Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2022


6.5.2022 15.00

Varmista energiatehokkuus, varaudu energiansäästöön kotona

Varaudu nyt - energian hinta ja saatavuus vaihtelevat, aloita energiansäästö. Lämpötilat tarkkailuun lämmityskauden alkaessa. Huolla ja uudista ajoissa etenkin lämmityslaitteet.

Motivan energianeuvonta kokosi kansalaisille listan energiansäästötoimista, joilla kotitaloudet voivat vähentää Venäjän tuontienergiasta irtautumisesta aiheutuvia riskejä. Kotimaisilla ja muualta maailmalta ostettavalla Venäjältä tuontia korvaavalla energialla saadaan lämpöä, sähköä ja liikennepolttoaineita, mutta kallis energia tulee nostamaan asumisen ja liikkumisen kustannuksia.

– Kaikki energiansäästökeinot kannattaa ottaa käyttöön kotona viimeistään lämmityskauden alkaessa. Mitä vähemmällä energiakäytöllä ylitämme ensi talven, sitä pienempiä ovat energian hinnan ja saatavuuden vaihteluista koituvat haitat kotitalouksille ja Suomelle, sanoo asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Energiansäästötoimet on jaoteltu ennakoiviin toimenpiteisiin, lämmityskaudella toteutettaviin toimiin sekä huolto- ja ylläpitotöihin, jotka auttavat tehostamaan energiankäyttöä.

Koti kuntoon ja energiatehokkaaksi

Kesäkuukausien aikana koti kannattaa valmistella talven ja energiansäästön varalle. Erityisen tärkeä on kiinnittää huomiota lämmitysjärjestelmän toimintaan ja lämmitystarpeen pienentämiseen.

– Nyt kun lämmityskausi on päättymässä, lämmitys ja ilmanvaihto laitetaan kesäkuntoon. Samalla voi jo huoltaa lämmitysjärjestelmän ja tarvittaessa varata ammattilaisen tekemään korjaukset, Suur-Uski kehottaa.

Erityisesti pientalossa asuvan kannattaa viimeistään nyt opetella lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteiden käyttö-, huolto- ja säätötoimet energiatehokkuuden varmistamiseksi. Nämä on järkevää nostaa myös taloyhtiöissä huolto- ja korjauslistan kärkeen sekä opastaa asukkaita energiaa säästäviin asumistottumuksiin. Neuvontaa energiaremontteihin ja energiansäästöön antavat alueelliset energianeuvojat sekä Motiva.

Mikäli suunnitelmissa on laajempien korjausten tai remonttien tekeminen lähiaikoina, Motiva kannustaa investoimaan ensisijaisesti energiatehokkuuteen ja uusiutuvan energian ratkaisuihin. Taloudellista tukea on saatavilla öljylämmityksestä luopumiseen ja kiinteistön energiatehokkuutta parantaviin peruskorjauksiin. Kotitalousvähennystä saa myös monien huolto- ja korjaustöiden työnosuudesta.

Asumis- ja käyttötottumuksilla on merkitystä

Päivi Suur-Uski muistuttaa, että energiaa voi säästää ympäri vuoden taloudellisilla asumistottumuksilla ja laitteiden käytöllä. Tarpeettomasta kulutuksesta tinkiminen on helpoin keino säästää energiaa ja rahaa nopeasti.

Halpa keino on hankkia kunnollinen lämpömittari kotiin ja alentaa huonelämpötiloja erityisesti niistä huoneista ja aputiloista, joissa ei oleskella jatkuvasti. Kesällä puolestaan asuinhuoneita kannattaa viilentää mahdollisimman paljon vihreillä viilennysvinkeillä ja turvautua vain harkiten koneelliseen jäähdytykseen. Yksi jokaiselle sopiva konsti on lyhentää suihkuaikaa ja näin vähentää käyttöveden lämmitykseen kuluvaa energiaa

– Polttoaineen hinta vähentää jo nyt ihmisten autoilua. Monelle auto on kuitenkin välttämätön kulkumuoto, jonka kustannuksista saa kymmenyksiä pois taloudellisella ajotavalla ja alentamalla ajonopeuksia. Lyhyillä asiointimatkoilla jättäisin itse auton kotiin, ja kulkisin kävellen tai pyörällä. Ehkä nyt on hyvä hetki myös testata uusia kevyempiä kulkuvälineitä, kuten sähköpolkupyörää tai -mopoa, Suur-Uski kannustaa.

Lisätietoa:

  • Tutustu Varaudu energiansäästöön -sisältöön
  • Lataa Motivan julkaisupankista "Paikat kunnossa" -tarkistuslista pientalon omatoimiseen huoltoon ja ylläpitoon sekä "Pidä lämpöpumppu kunnossa – Varmista energiatehokas toiminta" -ohje
Irti tarpeettomasta energiankäytöstä. Energian säästäminen on aina järkevää. Opi varautumaan energian hinnan ja saatavuuden vaihteluihin. Järkevöitä lämmitystä, polta puuta ja käytä lämpöpumppuja. Vähennä lämpimän veden kulutusta ja sauno ripeästi. Sammuta laitteet, joita et käytä. Aja taloudellisesti.


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 9.5.2022