Motivan uutiset 2021
Materiaalikatselmus paljasti Bernerin tuotantolaitoksella suuria piileviä säästökohteita
Monialayhtiö Berner teetti materiaalikatselmuksen yhdellä kolmesta Heinävedellä sijaitsevassa tehtaassaan. Katselmuksen esiin tuomilla parannustoimilla on saavutettu jo yli 30 000 kilon raaka-ainesäästöt ja jätemäärät ovat pienentyneet yli 25 000 kiloa. Tämä tarkoittaa myös luonnonvarojen säästymistä ja yli 100 000 euron rahallisia säästöjä.
Bernerin tehtaalla Heinävedellä tuotetaan monia suomalaisille tuttuja kosmetiikkatuotteita ja erilaisia kodin pesu- ja muita kemikaaleja.
– Vastuullisuus, ympäristöystävällisyys ja resurssiviisaus ovat meille keskeisiä strategisia tavoitteita, Bernerin laatu- ja ympäristöpäällikkö Heini Koivistoinen kertoo. Teemme niiden eteen konkreettisia ja vaikuttavia käytännön toimia, ja materiaalikatselmus oli yksi tällainen konkreettinen keino resurssitehokkuuden parantamiseen.
Materiaalikatselmuksella haluttiin kartoittaa potentiaaliset säästökohteet ja tunnistaa, missä turhaa hukkaa syntyy.
Katselmuksessa löydettiin kaikkiaan 15 kehityskohdetta, joista kuusi ehdittiin toteuttaa jo vuonna 2020. Neljä toimenpidettä tullaan toteuttamaan tulevaisuudessa ja viisi toimenpidettä on harkinnassa.
– Kaikkiaan raaka-ainesäästöjä on saavutettu katselmuksessa tunnistetuilla toimenpiteillä 34 000 kiloa ja jätemääriä toimet ovat pienentäneet 26 200 kiloa, Heini Koivistoinen kertoo.
Hyötyihin nähden pieni kustannus ja työmäärä
Bernerin vastaavan työnjohtajan Antti Puolakan mukaan konsultin toteuttama katselmus oli oman henkilöstön näkökulmasta kevyt, sillä tarvittava oma työpanos jakautui useammalle henkilölle.– Lähtötietojen keruu, kenttäpäivä tehtaalla ja ideointityöpaja ovat ne työvaiheet, joissa tarvitaan oman henkilöstön apua. Muuten ulkopuolinen katselmoija on vastuussa prosessin läpiviennistä ja tuottaa laskennat materiaalivirroista, niiden kustannuksista sekä esimerkiksi hävikin, ylitäytön ja jätevirtojen kustannuksista. Laskelmissa huomioidaan myös materiaaleihin sitoutuneet työkulut.
– Katselmus avasi silmät asioille, joille itse vuosien saatossa sokeutuu. Ulkopuolinen resurssi katselmuksen teettämisessä on tärkeä apu. Toisaalta systemaattinen katselmointi kehittää myös omaa havainnointia ja hahmottamiskykyä, Puolakka pohtii.
Suhteessa syntyviin ympäristöhyötyihin ja kustannussäästöihin katselmuksen hinta on Puolakan mukaan pieni. – Business Finlandin rahallinen tuki katselmuksen teettämiseen on toki myös loistava kannustin.
Tuloksena luonnonvarojen säästöä sekä pienempi jäte- ja kemikaalikuorma
Bernerin tehtaalla merkittävimmät materiaalisäästökohteet löytyivät ylitäytöstä. Pesuja kehittämällä saadaan vähennettyä puolestaan kemikaaleja sisältävän jäteveden määrää.Osa jätevähenemästä on hävikin vähentämistä, osa pakkausmateriaalien käyttöön liittyviä säästöjä. Katselmuksessa tunnistettiin myös toimia, joissa säästö on vaikea määrittää, mutta joilla on sujuvoitettu työntekoa tai tehostettu materiaalivirtoja.
– Näiden merkitys vuosien mittaan säästyvänä työaikana on varmasti suuri. Eräs tällainen mainitsemisen arvoinen asia on läpivirtaushyllyjen asentaminen varaston ruuhkaisimpaan osaan, joille ei oltu määritetty säästöä, Heini Koivistoinen kertoo.
Katselmuksessa teetettiin myös kevyt elinkaaritarkastelu pullo- ja pussipakkausten ympäristövaikutusten vertailemiseksi sekä alustava arvio teollisten symbioosien potentiaalista. Näin löydettiin esimerkiksi hyötykäyttäjä korkeaetanolipitoisuuksiselle tuotteelle, jossa oli tuontantovirhe.
Suunnitelmissa on tuottaa katselmukset myös kahdelle muulle Bernerin Heinävedellä sijaitsevalle tehtaalle. Katselmuksen toteutti Elomatic Engineering and Consulting Oy.
Lisätietoja:
Berner Oy
laatu- ja ympäristöpäällikkö Heini Koivistoinen
heini.koivistoinen@berner.fi
Lisätietoa materiaalikatselmuksista:
Materiaalikatselmukst Motivan sivuilla
Tutustu Business Finlandin rahoitukseen materiaalikatselmuksille
Berner Oy on vuonna 1883 perustettu vakavarainen suomalainen viiden liiketoiminta-alueen perheyritys, jonka laadukkaat kotimaiset ja kansainväliset brändit ovat kiinteä osa suomalaista arkea. Yhtiön pääkonttori, tutkimus ja kehitys sekä tuotanto sijaitsevat Suomessa ja tytäryhtiöt Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Baltiassa. Bernerin Heinäveden tehtailla valmistetaan monien tunnettujen brändien tuotteita, kuten XZ, LV, Heti, Herbina, Tummeli, Oxygenol, Rajamäen, Korrek ja Lasol. Berner-konsernin liikevaihto vuonna 2020 oli 324,3 miljoonaa euroa ja henkilöstön lukumäärä 536. Vastuullisuus on yksi Bernerin strategisista painopistealueista.
#huomisenpuolustaja
www.berner.fi