vähemmän lämpökuormaa. Jakelukeskuksissa merkittävä osa tiloista on jäähdytettävää kylmätilaa, joten muutos vähentää myös jäähdytystarvetta. Vähentyneen lämpökuorman vaikutus jäähdytysenergian tarpeeseen on tulevaisuudessa nykyistä helpompi määrittää, kun sähkön alamittauksia tulee lisää.

Vanhoja valaisimia pitkäikäisemmät ledit tulevat säästämään myös valaisinten vaihdossa kuluvaa työaikaa. Toistaiseksi ledit eivät ole kuitenkaan tulleet vielä käyttöikänsä päähän. Valaistuksen uusinnalla on vaikutusta myös työturvallisuuteen; uusimisprosessin aikana valaisinten sijoittelu ja valaistusvoimakkuudet käytiin läpi ja niihin tehtiin tarvittaessa muutoksia.

Lidlillä kaikki työntekijät koulutetaan energiatehokkaaseen toimintaan. Koulutukset tehdään aina työtehtäväkohtaisesti, ja energiatehokkuusohjeet sisällytetään osaksi normaaleja toimintaohjeita. Energiansäästön lisäksi koulutusten oheishyötynä on tällöin myös henkilöstön kehittyminen.

Energiatehokkuustoimilla voidaan vähentää sähkönkulutusta tietyillä osa-alueilla, vaikka kulutus kokonaisuutena onkin nousussa. Säästöjen oheishyötynä sähköverkossa on vapautunut kapasiteettia, jota on voitu hyödyntää esimerkiksi sähköautojen latauspisteiden asennukseen.

Monet energiatehokkuustoimet ovat investointeja, joilla voi kasvattaa rakennuksen arvoa. Energiatehokkuudella voidaan saavuttaa myös rahoitushyötyjä, sillä energiatehokkaiden rakennusten rahoitukseen on mahdollista saada lainaa paremmilla ehdoilla.

Palaa otsikoihin


Sivua päivitetty viimeksi 21.5.2024