Siirry sisältöön

Vinkit kestävämpään jouluun

1. Suosi aineettomia lahjoja

Joululahjoissa kannattaa suosia aineettomia lahjoja. Osta palveluita, kulttuuria ja elämyksiä tavaroiden sijaan tai lahjoita rahaa hyväntekeväisyyteen. Vastaavasti voit myös sopia esimerkiksi sisaruksien, puolison tai ystävien kesken lahjattomasta joulusta. Anna aikaa läheisillesi ja soita mieltä lämmittävä puhelu.

Jos kuitenkin haluat antaa paketin lahjaksi:
  • Kysele joululahjatoiveita ja osta vain aidosti tarpeellisia asioita. Säästä myös lahjojen kuitit, jotta palauttaminen onnistuu tarvittaessa.
  • Itse tehdyissä lahjoissa on tunnearvoa ja tuotannon eettisyys on 100 prosenttisesti varmennettu. Käsityöläisyys on kuuminta hottia, joten varaa pukinkonttiin vaikkapa itsekudotut villasukat, oman maan mansikkahillo tai syysmetsän kuivasieniä.
  • Toimiva ja ehjä, mutta kierrätetty ei tee lahjasta huonompaa! 92 prosenttia suomalaisista ei koe harmistuvansa, jos saa kierrätetyn tavaran joululahjaksi. Kirpputorit ovatkin pullollaan hyvää tavaraa. Voisiko toivelahjan löytääkin kirpputorin kätköistä sen sijaan, että ostaa uutena?
  • Suosi luomua, reilua kauppaa ja ympäristömerkittyjä tuotteita, kuten Joutsenmerkkiä tai Euroopan ympäristömerkkiä. Etenkin kotimaiset eettiset tuotteet kannattaa!
  • Kääri joululahjat kestävästi: hyödynnä vanhoja kääreitä, pakkauksia ja pusseja. Myös vanhat sanomalehdet ja huivit toimivat lahjakääreinä. Jos edellisjoulun lahjakääreitä ei hoksattu säästää eikä kaapista löydy muita kääreitä, hyödynnä kierrätys- tai esimerkiksi FSC-sertifioidusta paperista tehtyjä lahjapapereita.
Lisää ideoita eettisiin joululahjoihin

2. Vältä turhaa joulukrääsää

Joulu on aikaa, jolloin kadut kimmeltävät ja koteja koristellaan sisältä ja ulkoa. Kauppojen hyllyt notkuvat erilaisia koristehoukutuksia, joista useat ovat kertakäyttöisiä tai käytössä vain pienen ajan vuodesta. Mieti onko joulun ajan koristeet todella tarpeen ja voisiko kodin koristaa kestävämmin?

Ympäristöystävällinen joulunviettäjä hyödyntääkin vanhoja ja kierrätettyjä koristeita. Trendikkään maanläheiset joulukoristeet, -kranssit ja kuusenkoristeet valmistuvat näppärästi kierrätysmateriaaleista tai luonnon omista materiaaleista.

Katso esimerkiksi Marttojen vinkit joulunajan askarteluu

Muista, että myös joulun jälkeisissä alennuksissa kannattaa pitää pää kylmänä!

3. Lisää kasviksia jouluaterioille

Rohkenisitko korvata joulukinkun tänä vuonna kotimaisella kasviproteiineilla tai järvikalalla?  Lisäämällä kasviksia jouluaterioille, pienennät ympäristökuormaa ja kevennät jouluähkyä. Kotimaisista jouluruuista monet ovat sesongin mukaisia kasvisruokia. Suosi siis suomalaisia joulupöydän perinneherkkuja kuten rosollia, laatikoita, punajuurta, perunaa ja sienisalaattia ylpeydellä.

Tiesitkö, että vanhan perinteen mukaan joulupuuro onkin tehty suomalaisesta ohrasta? Kotimaisesta ohrasta tehty joulupuuro on ilmastoystävällinen vaihtoehto riisipuurolle. Tämä vanha perinne kannattaa siis säilyttää!

Katso myös miten, porkkanasta voi helposti loihtia graavilohen tyyppistä ”porkkalaa”

4. Osta ruokaa vain tarpeeseen

Jouluna tulee helposti hamstrattua ruokaa yli tarpeen. Osta ruokia maltillisesti ja ennakoi ruuan määrä syöjien mukaan. Nykyisin kaupat ovat joulunakin auki, joten kaupasta on helppo käydä tekemässä täydennysostoksia, jos jotain jää uupumaan.

