Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2024


10.7.2024 Energiaviisautta Keravalla – Motiva ja Keravan Energia mukana Uuden ajan rakentamisen festivaaleilla

Keravan Kivisillassa järjestetään Uuden ajan rakentamisen festivaali, URF 26.7.–7.8.2024. Keravan kaupungin järjestämä tapahtuma tarjoaa puitteet kestävän elämän kokeiluihin antaen ideoita ja ratkaisumalleja tulevaisuuden asumiseen. Motivan kuluttajien energianeuvonta sekä Keravan energia ovat mukana tapahtumassa kertomassa energiatehokkaista ratkaisuista.

Lue lisää

 

27.6.2024 Rakentamisen ja purkamisen kiertotaloudesta kiinnostuneet kokoontuivat demotorstaissa 

Helsingin kaupungin kiertotalouden klusteriohjelman Vattuniemen kiertotaloushankkeessa järjestettiin vuosien 2022–2024 aikana Motiva Servicesin toteuttamana yhteensä 14 demotorstai-webinaarikoulutusta. Nämä toimivat kiertotalouden uusien ratkaisujen ja innovaatioiden esittelyalustoina sekä viestintäkanavana. Webinaarit herättivät laajaa kiinnostusta ja loivat pohjaa uusille yhteistyömahdollisuuksille ja tiiviimmälle verkostoitumiselle kiertotalouden edistämiseksi. 

Lue lisää

 

25.6.2024 Vuoden putkiremontti/linjasaneeraus 2024 - ilmoittautumisaikaa jatkettu 15.8.2024 saakka!

Vuoden putkiremontti/linjasaneeraus -kilpailussa palkitaan onnistuneita putkiremontteja/linjasaneerauksia. Mukaan voivat ilmoittautua taloyhtiöt ja kiinteistöyhtiöt.

Lue lisää

 

17.6.2024 Hiilidioksidin talteenotosta, hyötykäytöstä ja varastoinnista apua jätteenpolton ongelmiin

Jätteenpoltto on yleistä Pohjoismaissa. Sen avulla vähennetään kaatopaikoille päätyvän jätteen määrää ja saadaan energiaa kotitalouksien ja teollisuuden käyttöön pääasiassa kaukolämpöverkkojen kautta. Tuore selvitys kokoaa yhteen Pohjoismaiden nykytilanteen ja analysoi voimistuvia trendejä jätteenpolttosektorilla sekä kokoaa yhteen kiinnostavimmat faktat myös Suomen jätteenpolton tilanteesta. Selvityksen toteuttivat yhteistyössä CIT Renergy, Carbon Limits ja Motiva Services.

Lue lisää

 

17.6.2024 Valitse kesälomalla Joutsenmerkitty hotelli

Joutsenmerkityissä hotelleissa mm. vähennetään kulutusta, lajitellaan jätteet, käytetään ympäristömerkittyjä tuotteita sekä tarjoillaan kestävämpää ruokaa, kuten luomua. Tällä kaikella pienennetään hotelliöiden ympäristövaikutuksia sekä torjutaan ilmastonmuutosta.

Lue lisää

 

17.6.2024 Tutkimus vahvistaa Motivan hyvän maineen

Motivan maine on T-Median Luottamus& maine -tutkimuksen mukaan edelleen erittäin hyvällä tasolla. Organisaation maineen kivijalat olivat toiminnan avoimuus ja läpinäkyvyys, oikein toimiminen sekä vastuullisuus. Päättäjien tuki Motivaa kohtaan oli niin ikään erinomaisella tasolla.

Lue lisää

 

17.6.2024 Tarvekartoitukseen vastaamalla autat parantamaan energiapalveluita

Uudessa Energiatehokkuusdirektiivissä (EED) on tavoitteita energiapalveluiden edistämiseksi. Energiapalvelumarkkinoita kehitetään edelleen tukemalla energiapalvelumarkkinoiden asianmukaista toimintaa, esimerkiksi edistämällä puolueettomien neuvojien toimintaa ja poistamalla turhaa sääntelyä ja muita esteitä.

Lue lisää

 

12.6.2024 Dynaamisen hankinnan opas avuksi luomu- ja lähiruokahankintoihin

Motiva on julkaissut dynaamisen hankintajärjestelmän (DPS) oppaan julkisille hankkijoille, jotka tavoittelevat ruokapalveluissaan lähi- ja luomuruoan lisäämistä. Opas vastaa muun muassa siihen, mitä hyötyä DPS-menettelystä on tilaajan ja toimittajan kannalta, mistä lähi-, pien- ja luomutuottajien tavoittamiseen saa apua ja mitä oivalluksia hankintamenettelyä valmistelleet ovat matkansa varrella tehneet.

