Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2024


13.3.2024 9.00

Suurten aurinkovoimaloiden rakentamiseen tulossa ohjeistuksia

Teollisen kokoluokan aurinkovoimaloiden rakentamista sääteleviin ohjeistuksiin on tulossa merkittäviä uudistuksia. Näillä ohjataan muun muassa kaavoitusta, luvitusta ja maatieinfran läheisyyteen rakentamista. Myös voimaloiden paloturvallisuusohjeistusta päivitetään. Uudistuksia esitellään hankekehittäjille Motivan seminaarissa toukokuussa.

Teollisen kokoluokan aurinkovoimaloita on suunnitteilla ennätysmäärä, joista suurimpien nimellisteho vastaa Loviisan ydinvoimalan reaktorin tehoa. Tällä hetkellä Suomessa on alle kaksikymmentä yli megawatin voimalakenttää.

– Yhtenäiset menettelytavat ovat puuttuneet, sillä suuret voimalakentät ovat uusi asia Suomessa. Ohjeistuksen puuttuminen on aiheuttanut päänvaivaa niin hankekehittäjille kuin lupia käsitteleville viranomaisille kunnissa ja ELY-keskuksissa, Veli-Matti Virtanen Motivasta sanoo.

Nyt valmistumassa olevat ohjeistukset selkeyttävät suunnittelu- ja lupaprosesseja. Ympäristöministeriö valmistelee kaavoitukseen ja lupakäytäntöön liittyviä menettelytapoja, joilla ohjataan muun muassa maankäytön suunnitteluun, kaavoitustarpeisiin, rakennuslupiin ja ympäristövaikutuksiin liittyviä valmisteluja.

Megawatin aurinkovoimala tarvitsee yli hehtaarin maa-alan

Motivan suurten aurinkovoimaloiden karttapalvelussa (https://aurinkosahkovoimalat.fi) on parhaillaan 117 esisuunnittelu- tai luvitusvaiheessa olevaa voimalaa. Koko vaihtelee, mutta suurimpien voimaloiden maakäyttötarve on noin 780 hehtaaria.

– Aurinkoenergian rooli on kasvamassa nopeasti Suomen puhtaan energian tuotannossa. Maankäyttöön liittyvien vaikutusten lisäksi rakentaminen edellyttää turvallisuuteen ja sähköverkkojen riittävyyteen liittyvää tarkastelua, Virtanen toteaa.

Motiva järjestää 14.5.2024 Helsingissä maksuttoman seminaarin, jossa käsitellään uusia ympäristöministeriön ja Väyläviraston ohjeistuksia, kuullaan pelastusviranomaisten paloturvallisuusohjeen päivityksestä sekä laajemmin suurten voimalaitoshankkeiden merkityksestä osana Suomen uusiutuvan energian kokonaisuutta ja sähköjärjestelmävisiota.

Teollisen mittakaavan aurinkosähkö -seminaari

Tiistai 14.5.2024, klo 12.00–16.00
Messukeskuksen kongressisiipi
Helsinki

Ohjelma ja ilmoittautuminen:
Teollisen mittakaavan aurinkosähkö -seminaari

Lisätietoa:
Motiva Oy
asiantuntija Veli-Matti Virtanen
veli-matti.virtanen@motiva.fi
puh. 050 521 1234


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 30.4.2024