Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2022


20.12.2022 Moilas Oy: Energiakatselmus auttaa pitämään energiakulut kurissa

Moilas Oy:n leipomoissa energiakatselmuksessa löydettiin lukuisia tapoja säästää sähköä. Se antaa hyvää pohjaa energiatehokkuutta parantaville investoinneille myös pitkällä tähtäyksellä.

Lue lisää

 

20.12.2022 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä: Sairaalan energiakatselmuksesta oppia muihinkin kiinteistöihin

TYKS T-sairaalassa tehty energiakatselmus antoi hyvän pohjan energiaa säästäviin toimiin. Samoja oppeja voidaan hyödyntää muissakin sote-kiinteistöissä.

Lue lisää

 

15.12.2022 Energiatehokkuus ensin – nyt ja tulevaisuudessa

Suomessa energia-asioita on hoidettu fiksusti ja meillä on monipuolinen energiapaletti. Erityisesti tällä hetkellä energiansäästö ja energiatehokkuus ovat ykkösaiheita, ja todella aiheesta. Pidemmällä tähtäyksellä näiden lisäksi tarvitaan yhä enemmän investointeja vähähiilisiin ratkaisuihin. Onneksi tähän löytyy tahtotila.

Lue lisää

 

14.12.2022 Näin valmistat energiapihin ja hävikkivapaan joulumenun

MasterChef Suomi -ohjelmastakin tuttu Wellamon keittiömestari Dani Hänninen suunnitteli astetta stressittömämmän joulumenun, jossa on huomioitu ruokahävikin vähentäminen sekä aikaa ja sähköä säästävät valmistustavat – mausta tinkimättä. Joulumenu valmistui osana Motivan ja Hävikkifoorumin Astetta rennompi joulu -kampanjaa.

Lue lisää

 

13.12.2022 Sähköistyminen etenee sähkönhinnan noususta huolimatta

Sähköistämisratkaisut ovat välttämättömiä yrityksissä ja koko yhteiskunnassa fossiilisten polttoaineiden korvaajina. Kiinnostus niihin on kaiken aikaa suurta mahdollisesta huippukulutusaikojen sähköpulasta ja energian kallistumisesta huolimatta.

Lue lisää

 

12.12.2022 Kestävän kehityksen ja talouden linkitykset näkyviksi

Kunnat ovat avainasemassa kestävän kehityksen edistämisessä, kaikissa kestävyyden teemoissa. Kuntien resurssit ovat niukat ja vaikuttavuutta sekä toimia kestävyyden eri teemojen tunnistamiseksi tarvitaan.

Lue lisää

 

8.12.2022 Innovaatioista uusi normaali

Tutustuin läntisessä naapurimaassa hiljattain julkaistuun selvitykseen siitä, miten hyvin julkisilla hankinnoilla oikeasti edistetään innovaatioita. Kyseessä ovat siis julkiset hankinnat yhtenä innovaatiopolitiikan keinona vauhdittamassa uusien ratkaisujen syntymistä, tilaaja-toimittaja -yhteistyötä, kasvua ja tietysti samalla vastaamassa yhteiskunnallisiin haasteisiin ja viheliäisiin ongelmiin, joihin julkinen sektori palveluillaan pyrkii vaikuttamaan.

Lue lisää

 

1.12.2022 Kestävän kehityksen uusi aikakausi on alkanut

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivassa varaudumme toimintaympäristön muutoksen tuomiin haasteisiin, ja ratkomme niitä yhdessä verkostojemme kanssa.

Lue lisää

 

24.11.2022 Ilmoittaudu mukaan vertaisoppimisen hankkeeseen 2023–2024! Lisää luomu- ja lähiruokaa elintarvikkeiden dynaamisella hankintamenettelyllä

Luomu-, lähi- ja pientuottajien elintarvikkeiden käytön haasteena julkisissa ruokapalveluissa on usein se, että pienet toimittajat eivät osallistu erityisosaamista vaativiin julkisiin kilpailutuksiin tai tuotannon volyymi ei riitä isojen puitesopimusten vaatimuksiin.