Lue lisää

 

11.6.2024 Suosittu Energiaratkaisut taloyhtiössä -koulutus ammattilaisille jatkuu syksyllä

Ilmastonmuutoksen hillintä ja energiatehokkuuden parantaminen ovat ajankohtaisia ja kriittisiä teemoja, erityisesti kiinteistö- ja rakennussektorilla. Taloyhtiöiden energiaratkaisut ovat keskeisessä roolissa, kun pyritään vähentämään energiankulutusta ja parantamaan kestävyyttä. Tämän vuoksi on ensiarvoisen tärkeää, että alan ammattilaiset päivittävät osaamistaan uusimpien energiateknologioiden ja liiketoimintamallien osalta.

Lue lisää

 

10.6.2024 Ota kantaa: Suomen rakennuskannasta päästötön vuoteen 2050 mennessä

Uudistettu rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) tuli voimaan toukokuussa. Sen mukaan myös Suomen rakennuskannan päästöt on saatava nollatasoon vuoteen 2050 mennessä. Miten tässä onnistutaan? Nyt on kaikilla mahdollisuus vaikuttaa kansallisen lainsäädännön ja rakennusten perusparannussuunnitelman yksityiskohtiin ja muotoiluihin vastaamalla avoimeen verkkokyselyyn.

Lue lisää

 

28.5.2024 Energiatehokkaiden ammattikeittiölaitteiden kriteerityö käynnistyy

Motiva päivittää vastuullisuuskriteerit ammattikeittiökäyttöön tarkoitetuille laitteille. Edelliset kriteerit on julkaistu vuonna 2015 koskien kylmälaitteita ja astianpesukoneita.

Lue lisää

 

24.5.2024 Hae mukaan elintarvike- ja ruokapalveluhankintojen vertaisoppimoihin

Motiva järjestää syksyllä 2024 kaksi maksutonta vertaisoppimistilaisuutta elintarvike- ja ruokapalveluhankintoja tekeville julkisille hankintaorganisaatioille.

Lue lisää

 

23.5.2024 Uusi VAUHTI-verkosto vastuullisten ja vaikuttavien hankintojen tueksi

Motiva valmistelee yhteisrahoitteisesta verkostoa vastuullisten ja vaikuttavien hankintojen palveluiden tuottamiseksi julkisille hankintaorganisaatioille ja toimialaliitoille KEINO-osaamiskeskuksen toiminnan päätyttyä.

Lue lisää

 

14.5.2024 Kommentointipyyntö: Vastuullisuuskriteerit kalustehankinnoille

Pyydämme kommentteja kalusteiden vastuullisuuskriteereihin, joita voi soveltaa julkisissa hankinnoissa. Kriteerit ovat vapaaehtoisia käyttää. Kriteeriehdotukset koskevat uusia toimistokäytössä olevia kalusteita.

Lue lisää

 

6.5.2024 Vastuullisuuskriteerien päivitys eläinperäisten tuotteiden hankintaan käynnistyy

Julkisilla elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoilla on suuri vaikutus kestävän ruokajärjestelmän rakentamisessa. Maa- ja metsätalousministeriö on käynnistänyt valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy:n johdolla eläinperäisten tuotteiden hankintakriteereihin liittyvän päivitystyön. Työn tavoitteena on tarkastella lihojen sekä maidon ja kananmunien hankintakriteereitä ja helpottaa julkisten kilpailutusten tekemistä.

Lue lisää

 

30.4.2024 Yhteishankkeesta vauhtia teollisuuden sähköistymiseen

Uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön suuri määrä tekee tuotannon sähköistämisestä toimivan tavan vähentää teollisen toiminnan päästöjä Suomessa. Motiva on koonnut yhteen laajan yritys- ja toimijajoukon työstämään sähköistymisen ratkaisuja ja parhaita käytäntöjä.

Lue lisää

 

25.4.2024 Taloyhtiöiden energiaratkaisut kehittyvät – LVISA-alan ammattilaisille ajankohtaista koulutusta

Kasvavat energiakustannukset, energiantuotannon vaihtelevuus ja uudistuva talotekniikka asettavat taloyhtiöiden energiaratkaisujen parissa työskentelevät ammattilaiset uusien haasteiden ja mahdollisuuksien eteen. Energiaratkaisut taloyhtiöissä -koulutus tarjoaa LVISA-alan ammattilaisille ainutlaatuisen tilaisuuden kehittää osaamistaan ja varmistaa kilpailukykynsä tällä nopeasti kehittyvällä alalla. Koulutuksen järjestää Motiva Services Oy.

