Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2023


27.12.2023 Energiansäästöstä helpotusta kotitalouksien tiukkaan talouteen

Kuluttajien luottamus omaan talouteen ja rahatilanteeseen on heikko, eivätkä suomalaiset juuri usko tilanteen kohentuvan lähitulevaisuudessa, uutisoi Tilastokeskus tuoreinta kuluttajien luottamusta mittaavaa indikaattoria. Kotitalouksien ahdinko näkyy myös kuluttajien energianeuvonnassa, josta kysytään nyt yksityiskohtaista apua sähkölaskun pienentämiseen ja lämmityksestä säästämiseen.

Lue lisää

 

20.12.2023 Kuntien resurssiviisautta edistämässä: Fisu-kunnat koolla Turussa

Fisu-kunnat olivat koolla marraskuussa kahden päivän ajan Turussa. Tapaamisessa jaettiin kokemuksia ja oppeja kuntien resurssiviisaustyön edistämiseen sekä ideoitiin uusia ajankohtaisiin toimiin keskittyviä yhteishankkeita.

Lue lisää

 

20.12.2023 Askel askeleelta energiatehokkaammin: ETJ+

Motivan koordinoimassa energiatehokkuuden johtamisen hankkeessa saatiin hyviä tuloksia. Hankkeessa keskityttiin kansalliseen ETJ+-järjestelmään. Mukana hankkeessa oli yritysosallistujia eri toimialoilta. Vuonna 2024 käynnistyy uusi hanke energiatehokkuuden johtamisen kehittämiseksi.

Lue lisää

 

12.12.2023 Motiva Services laati oppaan vastuullisiin ja laadukkaisiin tekstiilihankintoihin

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n tilasi Motiva Services Oy:ltä julkisille hankkijoille suunnatun vastuullisia tekstiilihankintoja käsittelevän oppaan. Havainnollisessa oppaassa on käytännön esimerkkejä vastuullisista tekstiilihankinnoista, huoltovarmuuden turvaamisesta ja vinkkejä innovatiivisten tekstiilihankintojen tekemiseen.

Lue lisää

 

12.12.2023 Ammattiin opiskeleville tarjolla vankkaa muoviasiaa

Rakentamisen muovit -verkkokoulutus täydentyy uudella kokonaisuudella, joka on suunnattu erityisesti ammattioppilaitosten opiskelijoille. Moduuli on julkaistu joulukuun 2023 alussa.

Lue lisää

 

11.12.2023 Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus vauhdittaa Anoran, Semman ja Wihuri Metro-tukun kiertotaloustoimia

Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus on keskeinen työkalu alan kiertotalouden edistämiseksi. Sitoumus vähentää elintarvikkeiden tuotannon, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia. Anora, Semma ja Wihuri Metro-Tukku kertovat, miksi ovat lähteneet mukaan sitoumukseen ja millaisia vaikutuksia sillä on ollut.

Lue lisää

 

4.12.2023 Anna Kilpi HR-johtajaksi Motivaan

OTK Anna Kilpi aloitti Motivassa HR-johtajana 4.12.2023.

Lue lisää

 

30.11.2023 Motiva Oy ja Ukrainan valtion energiatehokkuus- ja energiansäästövirasto allekirjoittivat yhteisen muistion kumppanuudesta ja yhteistyöstä

Motiva Oy:n toimitusjohtaja Elina Moisio ja Ukrainan valtion energiatehokkuus- ja energiansäästöviraston (SAEE) päällikkö Hanna Zamazieieva allekirjoittivat 30.11.2023 muistion osapuolten välisestä yhteistyöstä energiatehokkuuden alalla.

Lue lisää

 

20.11.2023 Kokeilun paikka -palvelu päättyy joulukuussa 2023

Uusien ideoiden rahoitusalusta ja rohkeiden kokeilijoiden kohtaamispaikka Kokeilun paikka sulkeutuu. Palvelu on vielä käytössä 18.12.2023 asti.

