Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2023


21.4.2023 8.00

Tuulivoimarakentamisen mahdollisuudet Itä-Suomessa

Tuulivoimainvestoinnit tuovat konkreettista hyötyä ja elinvoimaa jo lukuisiin Suomen kuntiin, mutta tuulivoiman lisärakentamista myös vastustetaan monessa kunnassa. Lisäksi tuulivoiman rakentamiselle erityisesti eteläisillä merialueilla ja Itä-Suomessa on mm. Puolustusvoimien alueelliseen valvontaan ja tutkiin liittyviä rajoitteita.

 ”Suomeen rakennetaan nyt tosi paljon tuulivoimaa nimenomaan markkinaehtoisesti, mikä on alalle hyvä asia. Samanaikaisesti on menossa energiajärjestelmän modernisointi. Suomesta on tulossa sähkön suhteen omavarainen ja tuulivoiman osuus sähköntuotannosta kasvaa kaiken aikaa”, totesi Suomen Tuulivoimayhdistyksen operatiivinen johtaja Heidi Paalatie Motivan Tuulivoima myötä- ja vastatuulessa webinaarissa 18.4.2023.

Monin paikoin Itä-Suomessa on ollut mahdotonta kehittää tuulivoimaa, koska Puolustusvoimat joutuu antamaan kielteisiä tutkalausuntoja, ja vallitseva geopoliittinen tilanne on luonnollisesti vain korostanut maanpuolustuksen turvaamisen tärkeyttä. Tuulivoiman epätasaisesta sijoittumisesta maan eri osiin on Paalatien mukaan monenlaista harmia sekä sähköjärjestelmälle että kuntien tasa-arvolle. Nykyisistä tuulivoimaloista valtaosa sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla. Itä-Suomessakin on paljon hyvin tuulisia alueita. Jos Pohjois-Pohjanmaalla ei tuule, on tilastojen mukaan todennäköistä, että Pohjois-Suomessa tai Itä-Suomessa tuulee.

”Mikäli myös Itä-Suomeen saataisiin tuulivoimaloita, pystyttäisiin takaamaan tasaisempi tuulisähköntuotanto. Itä-Suomesta olisi myös kohtuullisempi siirtomatka kuin Pohjois-Suomesta etelän suuriin kulutuspisteisiin. Itä-Suomi saisi tuulivoiman myötä myös lisää elinvoimaa”, Paalatie jatkoi.

Webinaarissa kuultiin myös pientuulivoimaloista kiinnostuneille tärkeä tieto kaikkialle Suomeen.

“Monen vuoden ajan tilanne on ollut se, että verkkoinverttereitä pientuulivoimaloihin ei ole ollut saatavilla, mistä on seurannut, että pientuulivoimaloita on voinut asentaa vain verkon ulkopuolella oleviin kohteisiin. Nyt inverttereitä on kuulemani mukaan taas saatavilla, joten tältä osin tilanne on muuttumassa”, Paalatie vastasi kysymykseen pientuulivoimaloista.

Tuulivoimaa Itä-Suomeen: ei helppoa mutta mahdollista

Tällä hetkellä alle neljä prosenttia Suomen rakennetusta tuulivoimasta on Valtatie 5:n itäpuolella. Itäisen Suomen tuulivoimarakentamisen keskeisimpänä esteenä on Puolustusvoimien aluevalvontajärjestelmien aiheuttamat rajoitteet. Tuulivoiman rakentamista rajoittavat Suomessa monet muutkin tekijät, kuten kantaverkon rajoitukset, paikalliseen vastustukseen sekä esimerkiksi maisema- ja luontoarvoihin liittyvät tekijät, mutta aluevalvontaan liittyvät rajoitteet ovat usein vain eteläisiin merialueisiin ja itäiseen Suomeen liittyvä erityispiirre.

Itäisen Suomen tuulivoimarakentamisen tehostamiseen voidaan löytää toimivia ratkaisuja. Tämä edellyttää tuulivoimarakentamisen nykyistä selkeämpää poliittista ohjausta, lainsäädännön kehittämistä, koordinoitua kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä sekä teknologian kehityksen maksimaalista hyödyntämistä. Näin toteaa selvitysmies Arto Räty 15.3.2023 kolmelle ministeriölle luovuttamassaan raportissa.

”Sotilaallinen uhkakuvamme ja opit Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan edellyttävät vahvaa aluevalvonnan kykyä itäisessä Suomessa. Samaan aikaan alueen tuulivoimarakentamisen mahdollistaminen on tärkeää Suomen energiajärjestelmän ja Itä-Suomen elinvoiman kannalta. Vahvan infrastruktuurin itäinen Suomi on tärkeä tekijä Suomen ja EU:n sekä jatkossa myös Naton turvallisuuden kannalta", toteaa Arto Räty selvityksen lähtökohdista ministeriöiden yhteisessä tiedotteessa.

Työ- ja elinkeinoministeriö, puolustusministeriö ja ympäristöministeriö asettivat 16.9.2022 selvitysmiehen tutkimaan itäisen Suomen tuulivoimarakentamisen edistämistä. Hänen piti tarkastella keinoja rakentamista rajoittavien esteiden, ja erityisesti maanpuolustuksen tarpeista johtuvien rajoitteiden vähentämiseksi.

