Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2024


6.9.2024 12.00

Alkutuotannon uusia innovaatioita kiritetään vauhtiin uusin tavoin

Maaseutuverkoston ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan toteuttama vaikuttavuuskiihdyttämö tukee maaseuturahoitusta saaneiden hankkeiden tuotosten käytäntöön vientiä ja skaalaamista. Joulukuuhun saakka kestävän ohjelman tavoitteena on tunnistaa hankkeille jatkomahdollisuuksia sekä tukea niiden toteutumista yhteiskehittämisen ja palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen.

"Maaseuturahoitteisissa hankkeissa on tehty todella hyvää työtä. Nyt tavoitteemme on tukea näiden ohjelmaan valikoituneiden kehittämishankkeiden etenemistä ja varmistaa, että tulokset juurtuvat niissä kohderyhmissä, jotka ovat avainasemassa uusien maatalousinnovaatioiden käyttöönotossa", kertoo verkostokoordinaattori Tuija Kallio Maaseutuverkostosta.

Hankkeita tuetaan esimerkiksi luotujen ratkaisujen tuotteistamisessa ja validoinnissa, markkinakartoituksessa, jatkorahoitusmahdollisuuksien sekä vaikuttavuuden polkujen tunnistamisessa. Keskeisiä hankkeiden kohderyhmiä ovat alkutuottajat, alan asiantuntijat ja tutkijat sekä yritykset ja elinkeinoelämä, jotka voisivat hyödyntää hankkeissa syntyneitä tuloksia ja innovaatioita alkutuotannossa.

Vaikuttavuutta kohderyhmän näkökulmaa ja hyötyjä kiteyttämällä

Ohjelmaan hakeneista on valittu mukaan 7 tiimiä, jotka ovat olleet toteuttamassa maaseuturahoitteisia hankkeita. Hankkeissa on kehitetty ratkaisuja koskien esimerkiksi eläinten hyvinvointia ja terveyttä, maitosektorilla työskentelevien ja opiskelevien kouluttamista sekä alkutuotannossa syntyvän datan hyödyntämistä.

"Tarkastelimme mukaan hakeneita hankkeita erityisesti skaalautumispotentiaalin sekä vaikuttavuuden näkökulmasta – mitkä hankkeissa kehitetyt ratkaisut ovat mahdollisimman hyvin jatkojalostettavissa ja minkä ratkaisujen avulla saadaan alalle mahdollisimman laajoja hyötyjä. Valituilla hankkeilla on konkreettisia tuotoksia, jotka voidaan jalkauttaa alkutuotannon eri toimijoille", kertoo kiihdyttämöä Motivan puolesta toteuttava johtava asiantuntija Suvi Sippola.

"Käytännössä tuemme hanketiimejä tuotosten hyötyjen kiteyttämisessä ja sidosryhmien kannustamisessa tuotosten käyttöönottoon. Lisäksi käytämme liiketoiminnan kehitystyökaluja edistääksemme tuotosten kaupallistamista. Kiihdyttämö tarjoaa myös mahdollisuuksia kehittämishankkeiden väliselle yhteistyölle ja jatkohankkeiden yhteissuunnittelulle", Sippola summaa.

Ohjelmaan valitut hankkeet:
Lisätietoja:
Maaseutuverkosto
verkostokoordinaattori, AKIS ja innovaatiot
Tuija Kallio
tuija.kallio@maaseutu.fi
puh. +358 29 520 4630

Motiva Oy
johtava asiantuntija Suvi Sippola
suvi.sippola@motiva.fi
puh. +358 (0) 9 6122 5014

Lisätietoja alkutuotannon vaikuttavuuskiihdyttämöstä:
Vaikuttavuuskiihdyttämö EU:n maaseuturahoitteisten hankkeiden jatkopolkujen tueksi (Uutinen 20.6.2024)

Vaikuttavuuskiihdyttämö-konseptista Motivan verkkopalvelussa:
Vaikuttavuuskiihdyttämö edisti tutkimuksen jatkopolkuja käytäntöön (Artikkeli 2.8.2024)



Vaikuttavuuskiihdyttämöön saivat hakea mukaan niin päättyneet kuin käynnissä olevat EU:n maaseuturahoituksen EIP-hankkeet ja valtakunnalliset kehittämishankkeet, jotka kytkeytyvät alkutuotantoon. Vaikuttavuuskiihdyttämön tarkoituksena on edistää hankkeiden tulosten ja tuotosten skaalautumista eli käytäntöönvientiä. Vaikuttavuuskiihdyttämö käynnistyy 19.9.2024 ja päättyy 4.12.2024. Vaikuttavuuskiihdyttämö sisältää sekä hankekohtaista sparrausta että yhteisiä eri teemaisia tapaamisia.


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 6.9.2024