Lue lisää

 

9.11.2023 Kommentointipyyntö: Ajoneuvojen ja kuljetuspalveluiden kriteerit päivitettävänä

Motiva Oy päivittää julkisten ajoneuvo- ja kuljetuspalveluhankintojen ympäristökriteereitä. Edelliset Motivan kriteerit ja ohjeet tälle hankintakategorialle on julkaistu vuonna 2019, ja ne eivät ole ottaneet huomioon esimerkiksi vuonna 2021 voimaan tullutta puhtaiden ajoneuvojen direktiiviä ja sitä toimeenpanevaa lainsäädäntöä.

Lue lisää

 

7.11.2023 Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksen uudet tulokset julkaistu

Vähemmän hävikkiä, lisää materiaalitehokkuutta ja kustannussäästöjä yrityksille. Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksen toinen kausi (2022–2026) käynnistyi lupaavasti ja ensimmäinen vuosi toi mukanaan kestävää kehitystä edistäviä tuloksia. Sitoumuksessa ovat mukana Päivittäistavarakauppa ry, Elintarviketeollisuusliitto ry ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.

Lue lisää

 

6.11.2023 Anna palautetta Aurinkosähköä kotiin -kampanjasivustosta

Aurinkosähköhankintaa helpottamaan Motiva ylläpitää Aurinkosähköä kotiin -kampanjasivustoa, aurinkosahkoakotiin.fi, josta saa puolueetonta tietoa hankinnan suunnittelusta ja toteutuksesta. Sivustolla voi myös tarkastella järjestelmiä ja taloyhtiöille aurinkosähköselvityksiä tarjoavia yrityksiä sekä lähettää niille tarjouspyyntöjä.

Lue lisää

 

1.11.2023 Sähköistämällä energiatehokkuutta teollisuuteen: uusi yhteishanke käynnistyy 2024

Teollisuus sähköistyy ja energiatehokkuus paranee. Yhteishankkeessa aiheeseen liittyviä ongelmia ratkotaan asiantuntijoiden, muiden teollisuusyritysten sekä laite- ja ratkaisutoimittajien kanssa. Motiva hakee mukaan hankkeeseen teollisuusyrityksiä, jotka ovat liittyneet energiatehokkuussopimukseen, laitetoimittajia sekä yliopistoja ja ammattikorkeakouluja. Tässä hankkeessa on osallistumismaksu.

Lue lisää

 

24.10.2023 Videoilta vinkit elintarvikehankintojen vastuullisiin valintoihin

Motiva on julkaissut kolme videota, jotka opastavat julkisia hankkijoita vastuullisuuskriteerien valinnassa, luonnon monimuotoisuuden huomioimisessa sekä kotimaisen ja paikallisen ruoan osuuden lisäämisessä elintarvikehankinnoissa. Videot pohjautuvat kesäkuussa 2023 julkaistuun Vastuullisten elintarvikehankintojen oppaaseen.

Lue lisää

 

19.10.2023 Rakentamisen muovit green deal -sopimus työkaluna kuntakohtaisten kestävyystavoitteiden saavuttamiseksi

Rakentamisen muovit green deal -sopimus on konkreettinen toimi kohti Suomen hiilineutraalius- ja kiertotaloustavoitteita. Myös kuntia kannustetaan sitoutumaan sopimukseen ja hyödyntämään sitä työkaluna omien kestävyystavoitteidensa saavuttamisessa.

Lue lisää

 

13.10.2023 Kestävä kehitys konkretisoituu taloussuunnittelun kautta kuntien arkeen

Kestävämmän tulevaisuuden varmistaminen on julkisen sektorin tärkeimpiä tehtäviä. Helsinki, Imatra, Kuhmo, Muurame, Oulu ja Turku ovat paneutuneet kestävän kehityksen ja talouden yhteyksiin sekä etsineet tapoja viedä kestävä kehitys sekä talouden suunnitteluun että oikeasti käytäntöön ja arkeen.

Lue lisää

 

5.10.2023 Energiankäytön uusi aika

Fokus-podcastimme on palannut keskustelemaan vierailevien päättäjien kanssa kestävän kehityksen haasteista ja mahdollisuuksista.

