Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2022


2.11.2022 14.00

Energiansäästö on ajankohtaista myös koululaisille

Tänä syksynä energiansäästöön kannustetaan niin kodeissa kuin yrityksissäkin. Myös kouluissa energia-asiat kiinnostavat. Oppilaat ovat usein myös aktiivisia energiansäästön lähettiläitä koteihin.

Motivan koordinoima valtakunnallinen Astetta Alemmas -energiansäästökampanja on herättänyt suurta huomiota ja jatkuu koko lämmityskauden. Kampanjassa on mukana nyt lähes 750 kumppania: yrityksiä, taloyhtiöitä, julkisen sektorin toimijoita ja oppilaitoksia.

Energiansäästöasiaa alakouluihin vie viidettä kertaa järjestettävä Agenttiseikkailu, johon on tänä vuonna ilmoittautunut mukaan ennätykselliset 260 luokkaa ympäri Suomen. Yhteensä luokissa on yli 5 100 oppilasta.

– Nyt kun energiansäästö on ajankohtaisempaa kuin koskaan, on myös lasten hyvä ymmärtää mitä energia on, miten sitä tuotetaan sekä missä ja miten sitä voi säästää, toteaa Johanna Kirkinen Energiavirastosta.

Agenttiseikkailu on 1–4 luokkalaisille tarkoitettu energiasäästökilpailu, joka toteutetaan 31.10.–11.11.2022. Kilpailun aikana luokat oppivat hauskasti energiansäästöstä, kestävästä kehityksestä ja luonnonvarojen säästämisestä. Samalla ne kilpailevat reaaliaikaisesti siitä, mikä luokka onnistuu tekemään eniten tehtäviä, joiden aiheena ovat sähkö, kierrätys, vesi, ruoka ja liikkuminen. Kaikkien kilpailuun osallistuneiden luokkien kesken arvotaan palkintoja.

Hei, kaikki toimii -opetusmateriaalia lahjoitettiin alakouluille ympäri Suomen

Agenttiseikkailun oppimateriaalien lisäksi valmista materiaalia energiaopetukseen liittyen löytyy Lasten Keskuksen ja Motivan tuottamasta Hei, kaikki toimii! -materiaalipaketista, jossa on laadukkaita, maksuttomia opetusmateriaaleja energiateeman käsittelyyn alakouluissa.

Hei kaikki toimii! -materiaalin lahjoittavat kouluille energiayhtiöt ja muut toimijat. Paketissa on suunnittelua ja opetustyötä helpottavia malleja ja vinkkejä luokkatyöskentelyyn sekä lukuisia käytännöllisiä tehtäviä. Tänä vuonna materiaalin saaneita alakoululaisia on yhteensä yli 10 000.

Hei, kaikki toimii! -aineisto on suunniteltu alakoulun toisen luokan oppilaille, mutta siinä on myös ylemmille luokille sopivia tehtäviä. Materiaali on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi. Sen avulla alakoululaiset ovat oppineet energiansäästöstä jo 27 vuotta.

– Paras keino energiateeman ymmärtämiseen on ilmiöoppiminen. Siihen sekä Agenttiseikkailu että Hei, kaikki toimii -materiaali ovat loistavia työkaluja. Olemme saaneet opettajilta ilahduttavaa palautetta siitä, että lapset vievät energiaoppia ahkerasti myös koteihin, kertoo Johanna Kirkinen.

Lisätietoja:



Agenttiseikkailun ja Hei, kaikki toimii -materiaalin markkinoinnin alakouluille mahdollistavat Energiansäästöviikko ja Energiavirasto.


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 4.11.2022