Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2021


31.8.2021 13.00

Julkisen puurakentamisen tilannekuva 2021: kuntiin lisää osaamista, malliohjeita ja oppien vaihtoa

Kunnat suhtautuvat myönteisesti puurakentamiseen, mutta kohtaavat käytännön haasteita, jotka hidastavat puurakentamisen yleistymistä. Motiva ja ympäristöministeriö ovat laatineet julkisen puurakentamisen tilannekuvan, joka luo katsauksen kuntien puurakentamisen nykytilaan ja antaa vinkkejä julkisen puurakentamisen kehittämiseen kunnissa.

Enemmistö (59 %) suomalaisista kunnista on asettanut puurakentamisen osaksi strategisia tavoitteitaan.

Puun käyttöön rakentamisessa suhtautuvat myönteisesti sekä viranhaltijat että luottamushenkilöt. Myös valtaosa kuntalaisista toivoo lisää puusta tehtyjä julkisia rakennuksia omaan kotikuntaansa.

Kunnat haluavat lisätä puun käyttöä rakentamisessa vähähiilisyyden, esteettisyyden, suotuisten sisäilma- ja terveysominaisuuksien sekä myönteisten mielikuvien ja imagoon liittyvien tekijöiden vuoksi.

Puuta hyödynnetään melko paljon julkisissa palvelurakennuksissa, mutta määrää tulee lisätä kaikessa julkisessa rakentamisessa ilmastopäästöjen vähentämiseksi. Kansallinen tavoite julkiselle puurakentamiselle on kasvattaa puurakentamisen markkinaosuutta kaikesta julkisesta uudisrakentamisesta vuoden 2019 15 prosentista 45 prosenttiin vuonna 2025.

Kunnat kaipaavat lisää puurakentamisen osaamista

Suurin kompastuskivi kuntien puurakentamiselle on puutteellinen osaaminen, jonka kehittämiseen tarvitaan lisää resursseja. Entistä parempaa osaamista kunnat kokivat tarvitsevansa erityisesti hankinnoissa, kustannusten arvioinnissa sekä tietämyksessä eri ratkaisujen mahdollisuuksista. Myös luottamushenkilöiden ymmärryksen ja osaamisen kasvattamista pidetään tärkeänä.

Ratkaisuja haasteisiin

Kunnat kohtaavat myös muita haasteita, jotka hidastavat puurakentamisen yleistymistä kunnissa. Kuntien tunnistamia haasteita ovat muun muassa puun hinnan suhdannevaihtelut ja hankkeisiin saatujen tarjousten vähäinen määrä ja tarjousten vertailtavuuden vaikeus.

Helpotusta kunnille toisi koottu tieto alan toimijoista sekä vuoropuhelu puualan toimijoiden kanssa. Myös valmiit ohjeet ja hyvät esimerkit kilpailutuksista, hankinnoista, rahoitus- ja urakkamalleista virtaviivaistavat puurakentamishankkeita ja auttavat puurakentamiseen ryhtyvää kuntaa. Myös kuntien välinen yhteistyö ja mallioppiminen edistävät puurakentamisen yleistymistä. Erityisesti naapurikuntien välinen alueellinen yhteistyö voi olla toimiva ratkaisu monelle kunnalle.

Tilannekuva yhteistyössä eri toimijoiden kanssa

Julkisen puurakentamisen tilannekuvan laatimiseen osallistui joukko kuntia, kaupunkeja, tutkimuslaitoksia sekä puurakentamisen toimittaja- ja edistäjäorganisaatiota keväällä 2021. Tilannekuvaa päivitetään vuonna 2022. Tilannekuva on osa ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelmaa (2016–2022) ja Motivan julkisen puurakentamisen neuvontapalvelun työtä.

Neuvontaa kuntien puurakentamiseen

Motiva tarjoaa kunnille ja kaupungeille maksutonta neuvontaa julkisen puurakentamisen haastaviin kysymyksiin. Kunnat voivat ottaa yhteyttä asiantunteviin neuvojiin verkkolomakkeella, sähköpostilla sekä erillisenä puhelinaikana torstaisin klo 9–11. Kuntien kannattaa hyödyntää neuvontapalvelua erityisesti valmisteluvaiheessa, jolloin harkinnassa ovat erilaiset rakentamisen vaihtoehdot ja materiaalit.

Osana neuvontapalvelua kunnille järjestetään myös maksutonta puurakentamisen koulutusta vuosina 2021–2022. Puuakatemia-koulutussarja tarjoaa tietoa puurakentamisen hankkeiden eri vaiheista strategiasta ja kaavoituksesta itse hankkeen tekniseen toteuttamiseen. Myös alueellisia puurakentamisen tilaisuuksia järjestetään ympäri Suomea. Koulutuksiin ja tapahtumiin voi ilmoittautua Motivan verkkosivuilla.

Neuvontapalvelusta vastaa Motiva ja neuvontaa rahoittaa ympäristöministeriö.

Lisätietoa:
Julkisen puurakentamisen tilannekuva 2021

Julkisen puurakentamisen neuvontapalvelu:
www.motiva.fi/puurakentaminen
puurakentaminen@motiva.fi
puh. torstaisin, klo 9–11 (09) 6122 5099

Julkisen puurakentamisen koulutukset ja tapahtumat:
Puuakatemia -koulutukset kunnille
Julkisen puurakentamisen alueelliset tilaisuudet

Lisätietoja:
Motiva Oy
asiantuntija Elli Saari
puh. 050 359 3385
elli.saari@motiva.fi

Ympäristöministeriö
Rakennetun ympäristön osasto, Rakennukset ja rakentaminen
ohjelmapäällikkö Petri Heino
puh. 029 5250 203
petri.heino@ym.fi

ym.fi: Puurakentamisen ohjelma
ym.fi: Julkinen puurakentaminen


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.4.2022