Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2022


2.11.2022 13.00

Täsmätietoa talonrakennus- ja infratyömaille kalvomuovien kierrätyksestä

Rakentamisen muovit -verkkokoulutuskokonaisuus on täydentynyt kahdella kohderyhmäkohtaisella koulutusmoduulilla: muovit talonrakennustyömaalla ja muovit infrarakentamisen työmaalla.

Ympäristöministeriö ja Motiva selvittivät aiemmin tänä vuonna tehdyssä kyselyssä kalvomuovien kierrätyksen tyypillisimpiä esteitä. Näihin esteisiin tarjotaan ratkaisuja Rakentamisen muovit -verkkokoulutuskokonaisuudessa.

”Kaksi yleisintä mainittua kierrätyksen estettä oli erilliskeräykseen ja kierrätykseen kelpaavien muovien tunnistamisen vaikeus sekä kierrätystä vaikeuttava tilojen ahtaus. Näistä ensimmäiseen auttaa suoraan koulutuskokonaisuutemme toinen moduuli, joka opastaa muovien tunnistamiseen. Lisäksi kohderyhmäkohtaisissa moduuleissa esitellään mm. tyypillisiä rakennustuotteiden suojana käytettäviä kalvomuoveja”, toteaa asiantuntija Nina Teirasvuo valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta.

Verkkokoulutuksen kaksi ensimmäistä moduulia sisältävät kaikille sopivaa yleistietoa. Moduulit 3–8 pureutuvat muovien kierrätykseen kohderyhmä kerrallaan. Maksuton, itseopiskeltava ja kaikille avoin koulutuskokonaisuus sopii rakennushankkeiden ja urakoiden tilaajille ja toteuttajille, tuoteteollisuudelle, kaupan alalle, rakennuskonevuokraamoille sekä talonrakentamisen ja infrarakentamisen työmaille.Koulutus antaa esihenkilöille ja työnjohdolle lisätietoa ja valmiuksia opastusta ja kalvomuovien erilliskeräystä varten.

Hyviä toimintatapoja erilliskeräykseen

Kyselyssä selvitettiin myös käytössä olevia hyviä toimintatapoja erilliskeräykseen tai työntekijöiden perehdytykseen. Vastausten mukaan muovien lajittelun vakiinnuttamisessa tarvitaan sitkeyttä ja perehdyttämisessä toistoa. Lisäksi keräysastioiden pitää olla selkeästi merkittyjä, niitä pitää olla riittävästi ja niiden on sijattava mahdollisimman lähellä kalvomuovijätteen syntypaikkoja. Keräysastioiden sijoitteluun ja merkintöihin ohjeistetaan myös koulutuskokonaisuudessa. Lisäksi esiin on nostettu hyviä vinkkejä toimijoilta.

”Myös seurannan merkitys nousi kyselyssä esiin. Lisäksi mainio vinkki pääurakoitsijalle on tehdä jätekierros yhdessä aliurakoitsijoiden kanssa. Eli kierretään ja katselmoidaan kaikki yrityksen toimipisteet ja niiden keräyspisteet sekä keskustellaan samalla jätehuollosta ja sen toimivuudesta henkilöstön ja aliurakoitsijoiden työntekijöiden kanssa”, Teirasvuo lisää.

Rakentamisen muovit -verkkokoulutus on tuotettu ympäristöministeriön rahoittamana. Se on suunnattu rakennusalalle koko alan toimitusketjun käyttöön. Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen allekirjoittajayhdistykset osallistuivat koulutuskokonaisuuden suunnitteluun ja käyttöön. Yhdistykset kannustavat jäsenistöään hyödyntämään koulutuskokonaisuutta omassa toiminnassaan.

Lisätietoa:
Motiva Oy
asiantuntija Nina Teirasvuo
nina.teirasvuo@motiva.fi
puh. 050 472 9487

Tutustu koulutuskokonaisuuden sisältöön
Motivan verkkokurssit




Teksti: Sirpa Mustonen


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 2.11.2022