Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2021


8.6.2021 12.00

Katemateriaalien valmistaja löysi satojen tuhansien säästöt materiaalikatselmuksella

BMI Group valmistaa bitumikatteita, betoni- ja, savikattotiiliä, vedeneristeitä, kattopesuaineita sekä aluskatteita ja kattopinnoitteita Icopal ja Ormax tuotemerkeillä. Konsernissa teetettiin kaksi materiaalikatselmusta, joissa tarkasteltiin materiaalivirtoja ja niihin sisältyviä kustannuksia Espoon ja Orimattilan tehtailla. Katselmuksilla tunnistettiin säästökohteita satojen tuhansien eurojen edestä, mutta työ tukee myös systemaattista vastuullisuustyötä.

Kuva BMJ Group

– Asiakaskyselyt tuotteidemme hiilijalanjäljestä ja muista ympäristöominaisuuksista ovat viime aikoina lisääntyneet huomattavasti, kertoo tekninen päällikkö Iina Neuvonen BMI Groupista. Tämä oli yksi syy siihen, että halusimme lähteä selvittämään tarkemmin tuotteidemme elinkaarivaikutuksia ja vastuullisuutta.

– Yrityksessämme materiaalien osuus tuotantokuluista on verrattain suuri. Kun kuulimme materiaalikatselmuksesta, totesimme, että se voisi toimia meidän kaltaiselle yritykselle hyvänä pohjana ja lähtötasotietojen tuottajana systemaattisen vastuullisuustyön tueksi, BMI Groupin Suomen tuotantolaitosten EHSQ-päällikkö Jari Savolainen kertoo.

– Samaan aikaan meillä käynnistettiin tuotteiden elinkaariselvitykset. Vastuullisuustyötä on toki tehty jo pitkään ja BMI Groupilla on käytössä ISO 14001 ympäristöjärjestelmä ja olemme teettäneet esimerkiksi energiakatselmuksia.

Säästöjä ja systemaattisuutta vastuullisuustyöhön

Materiaalikatselmuksilla tunnistettiin Espoon toimipaikalla tehostamiskohteita noin 70 000 euron edestä ja Orimattilassa yli 100 000 euron arvosta vuodessa.  Säästökohteet liittyivät energiankäyttöön, jätteiden käsittelykustannuksiin, raaka-aineiden käyttöön ja hävikin minimointiin. – Osa tunnistetuista säästökohteista vaatii investointeja, osa on pieniä ja helpommin toteutettavia ja jo osin käytäntöön vietyjä, Savolainen kertoo.

– Katselmuksen paras anti oli mielestäni materiaalitaseen selvittäminen. Materiaalitase paljastaa, missä tuotantoprosessin vaiheessa on eniten rahaa kiinni. Tase kertoo materiaaleihin sitoutuneet kustannukset, tehostamismahdollisuudet ja mahdollisen hävikin ja sen todellisen hinnan työkuluineen. Tämä tieto tukee systemaattista vastuullisuustyötä ja toiminnan kehittämistä.

Katselmuksissa tunnistettiin prosesseista syntyvästä hävikistä myös mahdollisuuksia materiaalien uusiokäyttöön. Näiden hyödyntäminen vaatii silti vielä erillistä tuotekehitystyötä, Iina Neuvonen kertoo.

Rahoituksen haku katselmuksen teettämiseen on helppoa

Katselmukset Espoon ja Orimattilan tehtaille teetettiin eri yrityksillä. Samaan aikaan BMI Group teetti myös tuotteilleen elinkaariarviointeja. – Molempien taustalle piti kerätä melko paljon lähtötietoa, mutta tieto oli osin samaa, Jari Savolainen kertoo.

Rahoitustuki katselmuksen teettämiseen haettiin Business Finlandilta.
Itse hakuprosessi oli Savolaisen mukaan selkeä ja helppo. Työläin vaihe oli lähtötietojen keruu.

– Tämän työvaiheen työläys riippuu siitä, missä muodossa tietoja on aiemmin kerätty ja ovatko tiedot siinä formaatissa kuin materiaalitaseen selvittäminen edellyttää. Tähän kannattaa varata aikaa, Savolainen muistuttaa.

Olimme työstäneet näitä asioita myös aiemmin eri näkökulmasta. Tämä katselmus oli silti meille erittäin hyödyllinen. Hyöty ei ole pelkästään siinä, kuinka paljon plussaa jää viivan alle, vaan omien prosessien avainkohtien ja lähtötasotietojen selvittäminen.

Savolainen suosittelee katselmuksia erityisesti yrityksille, jotka eivät ole vielä kartoittaneet omia säästökohteitaan ja joille vastuullisuus ja hävikin minimointi ovat tärkeitä.

BMI Groupin materiaalikatselmukset pähkinänkuoressa:
  • Materiaalikatselmukset laativat AFRY Finland Oy ja Auoa Oy
  • Toteutus keväällä 2021
  • Säästökohteiden vuosittainen säästöpotentiaali on noin 170 000 €

Lisätietoja:
BMI Group
EHSQ-päällikkö Jari Savolainen
jari.p.savolainen@bmigroup.com

BMI Group
tekninen päällikkö Iina Neuvonen
iina.neuvonen@bmigroup.com

Lisätietoa materiaalikatselmuksista: www.motiva.fi/materiaalikatselmus
Lisätietoa rahoituksesta katselmuksen teettämiseen:


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.4.2022