Lue lisää

 

23.11.2022 Monen yrityksen jätehuollon sopimus kunnallisen toimijan kanssa loppuu – näin kilpailutat jätehuoltopalvelun Materiaalitorilla

Materiaalitorilla yritykset ja muut organisaatiot voivat etsiä jätehuoltopalvelua ja kilpailuttaa niitä. Monen yrityksen jätehuoltopalvelun sopimus kunnallisen toimijan kanssa umpeutuu loppuvuonna.

Lue lisää

 

9.11.2022 Energiatehokas ja suositusten mukainen lämpötila työpaikoilla

Tarve tehostaa energiankäyttöä on saanut tänä syksynä monet yritykset ja kunnat tekemään energiansäästön toimenpiteitä. Sisälämpötilojen lasku työpaikalla on herättänyt myös pohdintaa työntekijöille sopivista lämpötiloista.

Lue lisää

 

2.11.2022 Energiansäästö on ajankohtaista myös koululaisille

Tänä syksynä energiansäästöön kannustetaan niin kodeissa kuin yrityksissäkin. Myös kouluissa energia-asiat kiinnostavat. Oppilaat ovat usein myös aktiivisia energiansäästön lähettiläitä koteihin.

Lue lisää


2.11.2022 Täsmätietoa talonrakennus- ja infratyömaille kalvomuovien kierrätyksestä

Rakentamisen muovit -verkkokoulutuskokonaisuus on täydentynyt kahdella kohderyhmäkohtaisella koulutusmoduulilla: muovit talonrakennustyömaalla ja muovit infrarakentamisen työmaalla.

Lue lisää

 

25.10.2022 Valtio kannustaa yrityksiä ja kuntia energiatehokkuustoimiin - Motiva ja Business Finland neuvovat eteenpäin Energiamessuilla

Yritysten ja kuntien energiansäästötoimet sekä uudet energiaratkaisut ovat välttämättömiä tulevana talvena ja pidemmällä aikavälillä, kun Suomi etenee vauhdilla kohti vihreää siirtymää. Keinot ja kannustimet yritysten ja kuntien energiankäytön tehostamiseen ovat esillä Tampereen Energiamessuilla 25.-27.10.2022 Motivan ja Business Finlandin yhteisellä osastolla E411.

Lue lisää


18.10.2022 Kampanja innosti kunnat tehostamaan energiansäästöään

Reilut sata kuntaa ja kuntayhtymää osallistuu viikolla 41 käynnistyneeseen valtakunnalliseen Astetta alemmas -kampanjaan. Kunnista yli puolet on mukana myös kunta-alan energiatehokkuussopimuksessa (KETS).

Lue lisää

 

7.10.2022 Ideoita ja yhteistyötä verkostopäivillä Lappeenrannassa

Ideoita, iloista puheensorinaa ja tuikitärkeää tiedonvaihtoa oli tarjolla runsain mitoin Fisu (Finnish Sustainable Communities) -verkoston kokoontumisessa Lappeenrannassa 4.–5.10.2022.

Lue lisää

 

6.10.2022 Hukkalämmön potentiaalit selviävät

Hukkalämmön hyödyntäminen lämpöpumppujen avulla on avainasemassa teollisuuden fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisessä ja energiatehokkuuden parantamisessa.

Lue lisää

 

4.10.2022 Materiaalikatselmus edistää kiertotaloutta ja tehostaa yritysten toimintaa

Materiaalikatselmus on keino lisätä yrityksen kannattavuutta, säästää ympäristöä ja edistää yrityksen vastuullista toimintaa. Materiaalikatselmus ohjaa yrityksiä myös kiertotalouden pariin.

Lue lisää

 

3.10.2022 Suomalaisyritysten energiatulevaisuus Pauligin ja Valion näkökulmasta

Suomalaisyritysten energiatulevaisuus näyttää huomattavasti valoisammalta kuin verrokkien vaikkapa Keski-Euroopassa. Vastuullisuustyö ja päästöjen vähentäminen etenee suunnitellusti ja vihreä siirtymäkin saa vain lisäpotkua nykyisestä geopoliittisesta tilanteesta.