Jos jouluruokia tulee siltikin liikaa, eikä laatikot enää uppoa, kannattaa hyödyntää joulun ajan hävikkireseptejä. Esimerkiksi joululaatikot muuntautuvat hetkessä maistuviksi rieskoiksi tai kasvispihveiksi.

Katso jouluruokien hävikkireseptit
Katso myös Saa syödä! -reseptihaku

5. Vietä joulu lähellä ja liiku kestävästi

Kestävää joulua vietetään helpoiten omassa kodissa. Toiselle puolelle Suomea lentäminen moninkertaistaa joulunajan ilmastokuormituksen. Etenkin nyt korona-aikana on myös vältettävä turhaa matkustamista. Jos kuitenkin jouluperinteenäsi on matkustaa kauemmas joulun viettoon, valitse lentokoneen sijaan esimerkiksi yöjuna tai bussi. Myös täyteen miehitetty vähäpäästöisempi auto on lentokonetta ilmastoystävällisempi vaihtoehto.

6. Muista kodin energiansäästö

  • Lämmitä joulusaunaa maltillisesti ja koko porukalle kerralla. Sähkösauna kuluttaa paljon sähköä. Älä siis lämmitä sähkökiuasta liian pitkiä aikoja ja turhan kuumaksi. Jo 70–80 °C riittää.
  • Älä pidä huonelämpötilaa liian korkealla. Säädä lämpötilaa patterista sen sijaan, että tuulettaisit harakoille. Vetäise jalkaan villasukat ja kaiva kaapista vanha ”Ugly Christmas Sweater ” tuomaan lisää lämpöä joulun juhlaan.
  • Säädä lämmitystä ja ilmanvaihtoa tarpeen mukaan. Lämpötila nousee ihan itsestään, kun tuvassa on paljon väkeä ja hella paahtaa punaisena jouluruokia. Oikea ratkaisu on säätää lämmitystä pienemmälle jo ennen lämpökuorman syntymistä, jotta lämpöä ei tarvitse tuulettaa ulos. Koneellista ilmanvaihtoa voi hyvinkin säätää tehokkaammalle kokkailun ajaksi, mutta muista palauttaa säätö takaisin.
  • Älä pidä kaikkia laitteita yhtä aikaa päällä. Esimerkiksi uunia ja kiuasta kannattaa käyttää eri aikaan.
    Muista kulutusjousto ja lue miksi se kannattaa
  • Ilahduta jouluna koko perhe älykkäällä sähköjärjestelmällä tai uusiutuvalla vihreällä sähköllä.
  • Paista jouluruuat ja leivonnaiset kerralla. Uunin uudelleen lämmitykseen kuluu enemmän energiaa, kuin lämpimänä pitämiseen.
  • Hyödynnä puolivalmiita juuressoseita, jolloin säästät sähkön lisäksi myös omaa energiaa.
  • Muista, että liian täyteen ahdettu jääkaappi kuluttaa enemmän sähköä kuin väljästi täytetty. Jos ulkona ei ole pakkasta, parvekkeellakin voi väliaikaisesti säilyttää ruokia hyvin suojattuna.
Lue vinkit kodin energiansäästöön Motivan sivuilta

7. Osta uudelleen istutettava joulukuusi tai hyödynnä vanhaa tekokuusta

Perinteisten joulukuusien kasvatus vaatii vähintään 10 vuotta ja sinä aikana sen hoitoon tarvitaan paljon työtä ja taitoa. Kuusen elinkierto kuitenkin päättyy pian joulun jälkeen. Sen sijaan, että kuusi päätyy jätelaitoksen polttouuniin heti joulun jälkeen, on mahdollista myös hankkia vuokrattava tai istutettava kuusi. Vuokrattavat joulukuuset palautetaan joulun jälkeen, jolloin ne voidaan hyödyntää joulukuusina taas seuraavana vuonna uudestaan. Lopulta kuusen kasvaessa liian suureksi se voidaan jättää metsään kasvamaan. Myös suoraan istutettavia kuusia myydään monin paikoin. Istutettavan joulukuusen voi istuttaa keväämmällä takaisin metsään, jolloin kuusi jatkaa hiilen sidontaa ja tarjoaa suojaa eläimille.

Mikäli olet hankkinut joskus muovikuusen, kannattaa sitä hyödyntää niin pitkään kuin mahdollista, sillä muovikuusi on perinteistä kuusta ekologisempi vasta 20 vuoden jälkeen.


Kuva. Kestävän joulun muistilista.

Sivua päivitetty viimeksi 17.10.2024