Siirry sisältöön

Rakentamisen muovit -verkkokoulutus



Rakentamisen kiertotalous etenee monella rintamalla, mutta muovien kierrätyksessä on vielä parantamisen varaa. Rakennussektori on yksi eniten muovia käyttävistä toimialoista, mutta rakentamisen arvoketjussa muovijakeen erilliskeräys ei ole vielä arkipäivää. Yksi merkittävä syy on osaamisen puute rakennustyömailla ja koko toimitusketjussa. Motiva tarjoaa ratkaisuna tähän kaikille avoimen verkkokoulutuksen.

Koulutuskokonaisuudessa keskitytään pakkaamisessa ja suojaamisessa käytettävään kalvomuoviin, jota kertyy muoveista volyymiltään eniten. Koulutuskokonaisuus liittyy vapaaehtoisen Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen (2020–2027) toimeenpanoon. Sopimuksen tavoitteena on lisätä kalvomuovien erilliskeräystä, uudelleenkäyttöä ja kierrätystä.

Koulutus suunnattu koko rakentamisen toimialalle ja toimitusketjulle

Motiva on tuottanut ympäristöministeriön rahoittamana Rakentamisen muovit -verkkokoulutuksen, joka on suunnattu rakennusalan koko toimitusketjun käyttöön.

Maksuton, itseopiskeltava ja kaikille avoin koulutuskokonaisuus sopii rakennushankkeiden ja urakoiden tilaajille ja toteuttajille, tuoteteollisuudelle, kaupan alalle sekä rakennuskonevuokraamoille.
Koulutus antaa esihenkilöille ja työnjohdolle lisätietoa ja valmiuksia opastusta varten.

Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen allekirjoittajayhdistykset osallistuivat koulutuskokonaisuuden suunnitteluun ja toteuttamiseen ja kannustavat jäsenistöään hyödyntämään koulutuskokonaisuutta omassa toiminnassaan.

Rakentamisen muovit -verkkokurssit löydät Motivan verkkokursseista ja suorat linkit eri toimijoille suunnattuihin kursseihin löydät alla olevasta listasta.

Taustoittavat kurssit


Miksi rakentamisen muoveja pitää kerätä ja kierrättää? -moduulin tavoitteena on, että osallistujalla on ymmärrys mitä lainsäädäntöä ja tavoitteita muovin kierrätykseen liittyy. Lisäksi käydään läpi mitä kalvomuovilla tarkoitetaan ja miten se kiertää. Koulutuksessa keskitytään pakkaamisessa ja suojaamisessa käytettäviin kalvomuoveihin.

Tämä moduuli on tarkoitettu kaikille rakentamisen kalvomuovien parissa toimiville. Koulutusta voidaan käyttää myös ammatillisessa täydennys- ja lisäkoulutuksessa oppimateriaalina.

Pääset kurssille oheisesta linkistä:
Rakentamisen muovit, moduuli 1: Miksi rakentamisen muoveja pitää kerätä ja kierrättää?



Koulutuksen tavoitteena on, että osallistuja oppii tunnistamaan rakentamisen eri muovilajit ja määrittämään niiden kierrätettävyyden. Painopisteenä on rakentamisen kalvomuovit, mutta tunnistamisen kannalta kurssilla käydään läpi myös muita rakennustyömaalla esiintyviä muoveja.

Tämä moduuli on tarkoitettu kaikille rakentamisen muovien ja muovijätteiden parissa toimiville ja muille aiheesta kiinnostuneille. Koulutusta voidaan käyttää myös ammatillisessa täydennys- ja lisäkoulutuksessa oppimateriaalina.

Pääseät kurssille oheisesta linkistä:
Rakentamisen muovit, moduuli 2: Muovien tunnistaminen ja nimikkeistö




Kurssit rakentamisen arvoketjun toimijoille


Julkiset hankinnat muovien vastuullisen käytön ja kiertotalouden edistäjänä -koulutusmoduulin tavoitteena on, että osallistujalla on hyvä käsitys hankintatoiminnasta ja -prosesseista ja miten kestävillä hankinnoilla luodaan edellytyksiä kiertotaloudelle sekä vähähiilisyydelle. Osallistuja oppii erityisesti soveltamaan osaamistaan rakentamisen hankinnoissa siten, että muoveja käytetään vastuullisesti.

Tämä moduuli on tarkoitettu julkisia hankintoja tekeville ja muille aiheesta kiinnostuneille. Koulutusta voidaan käyttää myös ammatillisessa täydennys- ja lisäkoulutuksessa oppimateriaalina.


Muovit rakennustuoteteollisuudessa -moduulin tavoitteena on, että osallistuja tietää mikä jätehuoltosuunnitelma on, tuntee muovien keräyksen ja lajittelun periaatteet sekä osaa ohjeistaa työntekijöitä muovien lajittelussa. Koulutuksessa keskitytään pakkaamisessa ja suojaamisessa käytettäviin kalvomuoveihin rakennustuoteteollisuuden näkökulmasta.

Tämä moduuli on tarkoitettu esihenkilöille ja perehdytyksestä vastaaville sekä muille aiheesta kiinnostuneille. Koulutusta voidaan käyttää myös ammatillisessa täydennys- ja lisäkoulutuksessa oppimateriaalina.

