Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2021


2.7.2021 9.00

Turvallista aurinkosähköä – järjestelmän suunnittelijan ja toimittajan ohje on julkaistu

Aurinkosähköjärjestelmät ovat käytössä ja tuottamassa sähköä vuosikymmeniä. Järjestelmien käytönaikaiseen turvallisuuteen voidaan vaikuttaa suunnittelun ja asennuksen yhteydessä tehtävillä valinnoilla, sekä huolehtimalla seurantatoimenpiteistä.

Motiva on koostanut aurinkosähköjärjestelmien suunnittelijoille ja toimittajille ohjeen aurinkosähköjärjestelmien sähkö- ja paloturvallisuusriskien minimoimiseksi. Ohjeeseen on listattu asioita, joita hyvässä suunnittelussa ja toteutuksessa otetaan huomioon.

– Ammattimainen ja huolellinen suunnittelu sekä asennus minimoivat turvallisuusriskit. Nämä ovat hyviä keinoja varmistaa turvallinen aurinkosähkön tuotanto, kertoo Motiva Oy:n asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Aurinkosähköteknologia ja ymmärrys paloturvallisuudesta kehittyvät jatkuvasti. Suunnittelijoiden ja toimittajien tulisikin aktiivisesti seurata niihin liittyvien standardien ja määräysten kehitystä.

Dokumentointi ja kiinteistömerkinnät lisäävät turvallisuutta

Laitteen toimittaja ja suunnittelija ovat avainasemassa siinä, että aurinkosähkölaitteiston ostaja saa kaikki tarvittavat tiedot, ohjeet ja opastukset, jotka vaikuttavat järjestelmän turvalliseen käyttöön.

Hyvin toteutetun ja asennetun järjestelmätoimituksen lisäksi on tärkeää, että ostaja saa käyttöönsä tietokortin ja muun dokumentoinnin, kuten käyttöohjeen ja seuranta- ja huoltosuunnitelmat hankkimastaan aurinkosähköjärjestelmästä.

– Aurinkosähköjärjestelmän tietokortti on tiivistetty kuvaus järjestelmästä ja sen sijainnista kiinteistössä. Siitä saa nopeasti tarvittavat tiedot järjestelmästä esimerkiksi pelastus-, huolto- tai remonttitöihin. Tietokortti nopeuttaa pelastuslaitoksen työtä kaikissa hälytystehtävissä, Suur-Uski kertoo ja muistuttaa, että tietokortti kuuluu hyvään aurinkosähköjärjestelmätoimitukseen.

Oleellinen osa järjestelmän dokumentointia ovat myös kiinteistö- ja varoituskyltit, jotka tulisi asentaa paikoilleen järjestelmän asennuksen yhteydessä.

– Aurinkosähköjärjestelmälle on olemassa oma kansainvälinen merkkikilpi, jonka pitäisi löytyä kiinteistöstä. Pelastuslaitoksen on hätätilanteessa tiedettävä kiinteistön aurinkosähköjärjestelmästä ja siitä, miten sen saa jännitteettömäksi. Opastekyltit ja tieto aurinkopaneelijärjestelmästä ovat ensi arvoisen tärkeitä pelastushenkilöstölle, Suur-Uski vinkkaa.

Monipuolisesti tietoa turvallisesta aurinkosähköstä

Motiva Oy julkaisi keväällä 2021 Aurinkosähkön turvallisuusoppaan, joka tarjoaa tietoa ja vinkkejä siihen, miten aurinkosähköjärjestelmän paloturvallisuutta voi parantaa suunnittelu- ja käyttövaiheessa. Opas on vapaasti ladattavissa Motivan verkkopalvelusta, jossa ovat myös aurinkosähkön tietokorttimalli, aurinkosähköjärjestelmän huolto- ja seurantasuunnitelma sekä nyt julkaistu "Turvallista aurinkosähköä – järjestelmän suunnittelijan ja toimittajan ohjeita".

Näiden lisäksi Satakunnan ammattikorkeakoulu on tuottanut ilmaisen ja kaikille avoimen Aurinkosähköjärjestelmien turvallisuus palotilanteissa -koulutusmateriaalin, joka on saatavilla Moodle-alustalla. Koulutusmateriaali on tarkoitettu ensisijaisesti pelastushenkilöstölle, mutta sitä voivat hyödyntää myös järjestelmän suunnittelijat ja toteuttajat.

  • Satakunnan ammattikorkeakoulun tuottama Aurinkosähköjärjestelmien turvallisuus palotilanteissa -koulutusmateriaali on saatavilla Moodle-alustalla (vaatii kirjautumisen).



Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.4.2022