Siirry sisältöön

Aurinkosähkön paloturvallisuus

Aurinkosähkö on helppokäyttöistä ja luotettavaa tekniikkaa. Oikein mitoitettu, asennettu ja huollettu aurinkosähköjärjestelmä on kustannustehokas ja pitkäikäinen tapa tuottaa puhdasta energiaa.

Aurinkosähköjärjestelmään, kuten muihinkin sähköjärjestelmiin, liittyy kuitenkin tulipalon riski. Aurinkosähköjärjestelmistä alkaneet tulipalot ovat Suomessa hyvin harvinaisia, ja todennäköisyys järjestelmän aiheuttamalle tulipalolle on pieni.

Tämä sivu sekä Aurinkosähkön turvallisuusopas tarjoavat tietoa ja vinkkejä siihen, miten aurinkosähköjärjestelmän paloturvallisuutta voi parantaa suunnittelu- ja käyttövaiheessa. Kaikissa tulipalotilanteissa, syttymissyystä riippumatta, pelastustöiden sujuvuuden ja turvallisuuden kannalta on tärkeää, että pelastuslaitoksella on tieto kiinteistön aurinkosähköjärjestelmästä.


Kaikki sähköjärjestelmät vaativat huoltoa ja ylläpitoa, niin myös aurinkosähköjärjestelmät. Aurinkopaneelit voivat olla käytössä pitkään, sillä niiden käyttöikä on noin 30 vuotta, jona aikana järjestelmät ovat alttiina muun muassa sääolosuhteiden vaikutukselle.

Aurinkosähköjärjestelmän turvallisuutta käyttövaiheessa lisääviä tekijöitä:


Säännöllinen kunnossapito Kosteusongelmien ja korroosion ehkäisy Aurinkopaneelien taakse ja alle kerääntyvän palavan materiaalin, kuten pölyn ja lehtien, poisto

Paloturvallisuuteen liittyvien riskien ennaltaehkäisy on paras aloittaa jo aurinkosähköjärjestelmän suunnittelu- ja toteutusvaiheessa. Asiantuntevasti toteutettu järjestelmä aiheuttaa vähemmän riskejä järjestelmän käyttövaiheessa.

Järjestelmän paloturvallisuutta edistää:
  • Suunnittelun ja asennuksen toteuttaa pätevyyden omaavat ammattilaiset.
  • Asennuksessa käytetään vaatimukset ja standardit täyttäviä sekä yhteensopivia sähkölaitteita ja komponentteja.
  • Asennetulle järjestelmälle tehdään asianmukainen käyttöönottotarkastus. Käyttöönottotarkastuspöytäkirjat ja muut dokumentit on toimitettu järjestelmän omistajalle.
  • Kohteesta löytyvät asianmukaiset kiinteistömerkinnät ja varoituskyltit.

Aurinkosähköjärjestelmän suurimmat haasteet liittyvät normaaliin sähköturvallisuuteen. Ongelmia voi välttää noudattamalla määräyksiä. Tulipalojen taustalla on usein suunnittelu- ja asennusvirheitä, jotka ovat merkittävimmät syyt aurinkosähköjärjestelmien tulipaloille. Yleensä tulipalo kohteessa syttyy muusta syystä kuin aurinkosähköjärjestelmästä.



Yksi osa aurinkosähköjärjestelmien turvallisen toiminnan laadunvarmistusta on järjestelmästä laadittu tietokortti ja dokumentointi.

Aurinkosähköjärjestelmän tietokortti on tiivistetty kuvaus järjestelmästä ja sen sijainnista kiinteistössä. Siitä saa nopeasti tarvittavat turvallisuustiedot esimerkiksi pelastus-, huolto- tai remonttitöihin. Tietokortti nopeuttaa pelastuslaitoksen työtä kaikissa hälytystehtävissä.

Varmista, että tietokortti kuuluu aurinkosähköjärjestelmän toimitukseen. Säilytä tietokorttia sähköpääkeskuksen välittömässä läheisyydessä ja toimita siitä kopio paikalliselle pelastuslaitokselle. Jos omistat aurinkosähköjärjestelmän, josta ei ole tehty tietokorttia, voit selvittää saatko tilattua sen jälkikäteen järjestelmäsi toimittajalta.

