Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2022


25.10.2022 9.00

Valtio kannustaa yrityksiä ja kuntia energiatehokkuustoimiin - Motiva ja Business Finland neuvovat eteenpäin Energiamessuilla

Yritysten ja kuntien energiansäästötoimet sekä uudet energiaratkaisut ovat välttämättömiä tulevana talvena ja pidemmällä aikavälillä, kun Suomi etenee vauhdilla kohti vihreää siirtymää. Keinot ja kannustimet yritysten ja kuntien energiankäytön tehostamiseen ovat esillä Tampereen Energiamessuilla 25.-27.10.2022 Motivan ja Business Finlandin yhteisellä osastolla E411.

Haastava energiatilanne edellyttää yrityksiltä ja kunnilta nopeita energiansäästötoimia, joiden vaikutus kestää läpi talven. Erityisen suuri tarve on sähkön säästötoimille ja kulutuksen ajoittamiselle hiljaisemmille vuorokauden tunneille, jotta kulutuspiikkejä ja sähkön tehontarpeen huippuja saadaan tasoitettua. Energian tehokas käyttö on monella tapaa vastuullista.

Energiakatselmus kartoittaa keinot säästöihin

Jos toimintaan sopivat energiansäästökeinot eivät ole selvillä, on ammattilaisen toteuttama energiakatselmus järkevä tapa lähteä liikkeelle. Energiakatselmus ottaa huomioon kohteen energian käyttöön liittyvät erityispiirteet ja suosittelee kohteeseen soveltuvia energiatehokkuustoimia ja -investointeja, jotka leikkaavat energiankulutusta, energiakuluja ja päästöjä. Katselmuksen yhteydessä voi usein toteuttaa myös laitteiden ja järjestelmien säätöjä ja toimintatapojen muutoksia, jotka vähentävät välittömästi energiankäyttöä.

Energiakatselmoijia löytyy energiapalveluita tarjoavista yrityksistä ympäri Suomea. Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva neuvoo energiakatselmuksen tilaajia. Kunnat ja pk-yritykset voivat hakea selvitykselle valtion tukea, joka on 40–50 prosenttia katselmuksen työkustannuksista.

Energiatukea selvityksiin ja investointeihin

Katselmusten lisäksi yrityksille ja yhteisöille on tarjolla energiatukea uuden teknologian käyttöönottoon, energiansäästö- ja energiatehokkuusinvestointeihin, uusiutuvan energian investointeihin sekä suurten yritysten syväselvityksiin.

Tukea on mahdollista hakea Business Finlandin sähköisessä asiointipalvelussa. Tällä hetkellä Business Finlandissa on käsittelyssä poikkeuksellisen suuri hakemusmäärä. Huolellisesti täytetty hakemus tarvittavine liitteineen nopeuttaa tukihakemuksen käsittelyä.

Energiatuen tavoite on edistää uusien ja innovatiivisten energiaratkaisujen kehittämistä ja käyttöönottoa, mikä pitkällä aikavälillä mahdollistaa energiajärjestelmän muuttamisen vähähiiliseksi.

Vastuullisten joukko tehostaa energiankäyttöään

Valtion energiatuki tavanomaisen tekniikan energiatehokkuutta edistäviin investointeihin on rajattu toimijoille, jotka ovat liittyneet valtion ja toimialojen välisiin energiatehokkuussopimuksiin. Mukana on lähes 60 prosenttia Suomen energiankäytöstä – yli 700 yritystä ja niiden 7 000 toimipaikkaa ja yli 120 kuntaa ja kuntayhtymää. Vuosina 2017–2021 sopimuksiin liittyneissä yrityksissä ja kunnissa on vuotuista energiankäyttöä onnistuttu tehostamaan yhteensä yli 10 terawattituntia. Viiden vuoden aikana sopimukseen liittyneet ovat investoineet energiatehokkuuteen yli miljardi euroa.

Lukuisat sopimukseen liittyneet kunnat ja yritykset ovat mukana myös talven säästötalkoissa ja tehneet suunnitelmat nopeiden energiansäästötoimien toteuttamiseksi osana valtakunnallista Astetta alemmas -kampanjaa. Kampanjan päämäärä on pysyvästi alhaisempi energiankulutus ja sähkön kulutushuippujen madaltaminen.

Asiantuntijamme auttavat eteenpäin

Tervetuloa Motivan ja Business Finlandin yhteisosastolle E411 kysymään neuvoa ja keskustelemaan asiantuntijoidemme kanssa, millä tavoin yrityksessänne tai kunnassanne voi tehostaa energiankäyttöä ja millaisia kannustimia siihen on tarjolla. Halutessasi voit osallistua kisaan ja testata kuntopyörällä kehosi voimantuotannon tehokkuutta.

Motivan Energiatehokkuus liiketoiminta-alueen johtaja Päivi Laitila esiintyy keskiviikkona 26.10.2022, klo 10.45−11.10 messujen yhteydessä järjestettävässä Energiakongressissa teemalla Rakennettu ympäristö avainasemassa energiamurroksessa.

Lisätietoja:
Energiakatselmukset: www.motiva.fi/energiakatselmukset
Energiatuki: www.businessfinland.fi/energiatuki
Energiatehokkuussopimukset: www.energiatehokkuussopimukset2017-2025.fi
Astetta alemmas -kampanja: www.astettaalemmas.fi



Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 26.10.2022