Vähäpäästöiset työkoneet -koulutuskokonaisuus
Verkkokoulutuksen esittelyvideo:Monet työmailla käytettävistä työkoneista ovat vielä polttomoottorikäyttöisiä ja niistä aiheutuu merkittävä määrä hiilidioksidipäästöjä ja lähipäästöjä. Siirtyminen vähäpäästöisten työkoneiden käyttöön ja työkoneiden oikeanlainen käyttötapa auttavat pienentämään rakentamisen hiilijalanjälkeä ja liikenteen päästöjä.
Muutoksen tueksi Motiva on tuottanut kaikille avoimen Vähäpäästöiset työkoneet -koulutuskokonaisuuden, jossa pureudutaan työkoneiden päästöjen vähentämisen keinoihin niin koneen käyttäjän, urakoitsijan kuin tilaajankin näkökulmasta. Koulutus on maksuton, ja lyhytkestoiseen opiskeluun muokattu aineisto sopii mainiosti sekä itseopiskeluun että opetusmateriaaliksi.
Vähäpäästöiset työkoneet -koulutuskokonaisuus koostuu neljästä osiosta
Verkkokoulutuksen tavoitteena on kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen lisäksi saavuttaa myös terveydelle haitallisten lähipäästöjen, kuten hiukkasten, hiilimonoksidin ja typpidioksidin sekä melun, vähentymistä.Koulutus koostuu neljästä osiosta, jotka ovat:
- yleinen osio,
- työkoneen käyttäjille suunnattu osio,
- urakoitsijoille, aliurakoitsijoille ja työnjohtajille suunnattu osio, sekä
- hankinnoista vastaaville suunnattu osio.
Motivan verkkokurssit
Verkkokoulutuskokonaisuus on ympäristöministeriön tilaama, ja se on osa sekä Työkonealan green deal -sopimuksen että Vähäpäästöiset työmaat green deal -sopimuksen toimeenpanoa. Sopimusten tavoitteena on vähentää päästöjä vapaaehtoisin toimin.
Päästövähennyksiin vapaaehtoisin keinoin
Työkoneiden pakokaasupäästöjä ja melutasoa rajoitetaan jo lainsäädännöllä. Työkonekanta kuitenkin uudistuu hitaasti, joten uusia koneita koskevan lainsäädännön vaikutukset purevat vasta ajan kanssa. Lisäksi lainsäädännössä ei oteta huomioon työkoneiden aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä. Hiilidioksidipäästöjä on nyt pienennettävä kaikin keinoin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.Teknisen Kaupan Liiton vuonna 2019 solmiman Työkonealan green deal -sopimuksen tavoitteena on vähentää työkoneiden aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä lisäämällä täyssähkökäyttöisten ja muiden vähäpäästöisten työkoneiden tarjontaa, kannustamalla niiden nykyistä laajempaan hyödyntämiseen ja tukemalla työkoneiden aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen vähentämistoimia.
Syyskuussa 2020 Senaatti-kiinteistöt sekä Espoon, Helsingin, Turun ja Vantaan kaupungit allekirjoittivat vapaaehtoisen Päästöttömät työmaat green deal -sopimuksen työmailla syntyvien päästöjen vähentämiseksi. Sopimuksen tavoitteena on, että kuntien ja Senaatin työmaat ovat vuoden 2025 loppuun mennessä fossiilittomia. Lisäksi vuoteen 2030 mennessä työmailla käytettävistä työkoneista ja työmaiden kuljetuksista vähintään 50 prosenttia toimii sähköllä, biokaasulla tai vedyllä.
Sähköiset työkoneet työmaille: teoriasta arkipäivään -webinaari 20.3.2023
Esitykset:
Paneelikeskustelu, vetäjänä Taneli
Varis, Motiva Oy ja keskustelemassa:
- Johannes Lehtio, Destia
- Milla Törmälä, Vatupassi
Tallenne on saatavilla pyydettäessä ilmoittautumiset@motiva.fi.
Vähäpäästöiset työkoneet -verkkokoulutus ammattioppilaitosten tueksi -webinaari 9.2.2023
Tilaisuudessa Hanne Siikavirta ympäristöministeriöstä kertoi, miksi työkoneet ovat tärkeä kokonaisuus ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi ja lyhyesti mitä vapaaehtoisia green deal -sopimuksia on työkoneisiin ja niiden hankintaan liittyen toteutettu. Lisäksi Nina Teirasvuo Motivasta esitteli Vähäpäästöiset työkoneet -verkkokoulutuksen sisältöä ja hyödynnysmahdollisuutta opetuksessa.
Esitykset:
Vähäpäästöiset työkoneet – Nina Teirasvuo, Motiva Oy (pdf) (1.9 MB)
Työkoneet ja ilmastonmuutoksen hillintä – Hanne Siikavirta, ympäristöministeriö (pdf) (1018.5 KB)
Siirtymän tueksi luodussa Vähäpäästöiset työkoneet -verkkokoulutuskokonaisuudessa pureudutaan työkoneiden päästöjen vähentämisen keinoihin niin koneen käyttäjän, urakoitsijan kuin tilaajankin näkökulmasta. Verkkokoulutus on kaikille avoin ja maksuton.