Lue lisää

 

20.9.2022 Lohja pyrkii eroon maakaasun käytöstä

Venäjän maakaasun tuonnin äkillinen loppuminen toukokuussa on mullistanut energiatilanteen Lohjalla, jossa ryhdyttiin myös tekemään uusiutuvan energian kuntakatselmusta. Benet Solutions Oy:n toteuttama katselmus on valmistumassa syyskuussa 2022.

Lue lisää

 

19.9.2022 Taloyhtiön aurinkosähköwebinaarin tallenne katsottavissa

Aurinkosähkön pientuotanto kiinnostaa nyt paljon taloyhtiöitä. Motivan suosittu webinaari taloyhtiöille on katsottavissa 3.10. saakka.

Lue lisää

 

12.9.2022 Puhelinneuvonta kotitalouksille avataan maanantaina

Motivan energianeuvonnan puhelinneuvonta avataan jälleen tällä viikolla. Neuvontaa saa puhelimitse tuttuun tapaan maanantaisin ja perjantaisin kello 9-12, puh. (09) 6122 5150.

Lue lisää

 

8.9.2022 Julkisten elintarvikehankintojen kotimaisuusastetta ja vastuullisuutta selvitetään kyselyllä

Maa- ja metsätalousministeriö ja Motiva selvittävät syksyn aikana julkisissa ruokapalveluissa tarjotun ruoan kotimaisuusastetta sekä vastuullisia elintarvikehankintoja koskevien oppaiden, suositusten ja hankintakriteerien käyttöä elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa.

Lue lisää

 

7.9.2022 Sisälämpötilat syyniin mittarin kanssa

Lämmityskausi käynnistyy, mikä merkitsee selvää harppausta kesäkautta isompaan energiankulutukseen kaikissa rakennuksissa. Riippumatta siitä lämpiääkö koti, vapaa-ajan asunto tai työpaikka kaukolämmöllä, sähköllä, klapeilla tai biopohjaisilla polttoaineilla, edessä on kallis lämmitystalvi.

Lue lisää

 

2.9.2022 Muutoksia Motivan energianeuvonnassa

Motivan tarjoama energianeuvonta kuluttajille on ruuhkautunut ja puhelinpalvelu on väliaikaisesti suljettuna. Neuvontaa kodin energiankulutuksen vähentämiseen voi pyytää myös oman maakunnan alueelliselta energianeuvojalta.

Lue lisää

 

29.8.2022 Haastava energiatilanne edellyttää energiansäästötoimia yrityksiltä ja kunnilta

Tänä talvena kaikkien, yksittäisestä kuluttajasta yritysten ja kuntien suurimpiin energiankäyttäjiin, toivotaan säästävän energiaa. Kaikilta energiankäyttäjiltä peräänkuulutetaan nopeavaikutteisia toimia, joilla energiankulutusta voi leikata ja hetkellisiä huippukulutuspiikkejä madaltaa.

Lue lisää

 

29.8.2022 Fisu-kunnat kiristävät tavoitteitaan

Fisu (Finnish Sustainable Communities) on verkosto, joka on sitoutunut tavoittelemaan päästöttömyyttä, jätteettömyyttä sekä kestävää kulutusta vuoteen 2050 mennessä. Verkoston toiminnasta päättävä neuvottelukunta päätti kiristää tavoitteita kaikilla resurssiviisauden osa-alueilla. Fisu-verkoston neuvottelukunta koostuu verkoston kuntien, ministeriöiden ja palvelukeskuksen edustajista.

Lue lisää


25.8.2022 Astetta alemmas haastaa mukaan valtakunnalliseen energiansäästökampanjaan

Torstaina 25.8.2022 Turun Eurooppa-foorumissa julkaistiin valtakunnallinen energiansäästökampanja Astetta alemmas. Kampanjan toteuttaa Motiva.