Lue lisää

 

5.10.2023 Parhaimmat kestävän kehityksen sitoumukset palkittiin

Kestävän kehityksen toimikunnan sihteeristö, ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä valtion ravitsemusneuvottelukunta palkitsivat vuoden 2022 parhaat kestävän kehityksen sitoumukset. Lisäksi Ympäristömerkintä Suomi myönsi kunniamaininnan vuoden lupaavimmalle ympäristömerkkisitoumukselle.

Lue lisää

 

20.9.2023 Uutta energiatehokkuustyökalua testataan

Energiatehokkuusdirektiivin uudelleenkirjoitus tuo muutoksia energiakatselmustoimintaan tulevaisuudessa. Motivassa testataan uutta energiatehokkuustyökalua, jolla pyritään vastaamaan näihin muutoksiin, energiakatselmusten laatijoilta saatuun palautteeseen ja toiveisiin sekä helpottamaan säästökohteiden havaitsemista.

Lue lisää

 

7.9.2023 Uudet hankintakriteerit energian hankintaan valmisteilla

Motiva Oy valmistelee energian hankintaan liittyviä vastuullisuuskriteerejä. Uudet kriteerit sisältävät sähkön sekä lämmön tai jäähdytyksen hankinnan tuotekategoriat. Hankintakriteereillä halutaan kannustaa julkisen sektorin toimijoita hankkimaan fossiilivapaata sähköä sekä uusiutuvilla energialähteillä tuotettua lämpöä tai jäähdytystä.

Lue lisää

 

6.9.2023 Pornaisten kunnassa suunnataan katse aurinkoon

Ilmastonäkökulma korostuu Pornaisten kunnan strategiassa. Kunnan omissa kiinteistöissä ei enää viime vuonna käytetty lainkaan fossiilisia polttoaineita. Suunnitelmissa on satsata jo lähitulevaisuudessa aurinkoenergian hyödyntämiseen.

Lue lisää

 

4.9.2023 Kiertotalouden markkinapaikka Materiaalitori uudistuu

Materiaalitori on yrityksille ja organisaatioille kiertotalouden markkinapaikka, jossa voi etsiä ja ilmoittaa sivuvirroista, ylijäämämateriaaleista, jäte-eristä ja uudelleenkäyttöön sopivista materiaaleista ja tuotteista. Palvelussa voi myös etsiä ja tarjota kiertotalouden palveluita, kuten jätehuolto- ja asiantuntijapalveluita.

Lue lisää

 

22.8.2023 Muovien kierrätyksessä osaaminen ja asenteet ratkaisevia

Motiva on tuottanut yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa kokonaisuuden kaikille avoimeen ja maksuttomaan rakentamisen muovien -verkkokoulutukseen: rakentamisen muovit osana kiertotaloutta. Miltä koulutus näyttää opiskelijan näkövinkkelistä ja mitkä ovat tärkeimmät motivaatiotekijät kurssin suorittamiseen?

Lue lisää

 

6.7.2023 Kuluttajien energianeuvoja päivystää myös kesällä

Motivan valtakunnallinen energianeuvonta vastaa kuluttajien kysymyksiin läpi kesän. Neuvontaan voi ottaa yhteyttä, jos esimerkiksi päättää jo kesän aikana valmistautua tulevaan lämmityskauteen ja kaipaa neuvoja ja tukea vaikkapa energiaremontteihin.

Lue lisää

 

25.5.2023 Muutosvoimaa yhteiskuntasitoumuksella! Motiva ja Sitoumus2050 SuomiAreenassa 28.6. klo 14.00

Tänä vuonna olemme maailmanlaajuisen kestävän kehityksen ohjelman, Agenda 2030:n, toteutuksen puolivälissä. Määränpää lähestyy vauhdilla, mutta kirittävää riittää.

