Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2023


22.8.2023 8.00

Muovien kierrätyksessä osaaminen ja asenteet ratkaisevia

Motiva on tuottanut yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa kokonaisuuden kaikille avoimeen ja maksuttomaan rakentamisen muovien -verkkokoulutukseen: rakentamisen muovit osana kiertotaloutta. Miltä koulutus näyttää opiskelijan näkövinkkelistä ja mitkä ovat tärkeimmät motivaatiotekijät kurssin suorittamiseen?

”Halusin suorittaa kyseisen koulutuksen, koska ajattelin saavani siitä hyödyllistä tietoa sekä opintojeni että työni kannalta. Mielestäni koulutuksen suoritus verkossa oli helppoa, ja siinä oli riittävästi tietoa aiheesta”, kurssin hiljattain käynyt Jussi Sivén toteaa.

Sivén opiskelee ympäristöteknologiaa, jossa kiertotalouden näkökulma on varsin keskeinen. Hän myös työskentelee Kreatella kiertotalous- ja ympäristöyksikössä työnjohtajana. Kreate on erikoistunut infrarakentamiseen ja tarjoaa ratkaisuja muun muassa siltoihin, teihin ja ratoihin, ympäristö- ja pohjarakentamiseen, kiertotalouteen sekä geoteknisiin tarpeisiin.

”Tämä verkkokoulutus oli hyvä lisä opintoihini. Koska myös työskentelen rakennusalalla, koen saaneeni siihen liittyen koulutuksesta suoraan työssä hyödynnettävää tietoa”, hän jatkaa.

Kreate rakentaa monipuolisia infrakohteita hyödyntäen mahdollisimman paljon uusio- ja kierrätysmateriaaleja sekä ottaa vastaan ja jalostaa rakentamisessa syntyviä ja infrarakentamisessa hyödynnettäviä materiaaleja omilla kiertotalousalueillaan.

Tilaajat vaativat kierrätystä työmailla

Sivénin mielestä muovien kiertotalous ja asenteet ovat parantuneet.

”Toki parannettavaa on vieläkin, mutta muovien kierrätys ja uusiokäyttö kasvavat Suomessa ymmärtääkseni hyvää tahtia. Tällä hetkellä ongelmana lienee se, ettei Suomessa sijaitsevilla kierrätyslaitoksilla riitä kapasiteetti kaiken kierrätetyn muovin käsittelyyn”, hän pohtii.

Erityisesti rakentamisen muoveissa oikeaoppinen kierrätys on tärkeää. Muovin päätyminen luontoon on estettävä. Ilmaston kannalta on useimmiten parempi ratkaisu kierrättää kalvomuovi kuin polttaa se. Silti rakentamisen kalvomuovin kierrätyksessä on vielä parantamisen varaa.

”Jo nykyisellään tilaajat vaativat kierrätystä työmailla, mutta kierrätyksessä on tosiaan parantamisen varaa. Voisi siis ajatella, että kyse on ehkä enemmänkin asenteista ja osaamisesta. Eli juuri osaamisen parantaminen voisi olla yksi hyvä ratkaisu.”

Kreate on infrarakentamisen edelläkävijä, jolla kiertotaloutta tukevien ratkaisujen löytäminen, tarjoaminen ja käyttäminen on vahvasti osa toimintamallia. Sen lisäksi että yhtiö käyttää vaihtoehtoisia uusio- ja kierrätysmateriaaleja omissa hankkeissaan, se etsii myös uusia kiertotalousmateriaaleja hyödynnettäväksi infrarakentamisessa laajemmin. Omat kiertotalousalueet tarjoavat hyvän mahdollisuuden kiertotalousmateriaalien jalostamiseen ja tutkimiseen.

”Käytännön arjessa tavoitteena on joko käyttää sellaisenaan tai jalostettuna hankkeilta purettavat materiaalit ja kaivumaat mahdollisimman tehokkaasti uudelleen. Materiaaleja on mahdollista hyödyntää joko samoilla työmailla uudelleen tai muissa lähellä sijaitsevissa kohteissa.  Aina kun se on lupaehtojen kannalta mahdollista, Kreate valitsee uusiomateriaaleja tai vähäpäästöisempiä materiaalivaihtoehtoja rakentamiseen”, kertoo kiertotalousjohtaja Tuomo Joutsenoja  Kreatelta.

Rakentamisen muovit osana kiertotaloutta -moduulin tavoitteena on, että osallistuja ymmärtää, mitä lainsäädäntöä ja tavoitteita muovien kierrätykseen liittyy sekä mitä kalvomuoveja rakentamisen arvoketjussa käytetään ja miten ne kierrätetään. Lisäksi tarkastellaan käytön optimointia ja ympäristön kannalta kestävää muovin käytön vähentämistä ja sitä, miten muovien käyttöä voidaan ohjata hankinnoilla. Osallistuja oppii myös hyviä toimintatapoja perehdytykseen ja kalvomuovien keräyksen suunnitteluun ja toteutukseen.

Moduuli on tarkoitettu ammattikorkeakoulujen tutkinto- ja täydennyskoulutusopiskelijoille ja kurssin käytyään opiskelija saa 2 opintopistettä. Kurssille ilmoittaudutaan CampusOnline-verkkosivuston kautta ja LAB-ammattikorkeakoulu myöntää opintopisteet. Verkkokoulutus koostuu kaikille yhteisistä ja kohderyhmäkohtaisista moduuleista.

Rakentamisen muovit -verkkokoulutus tukee Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen tavoitteiden toteuttamista ja verkkokoulutusta rahoittaa ympäristöministeriö.


Teksti: Sirpa Mustonen
Kuva: Kreaten Tikkurilantien kierrätys- ja vastaanottoalue


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 4.9.2023