Siirry sisältöön

Pakkasiin varautuminen – sopeuta sähkönkulutustasi pakkasjakson aikana

Ohjeita sähkönkulutuksen siirtämiseen pakkasista johtuvan kysyntäpiikin aikana ja sähkökatkoon varautumiseen.

Pitkittyvät pakkaskaudet nostavat sähkönkulutusta Suomessa kotien lämmitystarpeen lisääntyessä. Tehopulan ja varavoimaloiden käynnistämisen välttämiseksi kotitalouksissa voidaan maltillisilla toimilla pienentää väliaikaisesti kulutusta sekä siirtää osa kulutuksesta ajankohtaan, jolloin sähköä on varmemmin tarjolla.

Vuorokauden aikana kulutus on tyypillisesti korkeimmillaan arkisin aamun tunteina sekä illalla. Kulutuksen siirtäminen näiden tuntien ulkopuolelle auttaa ylläpitämään sähköjärjestelmän tasapainoa. Viikonloppupäivien kulutus on yleensä arkipäiviä alhaisempi.
Sähkö-kulutus-ja-tuotanto-7
Kuva. Sähkönkulutus nousi ennätysmäiseksi tammikuussa 2016, kun lämpötila laski eteläisintä Suomea myöten yöllä -25 °C:een. Tuotannon ja kulutuksen ero katettiin tuontisähköllä. (Fingrid)

Voiko sähkö loppua?

Sähköjärjestelmän toimintavarmuus edellyttää yhtä suurta sähkön tuotantoa ja kulutusta joka hetki. Kun kulutus on Suomessa korkealla, noin kolmannes sähköstä tuodaan Pohjoismaista ja Venäjältä. Mikäli tuonnissa ilmenee ongelmia, kantaverkko voi joutua epätasapainoon ja tämä voi johtaa suurhäiriöön.

Epätasapainoa korjataan ottamalla käyttöön varavoimaa ja häiriöreserviä. Siihen kuuluu suuria teollisia sähkönkuluttajia, jotka ovat sopineet vähentävänsä kulutusta sähköpulassa.

Riski sähkönjakelun lyhyisiin keskeytyksiin on kasvanut kovilla pakkasilla. Jos rajoituksiin joudutaan, niitä tehdään todennäköisesti vain pienelle osalle sähkönkäyttäjiä kerrallaan, ja jakelunkeskeytykset ovat muutaman tunnin kerrallaan.

Toimi pakkasjaksoilla näin

Lämmitys ja ilmanvaihto:

  • Polta uunissa tai takassa puuta. Tulijan lämmitys kannattaa aloittaa jo silloin, kun sääennusteessa luvataan paukkupakkasia parin vuorokauden päähän. Tulisija syttyy helpommin, kun hormi on valmiiksi lämmin. Tuo polttopuita sisään lämpenemään ainakin muutaman päivä etukäteen.
  • Tarkista huonelämpötilat ja säädä termostaatit oleskelutiloissa noin 20 asteeseen, makuuhuoneissa 18 asteeseen. Alenna reilusti lämpötilatilaa huoneista, joissa ei oleskella. Etenkin varastoissa, porraskäytävissä ja autotalleissa lämpöä voi huoletta laskea 7–12 asteeseen. Jos huonetilassa on vesiputkia tai vesikalusteita, huolehdi siitä, etteivät putket jäädy. Ota huomioon erityisesti vanhan talon kohdalla vesiputken läpiviennit ja vesimittaritila jäätymisen varalta.
  • Muista tarpeenmukainen koneellisen ilmanvaihdon puhallusteho etenkin pakkaskaudella. Vältä tuulettamista.
  • Isossa asunnossa voi alentaa lämpötilaa niissä huoneissa, jotka ovat vähäisellä käytöllä. Tiputa lämpötila noin 15 asteeseen. Sulje väliovet.
  • Älä käytä yli 10-vuotiasta ilmalämpöpumppua, kun pakkanen laskee -15…-20 asteeseen. Laitteiden välillä on huomattavia eroja, joten tarkista pakkasraja valmistajan ohjeista. Pumpun voi käynnistää, kun ulkolämpötila nousee noin -10 asteeseen.
  • Vältä lisälämmittimien käyttöä – hanki villasukat; myös matoilla voidaan saada lattia lämpimämmän tuntuiseksi jalkojen alla.
  • Lämpöhukkaa voi ehkäistä sälekaihtimien ja verhojen avulla. Varo kuitenkin peittämästä verhoilla lämpöpattereita ja termostaatteja.

Sähkölaitteet ja vedenkäyttö:

  • Sammuta sähkölaitteet, joita et välttämättä tarvitse.
  • Siirrä saunavuoro toiseen iltaan tai lämmitä ainakin sähkösauna vasta myöhään illalla. Sauno nopeasti. Laita kiuas pois päältä heti saunomisen jälkeen.
  • Vältä runsaan lämpimän veden käyttöä.
  • Pese vain välttämättömät koneelliset astioita ja pyykkejä. Ajasta koneet myöhään iltaan tai yöhön. Siirrä pyykinpesua mieluiten ajankohtaan, jolloin kovat pakkaset ovat jo ohi. Sisäilma on kovilla pakkasilla kuivinta: jätä pesuhuoneen ovi auki, jotta pyykinpesun ja pesuhuoneen vesihöyryä pääsee leviämään kovilla pakkasilla sisätiloihin, ei ulkoilmaan.
  • Hyödynnä ruoanlaitossa mikroaaltouunia ja tee nopeasti valmistuvia ruokia.

Liikenne:

  • Jätä auto kotiin ja käytä julkista liikennettä.
  • Mikäli välttämättä joudut liikkumaan autolla, vältä liian pitkää moottorin esilämmitysaikaa. Pyri ajoittamaan esilämmitys ja liikkeellelähtö kulutushuippujen ulkopuolelle.
  • Älä käytä auton sisätilan lämmitintä.

Sähkökatko? Selvitä katkon laajuus

  1. Selvitä, koskeeko sähkönjakelun katkos vain omaa kiinteistöäsi tai naapurustoa vai onko kysymyksessä laajempi sähkökatko. Mikäli vika näyttää koskevan vain omaa kiinteistöä, ole yhteydessä siirtoverkkoyhtiösi vikapalveluun tarkempien ohjeiden saamiseksi.
  2. Valtakunnallisesti käyttöhäiriöt ja siirtokeskeytykset näkyvät kantaverkkoyhtiön Fingrdin verkkopalvelussa: Käyttöhäiriöt (Fingrid)
  3. Sähkökatkot näkyvät Energiateollisuus ry:n verkkosivulta: Sähkökatkokartta (Energiateollisuus)
  4. Suurhäiriötilanteessa sähkökatkoja on laajalla alueella. Seuraa tiedotusvälineistä ja verkkosivuilta ohjeita. Valtakunnallisesti viestinnästä vastaa Fingrid.

Pidä näitä tarvikkeita kotona varalta sähkökatkon varalta:
  • Led-taskulamppu ja paristoja, kynttilöitä ja tulitikkuja
  • Paristokäyttöinen radio ja paristoja
  • Varasulakkeita, jos mittaritaulussa on vaihdettavat sulakkeet
  • Polttopuita ja sytykkeitä, mikäli kotona on tulisija
  • Juomavettä

Kotivarasta annetaan lisää ohjeita muun muassa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK:n sivuilta.


Sivua päivitetty viimeksi 18.1.2024