Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2023


11.12.2023 13.00

Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus vauhdittaa Anoran, Semman ja Wihuri Metro-tukun kiertotaloustoimia

Ravintola

Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus on keskeinen työkalu alan kiertotalouden edistämiseksi. Sitoumus vähentää elintarvikkeiden tuotannon, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia. Anora, Semma ja Wihuri Metro-Tukku kertovat, miksi ovat lähteneet mukaan sitoumukseen ja millaisia vaikutuksia sillä on ollut.

Pohjoismaiden johtavan viinien ja väkevien alkoholijuomien bränditalon Anoran Rajamäen tehtaalla kierrätys on viety pitkälle ja uusiomateriaalin käyttöä PET-pulloissa on lisätty. Anoran laatu-, turvallisuus- ja ympäristöpäällikkö Jussi Nikula korostaa, että yhtiö haluaa olla vastuullisuuden ja kiertotalouden edelläkävijä.

Anora on tehnyt jo pitkään töitä materiaalitehokkuuden lisäämiseksi. Materiaalitehokkuuden sitoumuksen tavoitteet ja mittarit ovat meille jo entuudestaan tuttuja. Sitoumus tarjoaa meille nyt hyvän keinon kertoa toimistamme myös ulospäin, niin asiakkaille, viranomaisille kuin muillekin sidosryhmille”, Nikula huomauttaa.

Ravintola-alan tukkukauppa Wihuri Metro-tukku on mukana sitoumuksessa jo toista kautta. Yritys on saanut materiaalitehokkuuden sitoumuksesta apua esimerkiksi ruokahävikin pienentämiseen ja lajittelun tehostamiseen.

”Kun yritys kertoo tavoitteistaan julkisesti ja raportoi etenemisestään, asioihin tulee uutta vauhtia. Uutena kokonaisuutena keskitymme muovin vähentämiseen pakkaamisessa ja osana kertakäyttöisten annospakkausten green dealia myös tuotevalikoimamme kehittämiseen”, yrityksen laatu- ja vastuullisuuspäällikkö Petri Laurila kertoo.

Myös jyväskyläläinen Semma Oy, jolla on yhteensä 14 ravintolaa ja kahvilaa, tavoittelee sitoumuksella hävikin pienentämistä. Yritys on saanut sitoumustoiminnasta myös taloudellista hyötyä ja kokee yhteistyön palvelevan laajemminkin kiertotalouden tavoitteita. Yritys on osittain Jyväskylän yliopiston ja yliopiston ylioppilaskunnan omistama, ja se tarjoaa monipuolisia kahvila-, lounas- sekä catering-palveluita. Opiskelijavetoiselle yritykselle ympäristövastuullisuus on tärkeä aihe.

”Semmalle ja sen asiakkaille vastuullisuus ja kiertotalous ovat tärkeitä arvoja, ja yritys tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Materiaalitehokkuuden sitoumukseen liittyminen kulki linjassa strategisten tavoitteiden kanssa, ja sen myötä etsittiin lisätoimia ympäristösertifikaattiin nostettujen kiertotaloustavoitteiden tueksi”, kertoo Semma Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Sallinen.

Lue lisää Anoran, Semman ja Wihuri Metro-Tukun sitoumuksista Motivan verkkosivuilta:

Lisätietoja elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksesta Sitoumus2050-palvelussa


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 11.12.2023