Siirry sisältöön

Ilmanvaihto kotona

Ilmanvaihdolla varmistetaan, että talossa on hyvä ja puhdas sisäilma. Ilmanvaihtojärjestelmästä riippumatta voit asukkaana vaikuttaa hyvään sisäilman laatuun ja energiatehokkuuteen. Selvitä, millainen ilmanvaihtoratkaisu kotonasi on, ja huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta.

Puutteellisesti ja huonosti toimiva ilmanvaihto voi aiheuttaa erilaisia terveysongelmia, kuten kroonista nuhaa ja yskää, ihon kuivumista, päänsärkyä ja väsymystä. Erityisesti allergiakodeissa ilmanvaihdon toimivuudesta on huolehdittava kunnolla.

Painovoimainen ilmanvaihto

Vanhoissa kerros- ja pientaloissa on tavallisesti painovoimainen ilmanvaihto. Tuloilmaa saadaan ulkoilmaventtiileistä tai ikkunan ilmanvaihtoaukoista asuinhuoneisiin ja poistoilma ohjautuu aputilojen kautta poistoilmakanavaan, esimerkiksi liesituulettimen tai kylpyhuoneen poistoilmaventtiilin kautta.

Ilmanvaihto perustuu paine- ja lämpötilaeroihin. Kesällä painovoimainen ilmanvaihto on usein riittämätöntä, jolloin joudutaan tuulettamaan ikkunan kautta. Talvella ilma voi vaihtua liiankin tehokkaasti, mikäli ei huolehdita venttiilien säätämisestä pienemmälle. Ilmanvaihtoventtiileitä ei kuitenkaan saa missään tapauksessa sulkea kokonaan.

Huolehdi:
  • tulo- ja poistoilmaventtiilien puhdistuksesta ja mahdollisesta suodatinten pesusta tai vaihdosta vähintään 2 kertaa vuodessa
  • keittiön liesituulettimen suodattimet kannattaa puhdistaa useita kertoja vuodessa
  • tuloilmaventtiilien säätö kesä- tai talviasentoon vuodenajan mukaan
  • pesuhuoneen lautasventtiilin voi talvella säätää pienemmälle ilmanvaihtoa heikentämättä
  • tuuleta talvella ikkunan kautta ripeästi, mieluiten ristivedolla, ja sulje sitten ikkunat


Taloyhtiö vastaa ilmanvaihdon perussäädöstä ja energiatehokkaasta toiminnasta. Asukkaana sinä huolehdit venttiilien ja suodattimien puhdistuksesta, ellei taloyhtiössä ole toisin sovittu.

Koneellinen ilmanvaihto

Koneellisia ilmanvaihtojärjestelmiä on kahta päätyyppiä: koneellinen poistoilmanvaihto ja koneellinen tulo-poistoilmanvaihto.

Koneellisessa poistoilmanvaihdossa keittiön, märkätilojen ja vaatehuoneiden ilmanvaihtoventtiileistä imetään ilmaa puhaltimilla kanavien kautta ulos ja korvausilma virtaa sisään ikkunoiden yhteydessä tai seinissä olevista ulkoilmaventtiileistä.

Koneellisessa tulo- ja poistoilmanvaihdossa myös tuloilma puhalletaan asuntoon ilmanvaihtokoneen kautta. Tuloilmaventtiilit sijaitsevat oleskelutiloissa ja makuuhuoneissa.

Energiatehokkainta on varustaa ilmanvaihtokone lämmöntalteenotolla, jolloin poistoilman lämpöä voidaan hyödyntää tuloilman lämmityksessä.

Kaikki ilmanvaihtokoneet vaativat puhdistusta ja säätämistä, jotta ne toimivat oikein ja energiatehokkaasti. Väärin mitoitettuina tai säädettyinä sisäilman laatu kärsii ja aiheutuu vedon tunnetta ja melua. Tutustu laitteen valmistajan käyttöoppaaseen ja pyydä tarvittaessa ammattilainen apuun.

Huolehdi seuraavista asioista:
  • ilmanvaihdon tarpeenmukaisesta säädöstä kuormituksen mukaan: poissaolo/minimiteho – asumisen vaatima normaali teho – tehostettu ilmanvaihto esimerkiksi saunomisen tai juhlien yhteydessä
  • sulje saunassa käsikäyttöisen poistoilmaventtiili lämmityksen ajaksi ja jätä se auki saunomisen päätyttyä
  • aseta kesällä poistoilman lämmöntalteenoton ohitus ja tuloilman lämmityksen -asetus mahdollisimman alhaiselle tasolle – ja syksyllä lämmityskauden alussa molemmat jälleen talviasentoon
  • aseta tuloilman jälkilämmityksen säätö lämmityskaudella noin 17° C:een. Tämä on energiatehokas ja sisälämpötilan hallinnan kannalta sopiva – kesällä jälkilämmitys kytketään pois.
  • vaihda lmanvaihtokoneen suodattimet 1–2 kertaa vuodessa
  • imuroi lämmöntalteenottolaitteen kenno vuoden välein ja pese se muutaman vuoden välein
  • puhdista poistoilmaventtiilit

Aikaohjaus helpottaa säätöä

Jos käytössä on ilmanvaihdon kello-ohjaus, voit ohjelmoida tehostetun ilmanvaihdon esimerkiksi perheellenne tyypilliseen ruoanlaittoaikaan ja vähentää ilmanvaihtoa silloin, kun kotona ei tavallisesti olla. Näin säästät energiaa.


Sivua päivitetty viimeksi 4.1.2024