Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2023


27.12.2023 15.00

Energiansäästöstä helpotusta kotitalouksien tiukkaan talouteen

Kuluttajien luottamus omaan talouteen ja rahatilanteeseen on heikko, eivätkä suomalaiset juuri usko tilanteen kohentuvan lähitulevaisuudessa, uutisoi Tilastokeskus tuoreinta kuluttajien luottamusta mittaavaa indikaattoria. Kotitalouksien ahdinko näkyy myös kuluttajien energianeuvonnassa, josta kysytään nyt yksityiskohtaista apua sähkölaskun pienentämiseen ja lämmityksestä säästämiseen.

– Käytännönläheiset, helpot ja nopeasti toteutettavat energiansäästöratkaisut kiinnostavat edelleen enemmän kuin laajat, investointeja edellyttävät tehostamiskeinot. Muutos tapahtui jo vuoden 2022 aikana, jolloin sähkön hinta nousi nopeasti ja suomalaisia kannustettiin Astetta alemmas -kampanjallakin nopeisiin säästötoimiin sähköpulan torjumiseksi. Nyt säästämisen taustalla on talouden epävarmuus ja osalla kotitalouksia ilmeinen huoli rahan riittävyydestä tarpeellisiin menoihin, arvioi johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski energianeuvontaa antavasta Motivasta.

Hintatietoiset ajoittavat sähkönkäyttöään

Kuluttajat ovat hyvin perillä sähkön hintavaihteluista, mutta monilla on sähkösopimuksiin liittyviä kysymyksiä. Noin kolmanneksella kotitalouksista on pörssihintaan sidottu sähkösopimus, mutta Motivan syksyllä teettämän kyselyn perusteella näistä 36 prosenttia harkitsee sopimustyypin vaihtamista. Kaikista kotitalouksista yli viidennes miettii sähkösopimuksen vaihtoa.

– Uudentyyppiset sopimukset ja hinnoittelumallit vaativat perehtymistä ja kuluttajat hakevat energianeuvonnasta tukea päätöksentekoon. Sähkölaskua saa pienemmäksi, jos on valmis ajoittamaan sähkön käyttöä pörssihinnan vaihteluiden mukaan. Sähkölämmitteisissä taloissa tämä voi lämmityskaudella merkitä huomattavaa säästöä, Suur-Uski sanoo.

Tilojen ja käyttöveden lämmityksen ohjaukseen on erilaisia ratkaisuja, joissa säästöt muodostuvat lämmityksen oikeista asetusarvoista ja säädöistä sekä käytön ajallisesta ohjauksesta.

– Ohjausratkaisuilla kulutuksen ajoittaminen on tehokasta ja vaivatonta. Jos juuri nyt ei ole mahdollista täydentää ohjausta, kannattaa varmistaa, että lämmityksen ja ilmanvaihdon säädöt ovat kohdillaan ja olemassa olevat ohjausmahdollisuudet käytössä.

Energiansäästö tärkeää, mutta investointipäätökset venyvät

Lainanottoa edellyttäviä suuria energiainvestointeja kotitaloudet eivät ole tällä hetkellä valmiita tekemään, ilmeni Motivan energia-asenteita selvittävässä kyselyssä. Myös Tilastokeskuksen tiedoista selviää, että vain joka kymmenennen mielestä aika otollinen hintaville hankinnoille.

– Kyselyssämme kaksi kolmesta vastaajasta piti energian säästämistä tärkeänä, mutta energiakorjausten esteinä ovat takaisinmaksuajat sekä tietämättömyys sopivista ja kannattavista ratkaisuista. Energiatehokkuutta parantavia remonttiratkaisuja suunnittelevat saavat energianeuvonnasta tietoa, jonka pohjalta on mahdollista tehdä kauaskantoisesti taloudellisia ja samalla asumismukavuutta lisääviä investointipäätöksiä, Suur-Uski kannustaa.

Energianeuvontaa saa maksutta valtakunnallisesti Motivasta sekä oman maakunnan alueelliselta energianeuvojalta. Energianeuvontaa rahoittaa Energiavirasto.

Lisätietoja:
Motiva Oy
johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski
paivi.suur-uski@motiva.fi
puh. 044 300 1369

Motivan energianeuvonnan yhteystiedot:
sähköpostitse kuluttajaneuvonta@motiva.fi, puhelimitse ma ja pe klo 9–12 (09) 6122 5150.

Alueelliset energianeuvojat Motivan verkkosivuilla:
Energianeuvojat maakunnissa


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 5.1.2024