Siirry sisältöön

Energiamerkintä

Energiamerkkiä käytetään kodinkoneissa ja viihde-elektroniikassa. Merkintä osoittaa, kuinka energiatehokas laite on oman tuoteryhmänsä laitteisiin verrattuna. Merkistä saa myös tietoa esimerkiksi tuotteen energian- ja vedenkulutuksesta, äänitasosta tai kapasiteetista.

Laitteiden energiamerkillä osoitetaan, mihin luokkaan kukin laite kuuluu energiankulutuksensa perusteella. Energiamerkkejä ja -merkintöjä verrataan vain tuoteryhmän sisällä ja saman merkintävaatimuksen sisällä.

Kaikkien kodin laitteiden energiamerkinnät uudistuvat vuoteen 2026 mennessä. Uudistetussa merkissä on käytössä A–G-asteikko ja entistä tiukemmat energiatehokkuusvaatimukset. Uudistettuun energiamerkkiin on myös lisätty QR-koodi, joka johtaa eurooppalaiseen EPREL-tuotetietokantaan. Tietokanta helpottaa tuotteiden vertailua.


Tarkista laitteen energiamerkintä hankintavaiheessa

Energiamerkintä auttaa kuluttajia valitsemaan tuotteita, jotka kuluttavat vähemmän energiaa, säästävät energiakuluissa ja vaikuttavat vähemmän ilmastoon. Tulevaan kodin laitteiden energiankulutukseen voi vaikuttaa eniten hankintavaiheessa. Kun uutta laitetta hankkiessa valitsee viisaasti ja tarkistaa energiamerkinnästä arvion vuosikulutuksesta, on jatkossa tietoinen laitteen vuosittaisesta sähkön kulutuksen suuruusluokasta koko sen käyttöiän ajan.

Uudistettuun energiamerkkiin on lisätty QR-koodi, joka johtaa eurooppalaiseen EPREL-tuotetietokantaan.

Yhtenäisten energiamerkkien ansiosta laitteiden keskeiset tiedot ovat helposti saatavilla ja vertailtavissa. Siten kuluttajan on helppo valita laite, jonka ominaisuudet (esimerkiksi koko, tekniset ominaisuudet ja toiminnot) sopivat juuri omiin tarpeisiin. Merkissä olevalla QR-koodilla saa helposti lisätietoja tuotteesta.

Tarkat tiedot energiamerkinnästä eri tuoteryhmissä Energiaviraston ylläpitämällä energiamerkinta.fi -verkkosivustolla

Sähköinen energiamerkintä ja tuoteseloste

Verkkokaupassa tapahtuvan myynnin, vuokraamisen ja osamaksulla ostamisen yhteydessä laitteen hinnan lähellä on esitettävä energiamerkki, joka kertoo laitteen energialuokan. Myös tuotteesta kertovan sähköisen tuoteselosteen on oltava selkeästi nähtävissä tuotteen hinnan läheisyydessä.

Sähköisen energiamerkinnän ja tuoteselosteen tavoitteena on taata, että myös verkkokauppa-asiakkaat saavat tuotteiden energiamerkit ja tuotetiedot nähtäväkseen.

Tarkempia tietoja sähköisestä energiamerkinnästä ja tuoteselosteesta Energiaviraston ylläpitämällä ekosuunnittelu.info-sivustolla

Energiamerkintä perustuu EU:n ekosuunnitteluasetukseen

Energiamerkinnän ulkonäkö on yhtenäinen EU:n alueella. Yhtenäinen merkintä antaa luotettavasti vertailukelpoista tietoa kotitalouslaitteiden energiankulutuksesta. Tiedot perustuvat valmistajien standardin mukaisesti mittaamiin tuloksiin. Yhtenäinen energiamerkintä myös kannustaa yrityksiä kehittämään tuotteitaan ja investoimaan energiatehokkaiden tuotteiden suunnitteluun.

Jatkossa ekologisen suunnittelun vaatimukset laajenevat kattamaan yhä useamman tuoteryhmän. Uusi EU:n kestävien tuotteiden ekosuunnitteluasetus varmistaa, että valmistajat joutuvat jatkossa kehittämään tuotteitaan aiempaa ympäristöystävällisimmiksi, jotta niitä voidaan tuoda EU:n markkinoille.

Uudistuneessa ekosuunnitteluasetuksessa entistä tärkeämpää on muun muassa tuotteiden korjattavuus, kierrätettävyys, energia- ja resurssitehokkuus sekä hiili- ja ympäristöjalanjälki. Lisäksi tuotteista saa jatkossa enemmän tietoa erilaisten kestävyysmerkintöjen ja digitaalisen tuotepassin avulla.

Asetuksen tavoitteena on, että kuluttajalle on tarjolla ympäristön kannalta parempia tuotteita ja enemmän tietoa tuotteiden ominaisuuksista. Tarkemmat vaatimukset määritellään tuoteryhmäkohtaisissa asetuksissa myöhemmin.

Ohjeet energiamerkistä valmistajille, maahantuojille ja jälleenmyyjille

Tuotekohtaiset asetukset ja lisätietoa energiamerkintädirektiivistä löytyy Energiaviraston ylläpitämästä www.ekosuunnittelu.info -verkkopalvelusta, joka toimii tuotteiden ekosuunnittelu- ja energiamerkintävaatimuksiin liittyvien säädösten virallisena tiedotuskanavana. Sivustolta löytyvät tiedot jo annetuista asetuksista sekä tietoa valmisteilla olevista säädöksistä.


Muistatko tarkistaa lamppua ostaessasi sen energiamerkinnän? Lampun energiamerkintä ilmoittaa kulutuksen tuhatta käyttötuntia kohden. Arviolta juuri tuhat tuntia lamput ovatkin kodeissa käytössä vuoden aikana, eli energiamerkinnän tarkastamalla saat kätevästi tietoa siitä, paljoko sähköä kyseinen lamppu käyttää vuodessa.

Millainen energiamerkintä sinun jääkaapissasi ja pakastimessasi on? Tiesitkö, että energiamerkintä on ollut käytössä kylmälaitteissa jo vuodesta 1995? Nykyään kylmälaite käyttää sähköä vain hieman yli 20 % siitä, mitä ne 30 vuotta sitten kuluttivat.

Sivua päivitetty viimeksi 31.12.2024