Siirry sisältöön

Miksi energiaa kannattaa säästää?

Energiansäästöstä ja energian järkevästä käytöstä hyödyt sinä itse ja yhteinen ympäristömme. Tekemällä ekotehokkaita valintoja asumisessa, ruuassa ja liikkumisessa säästät luonnonvaroja, kevennät hiilijalanjälkeäsi ja pienennät  elinkustannuksiasi. Pienetkin teot vaikuttavat positiivisesti, kun tarpeeksi monet ihmiset toimivat yhdessä.

Lähes jokaisessa kodissa on mahdollista säästää tavanomaisesta sähkönkäytöstä noin 10 prosenttia pelkästään asumistottumuksia muuttamalla, silti mistään luopumatta. Sähkölämmitteisessä talossa säästöpotentiaali on vielä huomattavasti suurempi. Siirtymällä uusiutuvilla energialähteillä tuotettuun sähköön, lämpöön ja polttoaineisiin pienennät tehokkaasti energiankulutuksesta aiheutuvia ilmastovaikutuksia.

Järkevä energiankäyttö säästää rahaa ja luonnonvaroja siten, että elät omannäköistä elämää tasapainossa ympäristön kanssa.

Emme pärjää tulevaisuudessakaan ilman energiaa. Rakennukset ja laitteet muuttuvat energiatehokkaammiksi ja älykkäämmiksi. Yhä useammat myös tuottavat esimerkiksi aurinkoenergialla sähköä tai lämpöä omaan tarpeeseen tai ylikin. Muutos ulottuu myös liikkumiseen, missä uudet polttoaineet, tekniikat ja palvelut vähentävät autoilun tarvetta ja ympäristövaikutuksia.

Hiilijalanjälki painaa paljon

Suomalaisen hiilijalanjäljestä noin 2/3 kertyy asumisesta, liikkumisesta ja ruoasta. Kotona energiaa kuluu etenkin lämmitykseen ja käyttöveden lämmitykseen. Jokainen meistä voi vaikuttaa omaan osuuteensa tekemällä fiksuja päätöksiä ja välttämällä turhaa kulutusta.
suomalaisen-hiilijalanjalki
Kuva. Suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki on 8 700 kg vuodessa, kun globaalisti kestävä taso on vain noin 2 000 kg CO2-päästöjä henkeä kohden vuodessa. Kuormitamme siis Suomessa planeettaamme ja ilmakehää jatkuvasti yli oman osuutemme.

Suomalaiset kuluttavat erittäin paljon myös uusiutuvia luonnonvaroja. Jos kaikki kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin noin neljä maapalloa. Esimerkiksi vuonna 2023 kulutimme Suomessa  loppuun tämän vuoden uusiutuvat luonnonvaramme jo 31.3.2023, jolloin vietettiin Suomen ylikulutuspäivää. Osasyynä suureen uusiutuvien luonnonvarojen kulutukseen on pohjoisesta sijainnista aiheutuva rakennusten lämmitystarve.


Sivua päivitetty viimeksi 18.1.2024