Lue lisää

 

23.4.2024 Opas palvelukiinteistöjen ilmanvaihdon tarkoituksenmukaiseen ja energiatehokkaaseen käyttöön

Ilmanvaihdon energiankäyttöä on mahdollista tehostaa jopa kolmanneksen verran. Motiva on julkaissut oppaan, jonka avulla palvelukiinteistöjen omistajat tai hallinnoijat voivat luoda pohjan ilmanvaihdon energiatehokkaalle toiminnalle ja laadukkaille sisäilmaolosuhteille ilmavirtojen optimoinnin avulla.

Lue lisää

 

17.4.2024 Energiakatselmusvelvoite osalle pk-yrityksiä vuonna 2026 – valtion tukea vielä vuoden 2024

Velvoite toteuttaa energiakatselmus neljän vuoden välein laajenee moniin pk-yrityksiin. Vuonna 2026 voimaan astuva velvoite koskee jatkossa kaikkia yrityksiä, joiden kolmen edellisen vuoden keskimääräinen energiankäyttö on vuosittain 2 800–24 000 megawattituntia. Ensimmäistä kertaa lain soveltamisalan piiriin siirtyvät pk-yritykset voivat vielä vuoden 2024 ajan hyödyntää valtion energiatuen energiakatselmukseen.

Lue lisää

 

12.4.2024 Koti kevätkuntoon – lämmityskausi päättyy

Lämmityskauden päättyminen lähenee sään lämmetessä. Kodin sesonkitöissä se merkitsee lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihdon siirtämistä kesäasetukselle. Katu- ja siitepölyn tukkimat suodattimet on hyvä pestä tai vaihtaa uusiin raikkaan ja puhtaan sisäilman varmistamiseksi. Lämmityskauden ulkopuolella on myös järkevää teettää perushuollot ja talvella havaittujen vikojen korjaukset.

Lue lisää

 

5.4.2024 Haemme tukijoita – Hei, kaikki toimii! -energiaopetusmateriaali tokaluokkalaisille

Vuosittain lokakuussa viikolla 41 vietetään Motivan koordinoimaa valtakunnallista Energiansäästöviikkoa. Alakouluissa tokaluokkalaiset ovat viettäneet sitä jo yli 25 vuoden ajan. Tokaluokkalaisten energiaopetuksen ovat mahdollistaneet monet erilaiset organisaatiot, jotka ovat antaneet tukea Hei, kaikki toimii! -materiaalipakettien lahjoittamiseen kouluille.

Lue lisää

 

2.4.2024 Energiatehokkuuden johtamisen hanke käyntiin huhtikuussa

Motivan koordinoima energiatehokkuuden johtamisen hanke käynnistyy huhtikuussa. Mukana on 10 yritystä, jotka ovat alkutaipaleella ETJ+-järjestelmän rakentamisessa, kolme järjestelmän hyvin tuntevaa konkariyritystä sekä yksi asiantuntijayritys.

Lue lisää

 

26.3.2024 Elintarvikejätteen hyödyntämisessä on potentiaalia

Elintarvikejätettä voidaan käyttää erilaisten korkean jalostusasteen tuotteiden raaka-aineena muun muassa kosmetiikassa, pinnoitteissa, lannoitteena, elintarvikkeiden raaka-aineena ja jopa tekstiileissä. Tämä selvisi Motiva Services Oy:n tekemässä selvityksessä, jonka Helsingin kaupunki teetti osana EU-rahoitteista Food Waste Ecosystem -hanketta.

Lue lisää

 

22.3.2024 Podcast: Romuttuvatko Suomen ilmastotavoitteet? – Ilmastopaneeli lyö faktat pöytään

Ilmastopaneelin uusi puheenjohtaja Jyri Seppälä ja sen väistyvä puheenjohtaja Markku Ollikainen keskustelevat Motivan toimitusjohtajan Elina Moision vetämässä podcastissa muun muassa siitä, miten ilmastopaneeli on onnistunut tehtävässään ja siitä mistä ilmastoasioissa nyt kiistellään.

