Siirry sisältöön

Sauna ja kylpyhuone

Kertalämmitteinen sähkökiuas on teholtaan kodin ylivoimaisesti suurin yksittäinen sähkölaite. Sähkösaunassa yli 50 prosenttia sähköstä kuluu saunan esilämmittämiseen ja loput lämmön ylläpitämiseen. Tämän takia sauna kannattaa lämmittää yhdellä kertaa koko perheelle. Turhinta tuhlausta on saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään.

Saunominen näkyy suoraan sähkölaskussa. Lämmityskertojen lisäksi saunomisen kesto ja lämpötila vaikuttavat energiankulutukseen.

Hyvin toteutettu ilmanvaihto auttaa pitämään tasaisen lämpötilan, jolloin kiukaan termostaatti voidaan säätää pienemmälle tinkimättä hyvistä löylyistä.

Vähennä saunomisen sähkönkulutusta näin:
  • Vähennä saunan ilmanvaihtoa, kun aloitat lämmittämisen
  • Lämmitä sauna kerralla koko seurueelle.
  • Saunaan kannattaa mennä heti, kun se on valmis.
  • Energiataloudellisin saunan lämpötila on 70–80 °C. Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkönkulutusta 20–30 %.
  • Sammuta kiuas saunomisen päätyttyä. Jälkilämpö ja ilmanvaihto riittävät kuivattamaan saunan.
  • Lisää saunan ilmanvaihtoa, kun lopetat saunomisen.


Aina käyttövalmis kiuas voi kasvattaa sähkölaskua jopa 200–300 € vuodessa. Jos kuitenkin saunot lähes päivittäin, hyvin lämpöeristetty jatkuvasti käyttövalmis kiuas voi olla energiataloudellinen ratkaisu, jos sen muhimistehon tuottamaa lämpöä voi hyödyntää märkätilojen lämmityksessä ja kuivatuksessa.

Kiukaan tehontarve on suurempi, jos saunassa on suuria lasi- tai kivipintoja. Nyrkkisäännön mukaan 1 m2 kivi- tai lasipintaa = 1 kW lämmitystehoa.

Vesi maksaa eniten lämpimänä

Vesimaksu on kokonaiskustannus käytetystä puhtaasta vedestä ja tuotetusta jätevedestä. Lämmin käyttövesi voi olla jopa kaksi kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi.

Jopa 30 prosenttia rakennuksen vuotuisesta lämmitysenergian kulutuksesta menee käyttöveden lämmitykseen. Myös raakaveden hankinta, puhdistus ja pumppaus sekä jätevesien käsittely vaativat runsaasti energiaa.

Käyttötottumukset ratkaisevat

Kotitalouksien käyttöveden lämmitykseen kuluu useimmiten 800–1 300 kWh/asukas vuodessa. Se on viidennes kunkin henkilökohtaisesta energiankulutuksesta kotona. Nykyaikaiset vettä säästävät hanat ja WC-istuimet huolehtivat vain osittain kulutuksen pienentämisestä. Merkittävintä on, kuinka huolettomasti käytät vettä.

Voit vähentää vedenkulutusta näin:
  • Valitse mieluummin suihku kuin ammekylpy.
  • Vältä veden turhaa juoksutusta.
  • Säädä virtaamat sopiviksi: suihkuhana 12 l/min, käsipesuhanassa 6 l/min.
  • Korjauta heti vuotava hana tai WC-istuin. WC-istuimen jatkuva vuoto voi aiheuttaa tuhansien eurojen lisälaskun.

Huoneistokohtainen vesimittari

Huoneistokohtaiset vesimittarit on asennettava uudisrakentamisen ja vesijohtoverkostojen uusimisen yhteydessä. Vedenpaineen alentaminen 200 kPa:lla paineenalennusventtiilillä yhdessä huoneistokohtaisen vesimittarin kulutusta vähentävällä vaikutuksella säästetään vettä 20-25 %.


Pidä vedenkulutus kurissa.


Vesivaraaja +55...+60 °C:een

Lämmitä käyttövesi vähintään +55° C:een bakteerien ja muiden terveysriskien poistamiseksi. Yli 60 °C:ssa syntyy turhaa lämpöhäviötä. Suihku- ja muissa peseytymiseen tarkoitetuissa hanoissa lämpötila ei saa ylittää +65 °C.


Sivua päivitetty viimeksi 18.1.2024