Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2023


6.9.2023 13.00

Pornaisten kunnassa suunnataan katse aurinkoon

Ilmastonäkökulma korostuu Pornaisten kunnan strategiassa. Kunnan omissa kiinteistöissä ei enää viime vuonna käytetty lainkaan fossiilisia polttoaineita. Suunnitelmissa on satsata jo lähitulevaisuudessa aurinkoenergian hyödyntämiseen.

”Ilmastotyö ja hiilijalanjäljen minimoiminen korostuvat Pornaisten kunnan kuntastrategiassa. Lisäksi järjestimme viime vuonna Pornaisten kunnanvaltuutetuille ilmastoseminaarin, jonka jälkeen laitoimme vireille uusiutuvan energian kuntakatselmuksen hakemukset”, kuntakehitysjohtaja Tapani Tapiola kertoo.

Tapiolan mukaan vastavalmistuneen uusiutuvan energian kuntakatselmuksen parasta antia oli nykyisen energiataseen kuvaus, toimenpidesuositukset ja varsinkin alustavat aurinkoenergialaskelmat kunnan omistamille kiinteistölle.

“Ensimmäiseksi lähdemme suunnittelemaan aurinkoenergian hyödyntämistä ja siihen investoimista kunnan omistamissa rakennuksissa. Olemme valmistelleet jo esityksen kunnanhallitukselle tästä, jotta talousarvion laatimisen yhteydessä varattaisiin investointeihin määrärahat. Tulevaisuudessa myös bioenergiassa piilee todennäköisesti isoja mahdollisuuksia”, Tapiola lisää.

Öljyn käytön laajuus kunnassa yllätti

Pornaisissa on panostettu siihen, että kaukolämpö tuotetaan mahdollisimman paljon uusiutuvalla energialla. Kaukolämpöverkko on kuitenkin melko rajallinen. Kaukolämpöverkko on rakennettu Pornaisten keskustaan koulukeskuksen viereen vuosituhannen vaihteessa. Kunnan rakennusten lämmityksessä ei enää vuonna 2022 käytetty fossiilisia polttoaineita, mutta katselmus paljasti, että kunnan alueella on paljon yksityisiä kiinteistöjä, joissa on vielä öljylämmitys.

“Katselmuksen tuloksista yllätti ehkä eniten öljyn käyttö, varsinkin se, kuinka paljon kunnan alueella yhä käytetään öljyä lämmityksessä. Aiomme panostaa viestintään niillä resursseilla, joita kunnalla on. Viesti on selvä: öljylämmitteisten kotitalouksien pitää miettiä öljyn rinnalle jotain muutakin energiatuotantomuotoa, jos öljystä ei kokonaan haluta luopua”, Tapiola toteaa.

Tapiolan mukaan varsinaiseen kotitalouksien neuvontaan kunnan omat voimavarat eivät toistaiseksi riitä. Neuvontapalveluun tarvittaisiinkin hyvä yhteistyökumppani. Koko lämmitysjärjestelmän uusiminen voi olla varsin kallista, mutta lämpöpumput tai muut hybridiratkaisut voivat olla oiva keino pienentää kotitalouden hiilijalanjälkeä.

Motiva tarjoaa valtakunnallista energianeuvontaa kotitalouksille maksuttomasti eli antaa myös öljylämmityksestä luopumiseen teknistä neuvontaa. Maakunnissa energia-asioissa yhteyttä voi ottaa alueellisiin energianeuvojiin. Öljylämmityksestä luopumiseen on saatavissa lisäksi erilaisia avustuksia.

“Juuri näissä hybridimalleissa on se suurin mahdollisuus. Ihmisten pitäisi vain rohkeasti lähteä selvittämään ja tutkimaan oman talon lämmityksen hybridivaihtoehtoja.”

Pornaisten alueen rakennusten lämmityksen öljyn kulutus on 11,4 GWh vuodessa. Rakennusten sähkölämmitystä ja öljyn käyttöä voitaisiin korvata merkittävästi lämpöpumpuilla ja puupolttoaineilla.

Loviisan Lämpö Oy painottaa kaukolämmön tuotantoa uusiutuviin

Kaukolämpö ja pellettilämmitys, jotka kattavat yhteensä 95 prosenttia kunnan rakennusten lämmityksen tarpeesta, ovat molemmat ilmastoystävällisiä lämmitysmuotoja. Sähköllä lämpiää vain 5 prosenttia kunnan omistamien rakennusten pinta-alasta. Kahteen sähkölämmitteiseen kunnan omistamaan rakennukseen on lisätty ilmalämpöpumput, jotka vähentävät sähkön käytön tarvetta. Ilmalämpöpumppujen asentamista mietitään myös muihin kunnan sähkölämmitteisiin rakennuksiin.

Pornaisten kunnan kaukolämmön tuotanto siirtyi alkuvuodesta 2022 Loviisan Lämpö Oy:lle, koska aiemmalla omistajalla ei ollut resursseja muuttaa tuotantoa ilmastotavoitteiden mukaisiksi. Loviisan Lämpö on vähentänyt kaukolämmön tuotannossa kevyen polttoöljyn käyttöä ja tuotanto painottuu uusiutuvien energianlähteiden, pääasiassa puupolttoaineiden, käyttöön, joiden osuus on 99,5 prosenttia. Käytössä on pääosin metsähake.

Uusiutuvan energian kuntakatselmus pähkinänkuoressa

Uusiutuvan energian kuntakatselmuksessa kartoitetaan kunnan alueen energiantuotannon ja kiinteistökannan lämmityksen energiataseet ja arvioidaan käytettävissä olevat uusiutuvan energian varat. Tavoitteena kuntakatselmuksessa on löytää kohteet, joissa fossiilisen energian käyttöä voidaan taloudellisesti kannattavasti korvata uusiutuvalla energialla. Katselmukseen voi sisällyttää myös muita kuntakohtaisia lisäselvityksiä. Katselmuksen avulla kertyneet tiedot auttavat hahmottamaan fiksuimmat ja kannattavimmat keinot lisätä uusiutuvaa energiaa.

Perustietoa uusiutuvan energian kuntakatselmuksesta on Motivan UEKK-verkkosivuilla. Alasivuilla on myös listaus hyväksytyistä kuntakatselmoijista sekä esimerkkejä aikaisemmin tehdyistä katselmuksista. Jos katselmuksen tekee Motivan mallin mukaisesti, voi sille saada Business Finlandin kautta 50 prosenttia tukea. Business Finlandin energiatukisivuilta saa tietoa tuen hakemisesta ja mm. yhteystiedot energiatukitiimiin. Heihin kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jos katselmus on suunnitteilla. Katselmusta ei saa aloittaa ennen tukipäätöksen saamista.

Lisätietoa:
Uusiutuvan energian kuntakatselmus

Teksti:
Motiva Oy
viestintäpäällikkö Sirpa Mustonen


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.9.2023