Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2022


7.9.2022 12.00

Sisälämpötilat syyniin mittarin kanssa

Lämmityskausi käynnistyy, mikä merkitsee selvää harppausta kesäkautta isompaan energiankulutukseen kaikissa rakennuksissa. Riippumatta siitä lämpiääkö koti, vapaa-ajan asunto tai työpaikka kaukolämmöllä, sähköllä, klapeilla tai biopohjaisilla polttoaineilla, edessä on kallis lämmitystalvi.

Lokakuussa käynnistyvä Astetta alemmas -kampanja kannustaa kaikkia suomalaisia muun muassa alentamaan sisälämpötiloja totuttua matalammalle tasolle.

– Nyt kun lämmitysjärjestelmä kytketään päälle, on entistäkin tärkeämpää varmistua sen energiatehokkaasta toiminnasta sekä jo alkuhetkistä lähtien oikeista säädöistä. Kun huonelämpötilat säädetään suoraan energiataloudelliselle tasolle, vältytään totuttautumisesta turhan lämpimään sisälämpötilaan, asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo.

Energiataloudellisuus ja asumisterveys samalla viivalla

Suomalaisissa kodeissa talvikauden huonelämpötilat usein ylittävät parilla asteella terveelliseksi ja energiatehokkaaksi todetut suosituslämpötilat. Lämpötilaa on hyvä seurata huoneen keskelle sijoitetusta lämpömittarista, ja säätää termostattia heti pienemmälle huonelämpötilan noustessa.

– Energiansäästötoimissa tavoitellaan ensisijaisesti tarpeettoman kulutuksen vähentämistä. Asumismukavuutta ja -terveyttä ei tarvitse uhrata ja silti on mahdollista säästää viidestä kymmeneen prosenttia talvikuukausina pienillä asumistottumusten ja laitteiden käyttötapojen muutoksilla.

Valtaosa kokee miellyttäväksi asuintilojen lämpötilaksi 20–22 °C. Tämän ylittävät huonelämpötilat lisäävät sisäilmasta aiheutuvia oireita, kuten kuivuuden tunnetta ja silmien, hengitysteiden ja limakalvojen ärsytysoireita.

Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella merkitsee noin viisi prosenttia pienempää energiankulutusta, joten säätötoimet pienentävät suoraan myös lämmityslaskua. Taloyhtiöissä on tärkeä myös opastaa asukkaita oikeista lämpötiloista, tuuletuksesta ja ilmanvaihdosta sekä järjestää vaikkapa yhteiset ikkunantiivistystalkoot energiansäästötoimena.

Ilmanvaihto talvikuntoon

Hyvä sisäilma koostuu lämpötilan ohella toimivasta ilmanvaihdosta. Ilmanvaihtojärjestelmien kesäasetukset on nyt säädettävä talviasentoon, suodattimet puhdistettava ja lämmöntalteenottolaite kytkettävä toimintaan.

Suur-Uski korostaa, että energiansäästön nimissä ilmanvaihtoa ei saa missään tilanteessa sulkea tai estää. Koneellisessa ilmanvaihdossa käyttötarpeen mukaiset asetukset varmistavat hyvän ja energiatehokkaan ilmanvaihdon.

– Riittävästä ilmanvaihdosta on aina välttämätöntä huolehtia. Muilla toimilla, kuten lämpötilan maltillisella alentamisella, ikkunoiden tiivistyksellä ja sähkölaitteiden käyttöä vähentämällä, saavutetaan varmasti kotitalouskohtaisesti hyvä energiansäästö.

Pieni, mutta tärkeä energiansäästö- ja sisäilmavinkki on lämpimän käyttöveden kulutuksen vähentäminen etenkin suihkuaikaa lyhentämällä. Pitkät suihkut merkitsevät kasvavaa kosteuskuormaa, jonka tasaaminen vaatii lisää lämpöä, tehostettua ilmanvaihtoa ja lisää energiankulutusta.

– Korkea ilmankosteus ja matalat lämpötilat ovat huono yhdistelmä. Energiatehokas asuminen vaatii alkuun hieman vaivannäköä ja omien toimintatapojen muuttamista, mutta lopputuloksena on miellyttävät asumisolosuhteet.

Lisätietoa lämmityskauden alkuun ajoittuvista toimenpiteistä:



Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 12.9.2022