Lue lisää

 

25.5.2023 BEHAVE 2023 kutsuu esityksiä energia- ja ilmastokriisin edellyttämien käyttäytymismuutosten voimistamisesta

Esitysten haku on auki 17. heinäkuuta 2023 saakka. Tämän vuoden konferenssin teemana on energia- ja ilmastokriisin edellyttämien käyttäytymismuutosten voimistaminen.

Lue lisää

 

17.5.2023 Ajantasaista tietoa tuista, avustuksista ja rahoituslähteistä yrityksille ja kunnille

Rahoituksen tilannesää on julkaistu: kooste löytyy verkkosivuiltamme. Tilannesää kokoaa neljännesvuosittain tiedot yrityksille ja kunnille suunnatuista tuista, avustuksista sekä muista rahoituslähteistä erityisesti energiatehokkuuden parantamiseen ja korjausrakentamiseen liittyen.

Lue lisää

 

17.5.2023 Muoviosaamisen parantamisella rakentamisen kalvomuovi tehokkaammin kiertoon

Ilmaston kannalta on useimmiten parempi ratkaisu kierrättää kalvomuovi kuin polttaa se. Silti rakentamisen kalvomuovin kierrätyksessä on vielä parantamisen varaa. Rakennussektori on yksi eniten muovia käyttävistä toimialoista. Muoviosaamisen parantaminen on avain arvoketjun toimijoiden herättämiseen.

Lue lisää

 

11.5.2023 Kuuntele energianeuvonnan suurta mökki-iltaa

Tänään torstaina 11.5.2023, klo 16.30 käynnistyy energianeuvonnan suuri mökki-ilta, jossa asiantuntijat keskustelevat ja vastaavat kuulijoiden kysymyksiin energiakestävästä loma-asumisesta.

Lue lisää

 

2.5.2023 Katso video: Vähäpäästöiset työkoneet -verkkokoulutuksen hyödyt esiin

Motiva on yhdessä alan toimijoiden kanssa toteuttanut Vähäpäästöiset työkoneet -verkkokurssin. Katso Konepörssin kanssa yhteistyössä tuotettu video, joka esittelee koulutuksen hyötyjä.

Lue lisää

 

27.4.2023 Suuressa mökki-illassa puhutaan lomakotien energiansäästöstä

Kuluttajien energianeuvonta järjestää torstaina 11.5.2023, klo 16.30 alkaen verkkotapahtuman, jossa vastataan vapaa-ajan asuntojen energiankäyttöön ja energiatehokkuuden parantamiseen liittyviin kysymyksiin.

Lue lisää

 

21.4.2023 Tuulivoimarakentamisen mahdollisuudet Itä-Suomessa

Tuulivoimainvestoinnit tuovat konkreettista hyötyä ja elinvoimaa jo lukuisiin Suomen kuntiin, mutta tuulivoiman lisärakentamista myös vastustetaan monessa kunnassa. Lisäksi tuulivoiman rakentamiselle erityisesti eteläisillä merialueilla ja Itä-Suomessa on mm. Puolustusvoimien alueelliseen valvontaan ja tutkiin liittyviä rajoitteita.

Lue lisää

 

12.4.2023 Elintarvikealan yritykset tekevät merkittäviä toimenpiteitä hävikin vähentämiseksi – sitoumus tuo toimiin systemaattisuutta ja näkyvyyttä

Elintarvikealan materiaalitehokkuussitoumuksen tulokset osoittavat, että hävikin vähentäminen on mahdollista toiminnan kehittämisen ja systemaattisen seurannan avulla, vaikka yrityksissä olisi jo aikaisemmin tehty työtä sen eteen.

Lue lisää

 

16.3.2023 Tiedolla johtaminen hyötykäyttöön Fisu-kunnissa

Fisu-verkoston kunnat jatkavat ilmasto- ja talousjohtamisen integrointityötä pureutumalla kuntien tiedolla johtamisen niihin tekijöihin, jotka vaikuttavat ilmastotyön tuloksellisuuteen ja kustannuksiin. Näitä ovat tiedon kerääminen, käytettävät tietojärjestelmät ja tiedon hyödyntäminen.