Tuulivoiman rakentamisen tehostaminen itäisessä Suomessa on selvityksen mukaan mahdollista, mutta helppoa se ei ole. Puolustusvoimat ja tuulivoimatoimijat ovat kuitenkin valmiita etsimään yhteistyössä ratkaisuja.

Joillakin alueilla yhteensovittaminen on vaikeampaa kuin toisilla tai jopa mahdotonta. Vahvan infrastruktuurin Itä-Suomi ja alueen elinvoimaisuus ovat kuitenkin tärkeitä myös maanpuolustuksen näkökulmasta. Teknologisen kehityksen tuomia mahdollisuuksia samoin kuin verrokkimaiden tekemiä ratkaisuja pitäisi selvittää tarkemmin.

Yksikönpäällikkö Petri Parviainen Fingridistä kertoi Motivan webinaarissa, että keskeisin ongelma myös Fingridin näkökulmasta ovat tuulivoiman tutkavaikutukset Itä-Suomessa.

”Jo tällä hetkellä Itä-Suomen verkkoon voi liittää lisää tuulivoimaa. Maakuntakaavoissa on ollut jo kymmeniä vuosia varaukset 400 kilovoltin siirtolinjojen rakentamisesta. Tällä hetkellä tarvetta ei kuitenkaan ole. Ennen lisärakentamista pitää tietää tarkemmin, mille alueille tuulivoima voisi Itä-Suomessa keskittyä ja missä tarkalleen siirtolinjaa tarvittaisiin”, Parviainen totesi.

“Tuulivoiman kasvu on tosiaan tällä hetkellä vauhdikasta. On selvää, että jatkossa kulutuspuolen pitää joustaa, jotta tuotanto ja kulutus saadaan pidettyä tasapainossa, kun aikaisemmin tuotantoa säädettiin kulutuksen mukaiseksi”, totesi Motivan asiantuntija Juhamatti Meetteri webinaarin jälkeen.

Selvitysmiehen keskeisimmät toimenpidesuositukset tuulivoimarakentamisen edistämiseksi:
  • Aluevalvontajärjestelmän suorituskyvyn ylläpitämisen ja tuulivoimarakentamisen mahdollistamiseksi itäisessä Suomessa tulee laatia kompensaatiolaki. Samalla voitaisiin laatia kompensaation edellyttämien suorituskykyjen ja rahoituksen määrittämistä varten menettelytapa- ja laskentamalli.
  • Aluevalvontalakia tulee päivittää niin, että siinä säädetään tuulivoimarakentamiseen liittyvästä Puolustusvoimien lausuntomenettelystä. Lain avulla tulee myös pystyä poistamaan tilastoista siltä positiivisen lausunnon saaneet hankkeet, joiden hankekehitys on jostain syystä lopetettu.
  • Puolustusvoimien toimintaedellytykset aluevalvonnassa on kaikissa oloissa turvattava ja säilytettävä valvontajärjestelmien suorituskyky vähintään nykyisellä tasolla.
  • Puolustusvoimien lausuntoprosessia on tehostettava ja lisättävä sen eri johtamistasojen tuulivoimalausuntoja käsitteleviä resursseja, jotta voidaan mahdollistaa kasvavan lausuntomäärän käsittely ja tarvittavan yhteistyön järjestelyt.
  • Koko Suomen alueelle rakennettavan tuulivoiman mahdollistamiseksi ja eri osapuolten yhteistyön vahvistamiseksi tulee perustaa korkean tason yhteistoimintaryhmä ja sille tarvittavat alatyöryhmät. On myös luotava järjestely, joka mahdollistaa johtamisen edellytyksenä olevan ajantasaisen tilannekuvan ylläpidon.
  • Selvitystyötä tulisi jatkaa perehtymällä tarkemmin verrokkimaiden ratkaisuihin tuulivoiman ja valvontajärjestelmien yhteensovittamisessa sekä tarkemmin selvittää teknologisen kehityksen tuomat mahdollisuudet.

Suomen energiajärjestelmän kokonaisuutta käsittelevää poliittista ohjausta tulee tehostaa perustamalla energiaministerin tehtävä. Suomen energiastrategiaa tulee vahvistaa niin, että siinä määritetään pitkän aikavälin energiatarve, tuotantotavoitteet, tuotantomuodot ja sijoittuminen Suomen alueella. Esitys koskee koko Suomea, mutta samalla se on keskeinen edellytys ratkaisuille itäisen Suomen tuulivoimarakentamisen tehostamiseksi.

Lisätiedot: 
Suomen Tuulivoimayhdistys ry
operatiivinen johtaja Heidi Paalatie
puh. 040 550 3858

itäisen Suomen tuulivoimarakentamisen selvitysmies
Arto Räty
puh. 050 411 7384

Fingrid Oyj
yksikönpäällikkö Petri Parviainen
puh. 0400 527 706

Teksti: viestintäpäällikkö Sirpa Mustonen


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 5.6.2023