Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2024


30.9.2024 8.00

Uudet ohjelmistohankintojen vastuullisuuskriteerit julkaistu

Motiva on julkaissut uudet vastuullisuuskriteerit ohjelmistohankintoihin kriteeripankki.fi -verkkopalvelussa, joka kokoaa vastuullisuuskriteereitä julkisten hankkijoiden käyttöön. Kriteereistä järjestettiin keväällä 2024 pohjoismainen ennakoiva markkinavuoropuhelutilaisuus ja kriteereitä kehitettiin saadun palautteen perusteella. Kriteerit on julkaistu myös englanniksi.

Kriteerit on laadittu Mittarit vihreän digitalisaation julkisiin ICT-hankintoihin MitViDi -hankkeessa, jota koordinoi Turun yliopisto ja jossa olivat mukana LUT-yliopisto, Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry TIEKE, Turku Science Park ja Turun ammattikorkeakoulu.

– Oli hienoa, että Motivan kautta meille avautui mahdollisuus välittää tietoa Suomessa tehdystä kriteerikehityksestä hankintoja tekeville organisaatioille muissa Pohjoismaissa ja saada niistä palautetta yhteispohjoismaisen markkinavuoropuhelun avulla, MitViDi-hankkeen koordinaattori apulaisprofessori Tuomas Mäkilä Turun yliopistosta kertoo.

– Kansallisella tasolla MitViDi-hankkeessa kehitetyt kriteerit saadaan nyt laajasti käyttöön. Kriteereistä hyötyvät ohjelmistojen hankkijat ja ICT-alan yritykset. Ja toki myös luonto kiittää, Mäkilä jatkaa.

Ohjelmistojen ominaisuuksilla vaikutetaan ilmastopäästöihin ja laitteiden käyttöikään

Digitaalisilla ratkaisuilla on merkittävä potentiaali vähentää erilaisten järjestelmien energiankulutusta ja päästöjä. Toisaalta ICT-ala itsessään tuottaa arvioiden mukaan noin 4–10 prosenttia kaikista maailman CO2-päästöistä. ICT-alan päästöt syntyvät pääasiassa laitteiden valmistusvaiheessa ja laitteita käytettäessä sekä verkkojen ja datakeskusten vaatiman energiankulutuksen kautta. Hyvällä ohjelmistosuunnittelulla näihin päästöihin voidaan vaikuttaa.

Ohjelmistojen kasvavat tehovaatimukset vaikuttavat laitteiden käyttöikään ja nopeutuneeseen laitekiertoon. Koska suurin osa ICT-laitteiden päästöistä syntyy laitteiden valmistusvaiheessa, tulisi ohjelmistojen kehityksessä kiinnittää yhä enemmän huomiota ohjelmistojen toimivuuteen vanhoilla laitteilla. Lisäksi verkkoyhteyttä vaativien ohjelmistojen kohdalla tulisi pyrkiä mahdollisimman vähäiseen tiedonsiirtoon, jolloin vaikutetaan sekä verkkojen että datakeskusten energiankulutukseen.

Nyt julkaistut vastuullisuuskriteerit keskittyvät erityisesti ohjelmistojen energiankäytön minimointiin ja tämän kautta päästövähennysten saavuttamiseen.

– Hyvä ohjelmisto on myös helppokäyttöinen ja säästää käyttäjän aikaa. Mitä pidemmän aikaa joudumme viettämään ohjelmiston parissa, sitä enemmän energiaa kuluu. Kaiken kaikkiaan digitaaliseen kuluttamiseen tulisi kiinnittää enemmän huomiota, kuten mihin tahansa muuhunkin kuluttamiseen, kiteyttää LUT-yliopiston väitöstutkija Laura Partanen.

Suomi on vihreän koodauksen edelläkävijä

Ohjelmistohankintojen vastuullisuuskriteerit julkisiin hankintoihin löytyvät Motivan ylläpitämästä kriteeripankki.fi -palvelusta. Kriteerien perusteluissa ja ohjeissa on kuvattu tarkemmin, millaiseen ohjelmistohankintaan kyseinen kriteeri soveltuu. Tilaaja valitsee omien painotuksiensa mukaan hankinnassa sovellettavat kriteerit. Kriteerien käyttö hankinnoissa on vapaaehtoista.

– Vaatimuksista on toistaiseksi hyvin niukasti käyttökokemusta, joten niitä sovellettaessa kannattaa aina tehdä joko tietopyyntö tai varmistaa markkinavuoropuhelussa niiden käyttökelpoisuus kyseiseen hankintaan, kestävien julkisten hankintojen johtava asiantuntija Suvi Sippola Motivasta muistuttaa. Näin tilaaja varmistaa, että vaatimukset ovat kyseiseen hankintaan mielekkäät ja tarjouksia varmasti saadaan.

Pohjoismaisella tasolla käyty markkinavuoropuhelu vaatimuksista paljasti, että vastaavaa kriteerikehitystä ei ole ollut käynnissä muissa Pohjoismaissa.

– Toivottavasti nyt julkaistut kriteerit toimivat herätteenä myös Suomen ulkopuolella ja meidän vihreän koodauksen edelläkävijäosaamiselle syntyy tätäkin kautta kysyntää, kansallisen Green ICT -verkoston vetäjä, projektipäällikkö Antti Sipilä Tiekestä sanoo.

– Työ ei kuitenkaan lopu tähän. Kriteerien hyödyntäminen ja niistä saatava palaute on äärimmäisen tärkeää niiden jatkokehityksen kannalta. Kehitystyötä tullaankin jatkamaan eri hankkeiden puitteissa. Tällä hetkellä työn alla on tieteellinen julkaisu kriteerien rakentamisen toimintamallista ja valmisteilla on MitViDi:n jatkohanke, jossa kriteeristöä toivottavasti päästään täydentämään ja tukemaan hankkijoita sen käyttöönotossa, toteaa Tuomas Mäkilä.

www.kriteeripankki.fi

Lisätietoa:
Turun yliopisto
MitViDi-hankkeen koordinaattori
apulaisprofessori Tuomas Mäkilä
tuomas.makila@utu.fi

Motiva Oy
johtava asiantuntija Suvi Sippola
suvi.sippola@motiva.fi


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 30.9.2024