Lue lisää

 

15.3.2023 Kiertotalous-Suomen kevään tapahtumissa kohtaavat eri toimijat

Kiertotalouden edistämiseen tarvitaan uudenlaista yhteistyötä. Tarvitsemme eri toimijoiden kohtaamisia, joissa on mahdollista jakaa tietoa, kokemuksia ja näkemyksiä. Tätä tarkoitusta varten Kiertotalous-Suomi järjestää maalis- ja huhtikuussa 2023 KiSun kiertotalouskahvit- ja Rakentamisen ratkaisurallit -tilaisuuksia.

Lue lisää

 

15.3.2023 Uutta energiatehokkuustyökalua testataan, hae testikohteeksi

Uuden energiatehokkuustyökalun testikohteiksi etsitään pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Kokeiluun osallistuminen on maksutonta osallistujille ja kaikki testaamisessa syntyvä materiaali jää korvauksetta testikohteiden käyttöön. Työkalun testaaminen palvelee Motivassa tehtävää energiatehokkuuden kehitystyötä.

Lue lisää

 

6.2.2023 Energiatehokkuuden johtaminen helposti haltuun​ yrityksissä

Energiatehokkuuden johtaminen -hankkeeseen haetaan nyt mukaan energiatehokkuussopimukseen liittyneitä yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneet entisestään tehostamaan energiatehokkuuden johtamista ETJ+-järjestelmän avulla.

Lue lisää

 

3.2.2023 Vaikuttavuusinvestoimisesta lisävauhtia kasviproteiinialan kehittämiseksi

Monipuolinen, kasvis- ja kalapainotteinen ruokavalio tukee terveyttä ja vähentää ruoankulutuksesta aiheutuvia ilmastopäästöjä. Siirtyminen kasvispainotteiseen ruokavalioon vaatii kuitenkin panostusta koko kasvituotannon arvoketjun sekä uusien innovaatioiden kehittämiseen. Kestävän kehityksen valtionyhtiö Motiva Oy selvitti, miten vaikuttavuusinvestoiminen ja vaikuttavuusperusteiset hankinnat soveltuvat näiden haasteiden ratkaisemiseen.

Lue lisää

 

27.1.2023 Energiansäästökilpailu Agenttiseikkailun pääpalkinto yllätti iloisesti joukkueen Taitavat 3C Malmin peruskoulusta

Energiansäästöviikon Agenttiseikkailu järjestettiin viidettä kertaa syksyllä 2022, ja siihen osallistui yli 222 1–4 -luokkaa ja yli 5 296 oppilasta ympäri Suomen.

Lue lisää

 

19.1.2023 Ympäristömerkkisitoumus kirittää kohti vastuullisempia hankintoja

Vastuullisempien hankintojen ympäristömerkkisitoumus on Sitoumus2050-palvelun uusin sitoumustyyppi. Sen tavoitteena on kannustaa organisaatioita hankkimaan ympäristöä vähemmän kuormittavia tuotteita ja palveluita ja siten edistää organisaatioita saavuttamaan vastuullisuustavoitteensa.

Lue lisää

 

11.1.2023 Materiaalitorin käyttö kasvaa – suuri joukko yrityksiä on ottanut käyttöön materiaalivirtojen digitaalisen markkinapaikan

Kiertotalous etenee digitalisaation ja yhteistyön avulla. Materiaalitori on markkina- ja kohtaamispaikka yritysten ja organisaatioiden jätteiden, sivuvirtojen ja kierrätettävien materiaalien vaihtoon. Materiaalitorin käyttäjämäärä on hyvässä kasvussa, palveluun on rekisteröitynyt jo lähes 2 200 käyttäjää yli 1 700 eri yrityksestä. Rekisteröityneiden yritysten kasvu oli 43 prosenttia vuonna 2022. Kasvusta iso osa tuli jätehuoltopalveluita etsivistä yrityksistä.

Lue lisää

 


Sivua päivitetty viimeksi 24.7.2024