Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2021


16.11.2021 10.00

Hae mukaan kehittämään puunkäyttöä korjausrakentamisessa

Julkisen puurakentamisen neuvontapalvelun vauhdittajaryhmään vuodelle 2022 haetaan korjausrakentamisen hankkeita. Ryhmän tarkoitus on tehdä kehittämisestä mahdollisimman vaivatonta ja madaltaa kynnystä puun hyödyntämiseen vertaistuen ja asiantuntijasparrauksen avulla. Tervetuloa mukaan!

Laamaanninkatu 8 Porvoossa
kuva Mikko Räisänen
Kuva. Puukerrostaloja Porvoossa. Kuvaaja Kimmo Räisänen.

Puulla on korjausrakentamisen potentiaalia keveyden, ekologisuuden ja helpon muokattavuuden vuoksi. Puumateriaalin ja -tuotteiden kiertotalouden ratkaisut ja kytkeminen uusiutuvan energian ratkaisuihin ovat ajankohtaisia aiheita rakentamisessa. Näiden teemojen parissa työskennellään puurakentamisen vauhdittajaryhmässä vuonna 2022. Vauhdittajaryhmään osallistuminen on maksutonta ja tapaamiset toteutetaan pääosin verkkoyhteyksin. Ryhmään voivat hakea julkiset rakennuttajat ja heidän hankekumppaninsa.

Mitä ryhmässä tehdään?

Vauhdittajaryhmä on tapa kehittää toimintaa yhdessä samankaltaisten hankkeiden parissa toimivien kanssa. Puurakentamisen vauhdittajaryhmä tarjoaa konkreettista kehittämisapua osallistujille. Ryhmän tukena toimivat ryhmälle nimetyt asiantuntijamentorit, vierailevat puhujat ja julkisten hankintojen osaamiskeskus KEINO:n muutosagentit.

Ryhmän tapaamiset sisältävät:
  • asiantuntijapuheenvuoroja korjausrakentamisen eri osa-alueista, hankinnoista ja markkinoista,
  • hankekohtaista sparrausta asiantuntijamentoreilta, ja
  • tukea hankkeiden valmisteluun ja eri toteutusratkaisujen kartoitukseen, koulutusmateriaalien laadintaa sekä tilaaja-toimittaja-tapaamisten ja markkinakartoituksien valmisteluapua.
Ryhmän opit dokumentoidaan ja jaetaan kaikkien avoimesti hyödynnettäväksi.

Millaisella hankkeella voi hakea mukaan?

Korjausrakentaminen kattaa laajasti toiminnan, jolla rakennuksen tai sen osien kuntoa ylläpidetään tai parannetaan. Korjausrakentamisen yhteydessä voidaan rakentaa lisäkerroksia tai laajentaa muutoin nykyistä rakennusta. Puunkäyttö korjausrakentamisessa -vauhdittajaryhmä on tarkoitettu kaikille hankkeille, joissa halutaan käyttää puuta.

Puunkäyttö korjausrakentamisessa -hankkeita voivat olla esimerkiksi:
  • energia- ja julkisivuremontit,
  • lisäkerrosrakentaminen, laajennukset,
  • korjausrakentamiseen liittyvät kehittämishankkeet, ja
  • kokeileva korjausrakentaminen sekä eri materiaalien yhteiskäyttö.

Kuka voi hakea mukaan?

Ryhmä on tarkoitettu julkisille rakennuttajille: kunnille, sotealan asuntosäätiöille, seurakunnille, vuokrataloyhtiöille, Senaatti-kiinteistölle, opiskelija-asuntosäätiöille, kumppanuushankkeille ja julkisten rakennuttajien yhteistyökumppaneille.

Ryhmiin toivotaan hankkeita, jotka ovat valmistelu- tai hankesuunnitteluvaiheessa.

Ryhmien tapaamisiin voi osallistua mukaan valitusta organisaatiosta useampi henkilö. Organisaatio nimeää keskuudestaan yhteyshenkilön sekä varahenkilön.

Miksi mukaan ryhmään?

Yhdessä enemmän: Vauhdittajaryhmiin osallistuvien ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen, sillä korjausrakentamisen hankkeisiin liittyviä toimenpiteitä tehdään yhdessä muiden kanssa.