Lue lisää

 

23.8.2022 Kiertotalous-Suomi lanseerataan 27.9.2022

Kiertotalouden osaamisverkostoa on kehitetty yhteistyössä eri toimijoiden kanssa huhtikuusta 2022 alkaen. Kiertotalous-Suomen verkkopalvelu aukeaa syyskuun lopussa ja virallinen lanseeraustilaisuus pidetään keskustakirjasto Oodissa 27.9.2022. Tilaisuuteen voi osallistua myös verkossa.

Lue lisää

 

9.8.2022 Kuluttajien valinnat vesikalustemarkkinoilla veden ja energian säästämiseksi

Laaja kyselytutkimus Euroopan energiaverkoston (European Energy Network) merkintäjärjestelmien vaikutuksista käynnissä.

Lue lisää

 

22.6.2022 Energianeuvonnan palveluajat ja ajankohtaiset linkkivinkit kotiin ja mökille

Kuluttajien energianeuvontaa on rajoitetusti tarjolla läpi kesän. Verkkosivuilta löytyy paljon ajankohtaista tietoa kesäkodin ja mökin energia-asioihin.

Lue lisää

 

21.6.2022 Tilastotietoa energiasta ja energiatehokkuudesta Suomessa

Energiavirasto ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva ovat uudistaneet Energiankäyttö Suomessa -verkkosivut. Suositulla sivustolla on julkaistu kattavasti tietoa energian tuotannosta ja kulutuksesta sekä energiatehokkuudesta Suomessa.

Lue lisää

 

14.6.2022 Tule mukaan kehittämään kestävän kehityksen budjetointia

Kunnat ovat avainasemassa kestävän kehityksen edistämisessä. Kuntien resurssit ovat kuitenkin niukat. Samaan aikaan pitäisi tunnistaa taloudellisesti vaikuttavia toimia, joissa on mukana myös kestävän kehityksen tavoitteita.

Lue lisää

 

7.6.2022 Kiertotalouden osaamisverkostosta Kiertotalous-Suomi

Kiertotalouden osaamisverkoston perustaminen on yksi kiertotalouden strategisessa ohjelmassa esitetyistä toimenpiteistä. Verkoston rakentaminen alkoi maaliskuussa 2022 ja sen uudeksi nimeksi valittiin Kiertotalous-Suomi. Lanseeraustilaisuus on syyskuussa Helsingin keskustakirjasto Oodissa.

Lue lisää

 

2.6.2022 Materiaalitorilla valtuutuspalvelu käyttöön 9.6.2022

Materiaalitori.fi -palvelussa siirrytään valtuutuspalvelun käyttöön kesäkuussa 2022. Siirtymisen jälkeen kirjautuminen Materiaalitorille tapahtuu aina Suomi.fi -tunnistautumisen kautta verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennuskortilla, jolloin kirjautujan asiointioikeudet tarkastetaan. Erillistä käyttäjätunnusta ja salasanaa ei jatkossa enää käytetä.

Lue lisää


30.5.2022 Teollisuuden sähköistyminen etenee

Hukkalämmön hyödyntäminen lämpöpumppujen avulla sekä muut sähköistämisratkaisut ovat avainasemassa teollisuuden fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisessä ja energiatehokkuuden parantamisessa.

Lue lisää

 

6.5.2022 Varmista energiatehokkuus, varaudu energiansäästöön kotona

Motivan energianeuvonta kokosi kansalaisille listan energiansäästötoimista, joilla kotitaloudet voivat vähentää Venäjän tuontienergiasta irtautumisesta aiheutuvia riskejä. Kotimaisilla ja muualta maailmalta ostettavalla Venäjältä tuontia korvaavalla energialla saadaan lämpöä, sähköä ja liikennepolttoaineita, mutta kallis energia tulee nostamaan asumisen ja liikkumisen kustannuksia.

Lue lisää

 

22.4.2022 Vaikuttavuutta ilmastotyöhön

Kuntien ilmastotyöhön saadaan vaikuttavuutta hyvän ennakkosuunnittelun ja kunnan eri toimialojen välisen yhteistyön avulla.

