Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2023


27.1.2023 9.00

Energiansäästökilpailu Agenttiseikkailun pääpalkinto yllätti iloisesti joukkueen Taitavat 3C Malmin peruskoulusta

Energiansäästöviikon Agenttiseikkailu järjestettiin viidettä kertaa syksyllä 2022, ja siihen osallistui yli 222 1–4 -luokkaa ja yli 5 296 oppilasta ympäri Suomen.

Agenttiseikkailussa oppilaat suorittivat energiaasäästäviä agenttitehtäviä kymmenen päivän aikana yhteensä 15 561 kertaa ja kisasivat siitä, mikä luokka onnistuu tekemään niitä eniten. Pelitilannetta pystyi seuraamaan reaaliaikaisesti netissä.  Kaikkien osallistuneiden luokkien kesken arvottiin pääpalkintona Heureka-shopin lahjakortti ja Lasten Keskuksen kirjapalkinto kaikille luokan oppilaille. Motiva pääsi Malmin peruskouluun haastattelemaan voittajaluokkaa ja kuulemaan voittajaluokan iloisista tunnelmista.

Onni suosi Malmin peruskoulun 3 C -luokkaa Helsingistä, joka voitti kisan pääpalkinnon – ”Voitto yllätti iloisesti oppilaat ja opettajan, ja kun hän kertoi uutisen luokalle, niin riemu kuultiin myös naapuriluokassa” kertoo luokanopettaja Johanna Leppänen. Agenttiseikkailuun hän on osallistunut aiemminkin ja tiesi, että se on lapsia innostava kilpailu ja helppo toteuttaa oppilaiden kanssa.

Luokka lähti innokkaasti kilpailuun mukaan, tehtävät tuntuivat järkeviltä ja ne oli helppo toteuttaa. Koko koulu osallistui lokakuussa myös Energiansäästöviikon viettoon erilaisilla tehtävillä, joita Johanna on ollut suunnittelemassa ja toteuttamassa.

Oppilaat kertoivat oppineensa energiansäästöstä

Alakouluikäisille oppilaille tekeminen ja toiminnallisuus ovat opetuksessa tärkeitä. Luokan oppilaiden mielestä oli innostavaa tehdä tehtäviä ja merkitä yhdessä pisteitä sekä seurata samalla kilpailun kokonaistilannetta. Kilpailun aikana opittiin muun muassa, että vettä ei saa tuhlata ja esimerkiksi suihkut pitää olla lyhyitä, energiaa ei saa tuhlata ja se maksaa.

Energiansäästöstä oli keskusteltu myös kotona sekä luettu Lasten Keskuksen palkinnoksi lahjoittamaa 100 asiaa maapallosta -kirjaa. Aluksi otin ruokaa vain sen verran kuin jaksan syödä -tehtävä tuotti alkuun haasteita, mutta kilpailu ja sen päämäärä tuottivat tuloksia siinäkin. Sekin oli hyvin ymmärretty, että ruokaa ei kannata tuhlata, koska kaikilla ei ole sitä riittävästi. Lajittelutehtävä on myös tärkeä ja luokassakin näkyivät päivittäisessä käytössä olevat lajitteluastiat.

Olisi hyvä, että Agenttiseikkailun jälkeen olisi joku jälkitehtävä, jossa palattaisiin samoihin aiheisiin ja teemoihin, totesi Johanna Leppänen. Tehtävään syntyikin jo Johannalta hyvä idea. Oppilaat totesivat luokassa yhteen ääneen, että osallistuvat varmasti Agenttiseikkailuun uudestaan.

Tämän vuoden marraskuussa seikkaillaan jälleen suomen- ja ruotsinkielellä – kutsumme mukaan kaikki 1–4 -luokat!

Agenttiseikkailuun kannattaa osallistua, koska se tukee ympäristöopin opetuksen sisältöä. Konkreettisten ja helppojen tehtävien avulla opitaan energiansäästöstä, kierrätyksestä, vedenkäytöstä, ruokahävikistä ja viisaasta liikkumisesta. Kaikkien energia- ja ilmastoasioiden käsittelyyn konkretiaa kaipaavien kannattaa siis tarttua haasteeseen. Vuonna 2023 Agenttiseikkailu-verkkosivustoa tullaan päivittämään. Huomioimme myös opettajilta saadut arvokkaat palautteet kehitystyössä.

Agenttiseikkailu jälleen marraskuussa 30.10–12.11.2023, lue lisää:
https://agenttiseikkailu.fi

Lisätiedot:
Motiva Oy
markkinointisuunnittelija Nina Alsi
puh. 09 6122 5049
nina.alsi@motiva.fi



Agenttiseikkailu on osa Energiansäästöviikko kampanjaa ja sen mahdollistaa Energiavirasto.


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 27.1.2023