Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2023


20.12.2023 15.00

Askel askeleelta energiatehokkaammin: ETJ+

Motivan koordinoimassa energiatehokkuuden johtamisen hankkeessa saatiin hyviä tuloksia. Hankkeessa keskityttiin kansalliseen ETJ+-järjestelmään. Mukana hankkeessa oli yritysosallistujia eri toimialoilta. Vuonna 2024 käynnistyy uusi hanke energiatehokkuuden johtamisen kehittämiseksi.

”ETJ+ tuo systemaattisuutta organisaation energia-asioiden hallintaan. Järjestelmän avulla rakennetaan toimintatapa seurata muun muassa yrityksen energiatehokkuuden, kasvihuonekaasupäästöjen ja energiakustannusten laskua. ETJ+:n myötä organisaatio saa järjestelmän, jossa huomioidaan oleelliset asiat energiatehokkuuden parantamiseksi ja samalla varmistetaan, että koko henkilökunta on mukana tehostamassa energiankäyttöä”, toteaa asiantuntija Tiia Tuomi ETJ+-asiantuntijayritys Kiwa Inspectasta, joka myös osallistui hankkeeseen.

Mukaan lähteneitä yrityksiä olivat Helsinki Shipyard, Koskisen, Niiralan Kulma, Valio, Vantaan Energia, VSV-Energia, LähiTapiola, Neve, Forchem, IKEA ja Tibnor. Lisäksi hankkeessa oli mukana ETJ+-järjestelmää jo pidempään käyttäneitä yrityksiä, jotka ovat tuoneet esille omia näkemyksiään ja kokemuksiaan järjestelmän käytöstä. Näitä ETJ+-konkariyrityksiä olivat PVO, Telia ja ABB.

“ETJ+:n rakentamisessa ja kehittämisessä hyödynnetään yrityksessä jo käytössä olevia toimintamalleja ja järjestelmiä. Järjestelmä voidaan toteuttaa erillisenä kokonaisuutena tai integroida se olemassa oleviin johtamisjärjestelmiin”, muistuttaa asiantuntija Sophia Rovio Motivasta.

ETJ+ sopii kaikenkokoisille yrityksille

ETJ+ sopii kaikenkokoisille yrityksille ja organisaatioille. Ydinajatuksena on varmistaa organisaation tehokas energiankäyttö ja -kulutus. Parantamisen varaa toiminnan tehostamisessa on yleensä yrityksessä kuin yrityksessä. Tarkoitus on auttaa organisaatiota vakiinnuttamaan järjestelmät ja prosessit, joita tarvitaan energiasuoritteen jatkuvassa parantamisessa.

”ETJ+:n rakentaminen kannattaa aloittaa selvittämällä ensin yrityksen nykytilanne järjestelmien suhteen. Myös eräänlaisen kuiluanalyysin laatiminen joko yrityksen omin voimin tai ulkopuolisen tekemänä saattaisi kannattaa”, Tuomi jatkaa.

Kuiluanalyysissa asiantuntija käy kohta kohdalta läpi ETJ+-vaatimukset ja tunnistaa mahdolliset kehityskohteet ja puutteet. Analyysin perusteella saadaan kattava lista kehityskohteista ja voidaan valita seuraavat toimenpiteet.

ETJ+:n hyödyt:
  • Energiatehokkuuden todentaminen parantuu: parhaat käytännöt, mittaukset ja raportointi.
  • Saavutetaan säästöjä energiakustannuksissa ja parannetaan kannattavuutta.
  • Pienennetään kasvihuonekaasupäästöjä ja muita ympäristöhaittoja.
  • Edistetään energiatehokkuutta ja vastataan entistä paremmin vaatimuksiin. 
  • Tulevat energiatarpeet ovat paremmin ennustettavissa.
  • Parannetaan tietoisuutta ja sitoutumista energia-asioihin.
  • Luodaan puitteet energiatehokkuuden edistämiselle koko toimitusketjussa.
  • Järjestelmällinen lähestymistapa (PDCA-sykli) johtaa jatkuvaan energiatehokkuuden parantamiseen.

ETJ+ voi toimia välitavoitteena ISO 50001-järjestelmään

ETJ+-järjestelmästä on hyötyä, jos yritys myöhemmin tavoittelee ISO 50001:stä. ETJ+ toimii mainiosti välitavoitteena kohti ISO 50001 -järjestelmää.

”Molemmat järjestelmät sisältävät paljon samoja elementtejä. ETJ+ on vaatimuksiltaan hieman kevyempi, ja siitä on helpompi lähteä liikkeelle energiahallintajärjestelmää rakentamaan. Molempien järjestelmien tavoitteena on luoda toimintatavat, jolla vaikutetaan positiivisesti energiatehokkuuteen”, Rovio kiteyttää.

Hänen mielestään on ollut vaikuttavaa nähdä, miten hankkeen edetessä yritykset ovat tunnistaneet merkittäviä energiankulutuskohteita ja etenkin näihin liittyviä säästöpotentiaaleja.

Myös Tuomen mielestä hanke on ollut hyvä oppimispolku kaikille osapuolille. Samalla kun ETJ+-konkarit ovat kehittäneet omaa toimintaansa eteenpäin, niin ETJ+-polun alkuvaiheessa olevat yritykset oppivat muilta yrityksiltä hyviä käytäntöjä ja välttivät mahdollisia sudenkuoppia.

ETJ+ on laadittu Motivan, sertifiointiyritysten, Energiaviraston ja työ- ja elinkeinoministeriön yhteistyönä. ISO 50001 on kansainvälinen standardi ja se on mainituista hallintajärjestelmistä vaativin. Standardi on saatavissa SFS:stä.

Vuoden 2023 Energiatehokkuuden johtamisen -hankkeessa laadittiin käytännön ohjeet energiatehokkuusjärjestelmä ETJ+:an käyttöönoton ja kehittämisen vauhdittamiseen. Ne on tarkoitettu kaikille yrityksille, jotka haluavat tutustua, ottaa käyttöön tai kehittää ETJ+-järjestelmää.

Tutustu ohjeistukseen:
Energiatehokkuusjärjestelmä ETJ+

Lisätietoja ja ilmoittautuminen mukaan vuoden 2024 Energiatehokkuuden johtaminen -hankkeeseen:
Motiva Oy
asiantuntija Sophia Rovio
sophia.rovio@motiva.fi
puh. 044 975 5659

Teksti: Sirpa Mustonen


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 20.12.2023