Lue lisää

 

14.4.2022 Vähähiilistä kiertotaloutta edistäviä väylärakentamisen hankintakriteereitä kartoitettu

Motiva kartoitti alkuvuodesta Väyläviraston ja ympäristöministeriön toimeksiannosta väylä- ja infrarakentamisen hankinnoissa käytettyjä kiertotaloutta ja vähähiilisyyttä edistäviä hankintakriteereitä.

Lue lisää

 

12.4.2022 Kaukolämpöä entistä puhtaammin ja energiatehokkaammin -podcast

Kaukolämmön päästöt ovat vähentyneet kymmenessä vuodessa puoleen. Suotuisan kehityksen jatkuessa ne vähenevät kolmannekseen nykyisestä seuraavan 10 vuoden aikana. Mutta miten vaikuttavat päästöihin Ukrainan sotaan liittyvät Venäjä-pakotteet ja niistä aiheutuva Venäjän kaasun ja puun tuonnin kuihtuminen? Entä missä mennään sektori-integraation ja hukkalämpöjen hyödyntämisen suhteen? Kuinka varmistetaan vihreän siirtymän jatkuminen? Entä mikä on vastaisuudessa maalämmön rooli suhteessa kaukolämpöön? Syvennä tietämystäsi ja kuuntele Luuppi-podcastista asiantuntijoiden vastaukset muun muassa mainittuihin ajankohtaisiin kysymyksiin.

Lue lisää

 

8.4.2022 Materiaalitorilla käyttöön valtuutuspalvelu

Materiaalitorilla otetaan käyttöön Suomi.fi -valtuutuspalvelu toukokuussa 2022. Materiaalitorilla on tärkeä rooli kiertotalouden vauhdittamisessa. Yritykset ja organisaatiot voivat ilmoittaa ja hakea maksutta jätteitä, sivuvirtoja ja ylijäämämateriaaleja.

Lue lisää


8.4.2022 Energiaviraston ja Motivan energiatehokkuustyön tuloksia ja esimerkkejä Suomessa 2021

Pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen työ tuottaa hyviä tuloksia ja yhteiskuntamme on lähempänä vihreää siirtymää. Energiaviraston tehtävänä on yhdessä Motivan kanssa vauhdittaa päästöjen vähentämistä, energiatehokkuutta sekä uusiutuvan energian käyttöä.

Lue lisää

 

7.4.2022 Motiva Oy:n hallitukseen uusia jäseniä

Motivan hallituksessa ovat aloittaneet uusina jäseninä Managing Partner Veera Sylvius, Voland Partners Oy:stä ja neuvotteleva virkamies Katariina Sillander Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosastolta.

Lue lisää

 

7.4.2022 Motivan yritysvastuuraportti 2021

Olemme julkaisseet yritysvastuuraporttimme vuodelta 2021. Valtion kestävän kehityksen yhtiönä kaiken toimintamme tarkoitus on nopeuttaa siirtymistä kestävään yhteiskuntaan ja elämäntapaan. Yritysvastuuraporttimme sisältää paitsi keskeiset taloudelliset tunnusluvut ja omat kestävän kehityksen tavoitteemme myös laajan esittelyn yhteiskunnallisesti vaikuttavista hankkeistamme, joita olemme toteuttaneet yhdessä asiakkaidemme kanssa.

Lue lisää

 

22.3.2022 Uusi kiertotalouden osaamisverkosto aloitti toiminnan

Keväällä 2022 perustetun kiertotalouden osaamisverkoston tavoitteena on tukea kuntien, yritysten ja julkisen sektorin toimijoiden työtä hiilineutraalin kiertotalousyhteiskunnan kehittämisessä. Se toimii osaamisen ja tiedon solmukohtana, joka yhdistää ratkaisuja etsivät toimijat ja niiden tarjoajat.