Lue lisää

 

21.3.2024 Vuosikellot muistuttavat kiinteistöjen huoltotoimista

Pientalojen, rivi- ja kerrostalojen sekä toimitila- ja palvelurakennusten huolto- ja ylläpitotoimista on koottu kätevät esitysaineistot, joita voi hyödyntää, kun asiasta kerrotaan niin rakennusten omistajille, ylläpitäjille, vuokralaisille kuin osakkaille ja asukkaille. Esitysaineistot ovat pdf-muodossa.

Lue lisää

 

20.3.2024 Motivan vuoden 2023 yritysvastuuraportti julkaistu: Uutta toivoa kestävän kehityksen työn onnistumisista

Yritysvastuuraporttimme vuodelta 2023 sisältää paitsi keskeiset taloudelliset tunnusluvut ja omat kestävän kehityksen tavoitteemme myös laajan esittelyn yhteiskunnallisesti vaikuttavista hankkeistamme, joita olemme toteuttaneet yhdessä asiakkaidemme kanssa.

Lue lisää

 

13.3.2024 Suurten aurinkovoimaloiden rakentamiseen tulossa ohjeistuksia

Teollisen kokoluokan aurinkovoimaloiden rakentamista sääteleviin ohjeistuksiin on tulossa merkittäviä uudistuksia. Näillä ohjataan muun muassa kaavoitusta, luvitusta ja maatieinfran läheisyyteen rakentamista. Myös voimaloiden paloturvallisuusohjeistusta päivitetään. Uudistuksia esitellään hankekehittäjille Motivan seminaarissa toukokuussa.

Lue lisää

 

29.2.2024 MMM ja Motiva: Vaikuttavuuskiihdyttämö kirittää maankäyttösektorin ilmastotoimia tutkimuksesta käytäntöön

Maa- ja metsätalousministeriön ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan toteuttama vaikuttavuuskiihdyttämö tukee maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -hankkeita tuotetun tiedon levittämisessä. Kokeilevia ja ketteriä yhteiskehittämisen menetelmiä hyödyntävän ohjelman avulla pyritään vahvistamaan maankäyttösektorin ilmastotoimenpidekokonaisuuden vaikuttavuutta.

Lue lisää

 

23.2.2024 Aurinkosähköä pientaloon: hintataso laskenut, toimitusajat lyhentyneet

Motiva ja Suomen Aurinkoenergiayhdistys kysyivät pientaloihin soveltuvia aurinkosähköjärjestelmiä toimittavilta yrityksiltä näkemyksiä markkinakehityksestä kuluvalle vuodelle. Muutamaan aiempaan vuoteen verrattuna tilanne on kuluttajan kannalta suotuisampi. Järjestelmien hinnat ovat laskeneet, komponenttien saatavuus on hyvä ja asentajakapasiteettia melko hyvin tarjolla.

Lue lisää

 

22.2.2024 Haemme kestävän liiketoiminnan asiantuntijoita

Oletko laajakatseinen, toimeen tarttuva ja seuraat toimintaympäristöä uteliaasti? Tule mukaan joukkoomme toteuttamaan kestävän kehityksen hankkeita yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Meillä saat tehdä vaikuttavaa työtä!

Lue lisää

 

20.2.2024 Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen: Suomi matkalla puhtaan energian suurvallaksi

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen kertoo Motivan Fokus-podcastissa näkemyksiään Suomen energiaratkaisuista, hiilinieluista ja luonnon monimuotoisuudesta.

Lue lisää

 

20.2.2024 Konesali- ja pilvipalveluhankinnoille julkaistiin vastuullisuuskriteerit

Motiva ja TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry ovat julkaisseet vastuullisuuskriteerit konesali- ja pilvipalveluhankinnoille julkisille hankkijoille suunnatussa Kriteeripankki.fi -palvelussa.

Lue lisää

 

12.2.2024 Ota käyttöön energiatehokkuuden tarkistuslistat

Motiva on tehnyt energiatehokkuussopimuksen toimeenpanoon liittyvänä kehityshankkeena työkalun energiatehokkuustoimien tarkistukseen. Työkalu on Excel-muodossa ja sen tavoitteena on helpottaa sekä energiatehokkuustoimenpiteiden tarkistamista että uusien toimien ideoimista kohteissa.

Lue lisää

 

7.2.2024 Koski Tl: pieni kunta matkalla ilmastovastuullisuuteen

Koski Tl eli ”Turun läänin Koski” sijaitsee Varsinais-Suomen maakunnassa. Kunnan ensimmäinen uusiutuvan energian kuntakatselmus on juuri valmistunut. Tuore ilmasto-ohjelmakin odottaa kunnanvaltuuston hyväksyntää.

