Siirry sisältöön

Digitaaliset palvelut

Digitaaliset palvelut ja sosiaalinen media ovat erottamaton osa ihmisten elämää: tietoa, viihdettä, palveluita ja yhteisöllisyyttä. Palvelujen digitalisoitumisella on ympäristön kannalta myönteisiä vaikutuksia, mutta laitteiden määrän ja käytön lisääntyminen näkyy kotitalouksien sähkölaskussa.

Viihde-elektroniikan ja mobiililaitteiden lyhyehkö käyttöikä ja kierrätysjärjestelmän ulkopuolelle päätyvä elektroniikkajäte aiheuttavat merkittäviä ympäristövaikutuksia. Laitteita kannattaakin hankkia vain todelliseen käyttötarpeeseen ja miettiä keinoja niiden käyttöiän pidentämiseen. Asianmukainen kierrätys takaa, että arvokkaat raaka-aineet saadaan uudelleen käyttöön.

Yksittäisen käyttäjän kohdalla viihde-elektroniikan ja digitaalisten palvelujen kulutus on hyvin pientä, mutta kerrannaisvaikutukset ovat mittavat. Sähköisten palvelujen todellista kuormittavuutta on vaikea havaita, koska omalla laskulla näkyy vain laitteen käyttämä sähkö.

Energiaa kuluu paljon myös sisältöjen tuotannossa, palvelinkeskuksissa ja tiedonsiirrossa, mutta niiden ympäristövaikutusten vertailu ja konkretisointi on vaikeaa.

Viihdelaitteiden käytön energiatehokkuus on käyttäjän käsissä.

iStock-517153726
Suomessa säästettäisiin arviolta noin 1 800 sähkölämmitteisen omakotitalon kulutuksen verran energiaa, jos suomalaiset sulkisivat verkkopäätelaitteensa kahdeksaksi tunniksi joka päivä. Myös mobiililaitteiden jatkuvasti päällä olevat sovellukset kuluttavat energiaa, vaikka laite ei olisi aktiivisesti käytössä.

5 vinkkiä somen ja viihde-elektroniikan käyttöön

1. Hanki vain tarpeeseen ja kierrätä oikein
Luonnonvarojen ehtymisen ja ympäristökuormituksen kannalta tämä on ensisijaisen tärkeää! Mieti jokaisen laitteen kohdalla, tarvitsetko sitä. Punnitse myös laitteiden käyttöikää, kannattaako esimerkiksi älypuhelinta vaihtaa vain vaihtamisen ilosta? Huolehdi aina vanha, käytöstä poistettu laite asianmukaiseen kierrätykseen.

Lisätietoja sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyksestä ja keräyspisteistä:
www.kierratys.info

2. Jaa ja käytä sisältöjä ajatuksen kanssa
Oletpa sitten uutisfriikki tai kissaintoilija, huomioi, että tiedon siirron määrä vaikuttaa digitaalisten palvelujen energiankulutukseen. Raskas tietosisältö, kuten video, kuormittaa enemmän kuin pelkkä tekstipostaus.

3. Kirjaudu ulos jatkuvasti päällä olevista sovelluksista selailun päätyttyä
Monet sovellukset ovat jatkuvasti palvelinyhteydessä, vaikka tarvetta ei olisikaan. #someton kirjautuu palveluihin vain tarpeen mukaan ja kirjautuu ulos käytön päätyttyä.

4. Sulje laitteet, kun et käytä niitä
Tarvitseeko verkkopäätelaitteen (tutummin ”modeemi”) olla päällä silloin, kun et ole kotona tai nukut? Jos kaikki suomalaiset sulkisivat verkkopäätelaitteensa kotona 8 tunniksi vuorokaudessa, sähköä säästyisi noin 1 800 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran.

5. Digitaalisuus on mahdollisuus
Iloitse ja hyödy somen ja digitaalisten sovellusten tarjoamista mahdollisuuksista säästää muussa energiankulutuksessa. Etäneuvottelu on erittäin energiatehokas ja samalla aikaa säästävä tapa palaveerata, ja verkossa yhteydenpito kaukana asuviin läheisiin on helppoa ja edullisempaakin kuin matkustelu. Kannustamme kaikesta huolimatta myös ihka oikeaan vuorovaikutukseen, kasvokkain ja sataprosenttisesti läsnä aina mahdollisuuksien mukaan!


Sivua päivitetty viimeksi 18.1.2024