Lue lisää

 

18.3.2022 Hae mukaan skaalaamaan kestävän kaupunkikehityksen ratkaisuja

Ympäristöministeriö ja Motiva etsivät kuntia, jotka ovat kiinnostuneet ottamaan käyttöön kestävän kaupunkikehityksen kokeilujen tuottamia ratkaisuja ja oppeja. Kiinnostuneet kunnat saavat tukea ratkaisujen skaalaukseen. Kehitystyön kautta syntyy samalla tietoa siitä, kuinka parhaiten vakiinnutetaan hyviä toimintatapoja kuntakentällä.

Lue lisää


2.3.2022 Kankaanpään kaupunki selvittää uusiutuvien mahdollisuudet

Kankaanpään kaupungissa punnitaan tänä vuonna uusiutuviin perustuvia lämmitysvaihtoehtoja jäljellä oleviin suuriin öljylämmityskohteisiin. Työkaluna selvityksessä aiotaan käyttää Motivan mallin mukaista uusiutuvan energian kuntakatselmusta (UEKK). Pääosin kunnan kiinteistöt lämpiävät kaukolämmöllä, mutta esimerkiksi kyläkouluissa on vielä öljylämmitys.

Lue lisää

 

2.3.2022 Alueellinen energianeuvonta järjestää yrityksille maaliskuussa energia-aamuja

Alueellisten energianeuvojien yhteistyössä järjestämissä yritysten energia-aamuissa paneudutaan ajankohtaisiin energia-asioihin vierailevien asiantuntijoiden alustamana. Mukana ovat Motivan asiantuntija Taneli Varis ja johtava asiantuntija Tomi Kiuru.

Lue lisää

 

1.3.2022 Suunnitelmallisuus on valttia lämmönjakokeskuksen uusinnassa

Kaukolämmön tuotannon murros kohti entistä laajempaa hukkalämpöjen hyödyntämistä edellyttää muutoksia myös kaukolämmön jakelussa ja käytössä. Kaukolämmitystaloissa lämmönjakokeskuksen tekninen käyttöikä on noin 20–25 vuotta.

Lue lisää

 

25.2.2022 KEINO-osaamiskeskuksen työ kestävien ja innovatiivisten hankintojen edistämiseksi jatkuu – toiminnan painopisteinä vuosina 2022–2023 vähähiilisyyden, kiertotalouden ja digitalisaation edistäminen

Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomaisen osaamiskeskuksen eli KEINOn toiminta jatkuu 1.3.2022 alkaen uusin painopistein. Tulevalla kaksivuotiskaudella KEINOn toiminnassa korostuvat uusien ratkaisujen hankinnat, kaupunkien kanssa solmittujen ekosysteemisopimusten toimeenpano sekä oppien ja kokemusten jalostaminen hankintayksiköiden hyödynnettäväksi. Läpileikkaavina painopisteinä ovat vähähiilisyyden, kiertotalouden, digitalisaation sekä datan hyödyntämisen edistäminen.

Lue lisää

 

17.2.2022 Puuta korjausrakentamiseen – julkinen rakennuttaja, hae vauhdittajaryhmään 28.2. mennessä

Julkisille rakennuttajille on tarjolla asiantuntija- ja vertaistukea keväällä 2022 käynnistyvässä Puun käyttö korjausrakentamisessa -vauhdittajaryhmässä. Hae mukaan valmistelu- tai hankesuunnitteluvaiheessa olevalla korjausrakentamisen hankkeella, jossa halutaan käyttää puuta.

Lue lisää

 

3.2.2022 Onko taloyhtiössäsi sähköauton latauspisteet kunnossa?

Täyssähkö- ja hybridiautot yleistyvät. Viime vuonna henkilöautojen ensirekisteröinneistä lähes kolmannes oli ladattavia autoja. Motiva selvittää nyt kyselyllä, miten latauspisteiden rakentamiseen suhtaudutaan lahtelaisissa taloyhtiöissä. Kevään ja alkukesän aikana taloyhtiöille järjestetään myös neuvontaa latauspisterakentamisesta.

Lue lisää

 


Sivua päivitetty viimeksi 23.1.2024