Pääset kurssille oheisesta linkistä:


Muovit kaupan toimijoilla -moduulin tavoitteena on, että osallistuja tietää mikä jätehuoltosuunnitelma on, tuntee muovien keräyksen ja lajittelun periaatteet sekä osaa ohjeistaa työntekijöitä muovien lajittelussa. Koulutuksessa keskitytään pakkaamisessa ja suojaamisessa käytettäviin kalvomuoveihin kaupan alan näkökulmasta.

Tämä moduuli on tarkoitettu esihenkilöille ja perehdytyksestä vastaaville sekä muille aiheesta kiinnostuneille. Koulutusta voidaan käyttää myös ammatillisessa täydennys- ja lisäkoulutuksessa oppimateriaalina.

Pääset kurssille oheisesta linkistä:
Rakentamisen muovit, moduuli 5: Muovit kaupan toimijoilla


Muovit rakennuskonevuokraamossa -moduulin tavoitteena on, että osallistuja tietää mikä jätehuoltosuunnitelma on, tuntee muovien keräyksen ja lajittelun periaatteet sekä osaa ohjeistaa työntekijöitä muovien lajittelussa. Koulutuksessa keskitytään pakkaamisessa ja suojaamisessa käytettäviin kalvomuoveihin rakennuskonevuokraamon näkökulmasta.

Tämä moduuli on tarkoitettu esihenkilöille, perehdytyksestä vastaaville ja muille aiheesta kiinnostuneille. Koulutusta voidaan käyttää myös ammatillisessa täydennys- ja lisäkoulutuksessa oppimateriaalina.



Muovit talonrakennustyömaalla -moduulin tavoitteena on, että osallistuja tietää mikä jätehuoltosuunnitelma on, tuntee muovien keräyksen ja lajittelun periaatteet sekä osaa ohjeistaa työmaalla työntekijöitä muovien lajittelussa. Koulutuksessa keskitytään pakkaamisessa ja suojaamisessa käytettäviin kalvomuoveihin rakennustyömaan näkökulmasta.

Tämä moduuli on tarkoitettu talonrakennustyömaalla perehdytyksestä vastaaville, työmaajohdolle ja muille aiheesta kiinnostuneille. Koulutusta voidaan käyttää myös ammatillisessa täydennys- ja lisäkoulutuksessa oppimateriaalina.


Muovit infrarakentamisen työmaalla -moduulin tavoitteena on, että osallistuja tietää mikä jätehuoltosuunnitelma on, tuntee muovien keräyksen ja lajittelun periaatteet sekä osaa ohjeistaa työmaalla työntekijöitä muovien lajittelussa. Koulutuksessa keskitytään pakkaamisessa ja suojaamisessa käytettäviin kalvomuoveihin infrarakennustyömaan näkökulmasta.

Tämä moduuli on tarkoitettu infrarakentamisen työmaalla perehdytyksestä vastaaville, työmaajohdolle ja muille aiheesta kiinnostuneille. Koulutusta voidaan käyttää myös ammatillisessa täydennys- ja lisäkoulutuksessa oppimateriaalina.



Kurssit opiskelijoille ja oppilaitoksille


Rakentamisen muovit osana kiertotaloutta (2op) -moduulin tavoitteena on, että osallistujalla on ymmärrys mitä lainsäädäntöä ja tavoitteita muovien kierrätykseen liittyy sekä mitä kalvomuoveja rakentamisen arvoketjussa käytetään ja miten ne kierrätetään. Lisäksi tarkastellaan miten muovien käyttöä voidaan ohjata hankinnoilla sekä käytön optimointia ja ympäristön kannalta kestävää vähentämistä. Osallistuja saa lisäksi hyviä toimintatapoja perehdytykseen ja kalvomuovien keräyksen suunnitteluun ja toteutukseen.

Tämä moduuli on tarkoitettu ammattikorkeakoulujen tutkinto- ja täydennyskoulutusopiskelijoille ja kurssin käytyään opiskelija saa 2 opintopistettä. Kurssi on toteutettu yhteistyössä LAB ammattikorkeakoulun kanssa.

Kurssille ilmoittaudutaan kautta, ja opintopisteet myöntää LAB ammattikorkeakoulu.

Pääset kurssille oheisesta linkistä ilmoittautumisen jälkeen:
Rakentamisen muovit, moduuli 9: Rakentamisen muovit osana kiertotaloutta (korkeakouluopiskelijoille)



"Ympäristövastuullinen toiminta työmaalla" -verkkokurssin tavoitteena on, että osallistuja oppii tunnistamaan kalvomuovit, tuntee muovien keräyksen ja lajittelun periaatteet sekä osaa toimia rakennustyömaalla ympäristövastuullisesti. Koulutuksessa keskitytään rakennustyömaalla pakkaamisessa ja suojaamisessa käytettäviin kalvomuoveihin.

Tämä moduuli on tarkoitettu rakennustyömaalla työskenteleville ja ammattiin opiskeleville. Koulutusta voidaan käyttää oppimateriaalina ammatillisissa oppilaitoksissa.

Pääset kurssille oheisesta linkistä:
Rakentamisen muovit, moduuli 10: Ympäristövastuullinen toiminta rakennustyömaalla



Sivua päivitetty viimeksi 25.9.2024