Helppous: Vauhdittajaryhmä madaltaa kynnystä kehittämiseen perustoiminnan yhteydessä.

Oppiminen: Hyvistä käytännöistä ja muiden kokemuksista opitaan kunnista eri puolilta Suomea.

Asiantuntija-apua: Vauhdittajaryhmien toimenpiteiden tueksi tuodaan asiantuntija-apua. Ryhmässä on sparraamassa puu- ja korjausrakentamisen sekä hankinnan asiantuntijoita.

Verkottuminen: Verkottuminen kentän toimijoiden kanssa mahdollistaa tiedonvaihdon vauhdittajaryhmän jälkeenkin.

Mitä vauhdittajaryhmään osallistuminen edellyttää?

Käynnistyvä hanke: Ryhmään voivat hakea sellaiset julkiset toimijat, jolla on suunnittelussa korjausrakentamishanke tai kehittämishanke liittyen korjausrakentamiseen. Yhteisenä nimittäjänä on halu hyödyntää puuta yhtenä hankkeen materiaalina.

Sitoutumista ja aikaresursseja: Vauhdittajaryhmään osallistuva organisaatio sitoutuu osallistumaan vauhdittajaryhmän tapaamisiin ja levittämään oppeja omassa organisaatiossaan. Vauhdittajaryhmässä jokainen osallistuja työstää hankkeestaan lyhyen esittelyn, joka jaetaan avoimesti. Ryhmä kokoontuu noin kerran kuukaudessa (yhteensä viisi kertaa). Vauhdittajaryhmän päätöstilaisuus pidetään lähitilaisuutena.

Hakuohjeet

Haku vauhdittajaryhmään on auki 16.11.2021–28.2.2022.

Ryhmään valitaan noin 5 hanketta. Valinnat tehdään kokonaisharkinnan mukaan niin, että valituilla on keskenään yhteisiä tavoitteita sekä kehittämisen kohteita. Valinnoissa tavoitellaan tasaista alueellista jakaumaa. Valinnoissa painotetaan asuntorakentamista, jossa katsotaan olevan tällä hetkellä suurta potentiaalia puunkäytölle.

Valinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille helmikuun 2022 aikana.

Aloitustapaaminen järjestetään 24.3.2022, klo 9.00–11.00 etäyhteyksin (vauhdittajaryhmään hakijoiden kannattaa laittaa päivämäärä jo nyt kalenteriin). Ilmoittaudu mukaan alla olevasta linkistä.

Ilmoittautumislomake puunkäyttö korjausrakentamisessa -vauhdittajaryhmään

Esimerkkihankkeita ja lisätietoa:






Ympäristöministeriön Kasvua ja kehitystä puusta -ohjelmaan liittyvä blogi ullakko- ja lisäkerrosrakentamisesta

Lisätietoja vauhdittajaryhmästä:
Motiva Oy
asiantuntija Jenni Rovio
jenni.rovio@motiva.fi

Motiva Oy
asiantuntija Nina Teirasvuo
nina.teirasvuo@motiva.fi

Ryhmän aikataulu:
02/2022 Hankekohtaiset aloitushaastattelut

03/2022Ensimmäinen yhteinen työpaja, tavoitteet, sisältää ennakkotehtävän

04/2022Markkinoiden tuntemus, rahoitusinstrumentit

05/2022Rakennus- ja kaavamääräykset

09/2022Korjausrakentamisen toteutusratkaisut, vähähiilisyys
(Lopputehtävä ja hankkeen kuvauksen työstäminen)

10/2022Päätöstilaisuus ja työmaakäynti



Vauhdittajaryhmät ovat osa Motivan koordinoimaa julkisen puurakentamisen neuvontapalvelua, joka tarjoaa kunnille ja kaupungeille aiheeseen liittyvää maksutonta neuvontaa ja koulutusta. Neuvontaa rahoittaa ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelma. Puurakentamisen ohjelman tavoite on lisätä puun käyttöä rakentamisessa ilmastotavoitteiden edistämiseksi.

Ympäristöministeriö: Puurakentamisen toimenpideohjelma



Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.4.2022