Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2021


17.6.2021 13.00

Virtain Muovityö Oy: Kaikki hyöty irti energiakatselmuksesta

Energiakatselmus antoi Virtain Muovityölle odotettuakin enemmän hyötytietoa energiatehokkuuden parantamisesta. Suosituksia ja laskelmia hyödynnetään tulevissa investointipäätöksissä.

Virtain Muovityössä energiatehokkuuden järjestelmällinen parantaminen lähti liikkeelle viisi vuotta sitten toteutetusta sukupolvenvaihdoksesta, kun yrityksen vuonna 1972 perustanut Olavi Mäkinen siirsi vetovastuun lapsilleen Marja ja Ville Mäkiselle sekä Jenni Rintamäelle.

– Lähdimme ensitöiksemme rakentamaan yritykselle sertifioidut laatu- ja ympäristöjärjestelmät. Niiden myötä myös energian ja veden kulutusta alettiin seurata järjestelmällisesti. Samalla ryhdyimme suunnittelemaan toimenpiteitä esimerkiksi sähkön käytön vähentämiseksi, toimitusjohtaja Marja Mäkinen sanoo.

Virroilla Pirkanmaalla toimiva Virtain Muovityö on teollisuuden sopimusvalmistaja, joka tekee ruiskuvalumenetelmällä mittatarkkoja muoviosia koneisiin ja laitteisiin. Puhallusmuovauksella valmistetaan teknisiä säiliöitä.

Ruiskuvalukoneessa muovi sulatetaan sähkövastusten ja kitkan avulla, ja sula ruiskutetaan muottiin kovalla paineella. Sen jälkeen valmistettava osa jäähdytetään jäähdytyskanaviston avulla oikeaan lämpötilaan.

– Vettä jäähdyttävä kylmälaitos tuottaa paljon hukkalämpöä, jota syntyy myös muussa tuotannossa. Halusimme selvittää, miten hukkalämpöä voitaisiin hyödyntää tehokkaasti kiinteistöjen lämmitykseen.

Kerralla vastaus moneen kysymykseen

Energia-asioiden suurimmaksi haasteeksi Mäkinen nimeää öljylämmityksen, jolla lämmitetään tehtaan kiinteistöt.

– Samalla kuitenkin totesimme, ettei öljylämmitys ole ainoa pulmamme. Halusimme kartoittaa vanhojen kiinteistöjen kunnon, mitkä ovat eniten energiahävikkiä aiheuttavat kohteet ja millaisia remonttitarpeita tiloista löytyy. Energiatehokkuuden parantaminen koostuu monesta asiasta, joihin halusimme kerralla vastauksia.

Tätä varten yritys päätti teettää kokonaisvaltaisen energiakatselmuksen. Mäkisen mukaan katselmuksen tekoon saatiin Motivasta hyviä neuvoja. Katselmuksen tekijäksikin löytyi nopeasti sopiva konsultti. Virtain Muovityö sai katselmukselle valtion energiatukea 40 prosenttia katselmuksen työkustannuksista.

– Pääsimme nopealla aikataululla liikkeelle. Annoimme energiankulutustiedot katselmuksen tekijälle, joka puolestaan ryhtyi tekemään mittauksia tuotantotiloissa. Esimerkiksi jäähdytyslaitteiden sähkönkulutusta ja sisälämpötiloja seurattiin eri ajankohtina.

Öljylämmitykselle löytyi vaihtoehtoja

Helmikuussa 2021 valmistuneen energiakatselmuksen mukaan öljylämmitys olisi mahdollista korvata esimerkiksi ilmavesilämpöpumpuilla ja maalämmöllä.

– Lämmitysjärjestelmän vaihdossa saimme hyvän vertailun eri vaihtoehdoista, niiden kustannuksista ja arvioiduista takaisinmaksuajoista.

Rakennuksista katselmus löysi useita korjauskohteita, joilla energiahävikkiä voidaan vähentää. Tuotantotiloissa on tarkoitus remontoida ikkunoita ja parantaa katon eristystä.

Marja Mäkisen mukaan energiakatselmus toimii eräänlaisena toimintasuunnitelmana, millaisia asioita on tehtävä ja laitettava kuntoon tulevien vuosien aikana.

– Esimerkiksi laskelmat suositelluista investoinneista ovat meille hyvää materiaalia päätöksenteon tueksi.

Mäkisen mukaan muun muassa tuotantotilojen ilmanvaihtokoneet uusitaan lähivuosina energiatehokkaampiin ja tehokkaammalla lämmön talteenotolla varustettuihin laitteisin. Harkinnassa on myös aurinkosähköjärjestelmä, jolla voidaan tuottaa osa tehtaan tarvitsemasta sähköstä.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että energiakatselmus tuli tehtyä. Olin tosin aluksi hieman epäileväinen, sopiiko katselmus pk-yrityksille. Työn edetessä tuli kuitenkin selväksi, että tästä on meille paljon hyötyä.

Energiatehokkuussopimukseen liittyminen harkinnassa

Virtain Muovityössä harkitaan nyt energiatehokkuussopimukseen liittymistä. Mäkisen mukaan energian kulutusta seurataan jo nyt varsin tarkasti, joten sopimuksen edellyttämä raportointi hoituisi suhteellisen vaivattomasti.

– Lisäksi energiatehokkuussopimukseen kuuluminen antaisi mahdollisuuden saada energiatukea energiaa säästäviin investointeihin.

Mäkisen mukaan ympäristöasiat ovat monestakin syistä tärkeitä. Energian säästäminen leikkaa kustannuksia, mutta vastuullinen toiminta on myös yritykselle tärkeä arvo.

– Lisäksi asiakaskuntaamme kuuluvat teollisuusyritykset edellyttävät vastuullista toimintaa myös alihankkijoilta.


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 6.10.2023