Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2024


6.5.2024 14.00

Vastuullisuuskriteerien päivitys eläinperäisten tuotteiden hankintaan käynnistyy

Julkisilla elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoilla on suuri vaikutus kestävän ruokajärjestelmän rakentamisessa. Maa- ja metsätalousministeriö on käynnistänyt valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy:n johdolla eläinperäisten tuotteiden hankintakriteereihin liittyvän päivitystyön. Työn tavoitteena on tarkastella lihojen sekä maidon ja kananmunien hankintakriteereitä ja helpottaa julkisten kilpailutusten tekemistä.

Vastuullisesti toteutetut hankinnat edistävät kestävän kehityksen tavoitteita ja vahvistavat Suomen huoltovarmuutta ja omavaraisuutta. Nyt käynnistyvän työn pohjana on vuonna 2023 työnsä aloittaneen lihan kestävyyskriteerityöryhmän työ. Työryhmän tavoitteena oli muun muassa lisätä tietoisuutta kotimaisen lihantuotannon kestävyydestä ja vastuullisuudesta sekä lisätä kotimaisen lihan arvostusta.

– Lihan kestävyyskriteerityöryhmän työssä nousi esille tarve päivittää olemassa olevat lihan hankintakriteerit ja tarkastella uusien kriteerien mahdollisuutta esimerkiksi rehulle ja sen laadulle ja alkuperälle. Mahdollisia kriteerejä rehun laadun ja alkuperän osalta voisivat olla muun muassa nurmiruokinta, valkuaisomavaraisuutta tukevat ratkaisut, vesiniukkuus ja ruuaksi sopimattomien sivuvirtojen käyttö, kertoo maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Auli Väänänen.

Lisäksi työryhmän työssä nousi esille uusien eläinten hyvinvointia laaja-alaisemmin kattavien kriteerien tarve edelläkävijätasolle.

– Kriteerien kehittämisessä voisi hyödyntää esimerkiksi uuden eläinten hyvinvointilainsäädännön sisältöä. Lisäksi kansallisten laatujärjestelmien, nautatilojen terveydenhuollon seurantajärjestelmä Nasevan ja sikatilojen terveysluokitusrekisteri Sikavan kriteerien sisällön kuvaukset toivotaan tuotavan selkeämmin esille elintarvikehankintoja varten, Väänänen kertoo.

Vastuullisuuskriteereitä elintarvikehankintoihin on Suomessa kehitetty jo vuodesta 2017 alkaen. Vastuullisesti tuotetut julkiset elintarvike- ja ruokapalveluhankinnat on huomioitu myös pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman tavoitteissa.

Tutut tuoreryhmät saavat rinnalleen uusia

Päivityksen tarve on noussut esille seuraaville tuoteryhmille: siipikarja ja lihatuotteet, muna ja munatuotteet, maito ja maitotuotteet, sianliha ja sianlihatuotteet, naudanliha ja naudanlihatuotteet sekä kokonaan uutena kriteerit lampaanlihalle ja lampaanlihatuotteille sekä kalkkunalle.

Hankintakriteerien päivityksen lisäksi huomiota kiinnitetään hankkijoiden käytännön työhön. – Tulemme myös täsmentämään ja yhtenäistämään kriteerien todentamisen keinoja. Lisäksi luomme yhtenäisen mallin, joka helpottaa tarjouspyynnön valmistelua ja tarjousten arviointia, kertoo kestävien hankintojen asiantuntija Suvi Salmela Motiva Oy:stä.

Motiva tiedottaa keskeisille sidosryhmille kriteerityön etenemisestä ja kriteeriluonnosten kommentointimahdollisuudesta kesän aikana. Päivitetyt kriteerit julkaistaan kaikille avoimessa vastuullisten hankintojen kriteeripankissa, osoitteessa www.kriteeripankki.fi syyskuussa 2024. Kriteerien käyttö on vapaaehtoista.

Kriteerien päivitystyön valmistuttua järjestetään elintarvike- ja ruokapalveluhankintoja tekeville kaksi vertaisoppimoa syyskuussa 2024. Haku maksuttomaan oppimoon avataan toukokuussa 2024.

Tutustu lihan kestävyyskriteerityöryhmän loppuraporttiin:
Lihan kestävyyskriteerityöryhmän loppuraportti

Lisätietoja:
maa- ja metsätalousministeriö
erityisasiantuntija Auli Väänänen
auli.vaananen@mmm.fi
puh. 050 472 1312

Motiva Oy
asiantuntija Suvi Salmela
suvi.salmela@motiva.fi
puh. 0400 960 128


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 8.5.2024