Lue lisää

 

29.1.2024 Anna palautetta Rahoituksen tietopalvelusta – vastaa käyttäjäkyselyyn 12.2.2024 mennessä!

Motiva kerää ympäristöministeriön ja Energiaviraston toimeksiannosta ajantasaista ja helposti lähestyttävää tietoa yrityksille, kunnille sekä asuinkiinteistöille suunnatuista eri tuki- ja rahoitusratkaisuista erityisesti ​energiatehokkuuteen ja korjausrakentamiseen liittyen.​ Keväällä 2023 avattu Rahoituksen tietopalvelu kokoaa tiedot eri käyttäjille helposti hyödynnettävään muotoon.

Lue lisää

 

19.1.2024 Uusi opas kokoaa yhteen seitsemän kunnan tärkeimmät oivallukset ilmastotyön tiedolla johtamisesta

Fisu-verkoston kunnat ovat kehittäneet Reijo-hankkeessa toimintamalleja ilmastotyön tiedolla johtamiseen. Kehittämisen opeista on julkaistu Pieni opas kuntien ilmastotyön tiedolla johtamiseen.

Lue lisää

 

11.1.2024 Energiatehokkuuden johtamiseen tarjolla taas lisäoppia ja vinkkejä

Vuoden 2023 Energiatehokkuuden johtamisen hankkeessa saatiin aikaan hyviä tuloksia. ETJ+-järjestelmän käyttöönottoa vauhditettiin yhdessä 11 eri toimialan yrityksen kanssa. Työtä jatketaan tänä vuonna ja mukaan haetaan uusia yrityksiä.

Lue lisää

 

8.1.2024 Energiakatselmuksilla merkittäviä tuloksia – Sepa Oy, Versowood ja Kouvolan kaupunki säästivät energiaa ja kustannuksia

Energiakatselmuksilla on saavutettu merkittäviä hyötyjä niin yrityksissä kuin kaupungeissa. Sepa Oy:ssa täsmäkatselmus on ohjannut energiapäätöksiä oikeaan suuntaan. Versowoodin syväselvityksessä paljastui kannattava energiansäästökohde, kun taas Kouvolan kaupunki on ottanut käyttöön innovatiivisen jatkuvan katselmuksen mallin energianhallinnan tehostamiseksi.

Lue lisää

 

7.1.2024 Nopea lauhtuminen lisää laiterikkojen riskiä

Pitkä ja kova pakkasjakso laittaa talojen rakenteet ja talotekniset järjestelmät koetukselle. Myös lauhtuminen voi johtaa laite- ja putkirikkoihin. Asukkaan kannattaa nyt pitää silmällä vesiputkia, liitoksia ja talon rakenteita haittojen minimoimiseksi. Sulatus- ja korjaustyöt on aina viisainta jättää ammattilaisille.

Lue lisää

 

5.1.2024 Tarkista tästä, mitä sähkön käyttö maksaa tänään

Perjantaina 5.1.2024 sähkö on ennätyskallista, ja se näkyy pörssisähkösopimuksen tehneillä seuraavassa sähkölaskussa. Tästä listasta voit tarkistaa erilaisten laitteiden käytön kustannukset päivän keskihinnalla sekä huippuhinnalla klo 19–20 välillä tänään perjantaina 5.päivänä tammikuuta.

Lue lisää

 

5.1.2024 Säästötoimia toivotaan kaikilta sähkönkäyttäjiltä – toimi näin kovan pakkasjakson ajan, seuraa tilanteen kehittymistä

Pitkittynyt pakkasjakso on nostanut sähkön kulutuksen korkealle tasolle. Kaikkien on syytä siirtää sähkönkäyttöä pois huippukulutustunneilta. Haasteellisia aikoja ovat aamut noin kello 8–10 sekä illat noin kello 17–22.

Lue lisää

 

4.1.2024 Lähivuorokausina kireä tilanne sähkömarkkinoilla – suomalaisia pyydetään vähentämään sähkönkäyttöä erityisesti huippukulutustunteina

Pitkittynyt pakkasjakso on nostanut sähkön kulutuksen korkealle tasolle. Kaikkien on syytä siirtää sähkönkäyttöä pois huippukulutustunneilta. Haasteellisia aikoja ovat aamut noin kello 8–10 sekä illat noin kello 17–22. Tänään torstaina sähkönkulutusta olisi syytä ajoittaa vasta kello 22 jälkeen.

Lue lisää

 


Sivua päivitetty viimeksi 11.7.2024