Aurinkosähköjärjestelmän tietokortti

Aurinkosähköjärjestelmän tietokortin mallipohja esimerkeillä sekä kaksi versiota täytettävästä tietokortista:



Laitteiston ja asennuksen laadukkaaseen dokumentointiin kuuluvat tietokortin lisäksi:
  • Käyttöohje, myös suomen kielellä.
  • Sähkö- ja rakennekuvat.
  • Mittaus- ja käyttöönottotarkastuspöytäkirjat.
Kaikki edellä mainitut dokumentit on hyvä säilyttää yhdessä. Saatavilla olevan asianmukaisen dokumentoinnin ja ohjeiden merkitys korostuu onnettomuus­tilanteessa pelastuslaitoksen toiminnan kannalta.

Aurinkopaneelijärjestelmän on olta­va tunnistettavissa, asianmukaisten opasteiden on oltava käytössä ja tarvittavien yhteystietojen sekä turvallisuuteen liittyvän ohjeistuksen on löydyttävä kohteelta. Aurinkosähköjärjestelmän tietokortit ovat hyvä keino lisätä järjestelmän käytettävyyttä ja turvallisuutta.


Kiinteistömerkinnät ja varoituskyltit

Aurinkosähköjärjestelmää koskevat kiinteistömerkinnät ja varoituskyltit ovat osa dokumentointia.

  1. Aurinkosähköjärjestelmän turvakytkimen sijainti on merkittävä kyltein tai tarroin vähintäänkin sähköpääkeskuksessa.

  2. Turvakytkimien ja jako- ja sähkökeskusten läheisyydessä on oltava ”Varo takajännitettä” -kyltti, mikäli takaiskuvaara on olemassa.

  3. Aurinkosähköjärjestelmälle on oma kansainvälinen merkkikilpi, jonka pitää löytyä kiinteistöstä.





Aurinkopaneelien asentaminen ja käyttöönotto on aina rakennukseen liittyvä ratkaisu. Siihen vaaditaan asianmukainen suun­nittelu sekä selvitykset rakenteiden kantavuuden ja paloturvallisuuden näkökulmasta. Myös asennusten rakennusluvanvaraisuus on selvittävä paikallisesti ja noudatettava annettuja ohjeita.

Vaadittavien toimenpiteiden tarkistuslista:
  • Varmista ennen laitteiston asennusta, että katto tai muu asennuspaikka kestää laitteiston ja siitä syntyneen tuuli- ja lumikuorman.
  • Tilaa järjestelmän suunnittelu ja asennus ammattilaiselta.
  • Pyydä aurinkosähköjärjestelmän toimituksen yhteydessä kattava dokumentointi ja tietokortti.
  • Teetä aurinkosähköjärjestelmän käyttöönottotarkastus silloin kun sääolot ovat sopivat, mieluiten aurinkoisena päivänä.



Kaikki sähköjärjestelmät vaativat huoltoa ja ylläpitoa, niin myös aurinkosähköjärjestelmät. Aurinkosähköjärjestelmälle kannattaa aina laatia huolto- ja kunnossapitosuunnitelma.

Tarkista aurinkosähköjärjestelmäsi tasaisin väliajoin:

  • Laitteiden toimintaa on hyvä seurata aktiivisesti. Jos järjestelmässä tai sen tuotannossa on selittämätön poikkeama, kannattaa ottaa yhteyttä järjestelmän toimittajaan tai huoltoon.
  • Tarkista silmämääräisesti liittimien ja johdotusten kunto.
  • Puhdista invertteristä pölyt ja verryttele DC-kytkintä. Verryttely tapahtuu laittamalla ensin invertteristä sähköt pois (AC-kytkin) ja sen jälkeen kääntämällä DC-kytkin pois/päälle noin 10 kertaa.
  • Tarkista, ettei katon tai seinien läpivientien kohdalla ole vuotoja.


Aurinkosähköjärjestelmän huolto- ja seurantasuunnitelma

Aurinkosähköjärjestelmään kuuluvien laitteiden toimintaa kannattaa seurata säännöllisesti. Jos huomaat laitteissa poikkeamia tai mikäli sähköntuotannossa tapahtuu selittämätön alenema, on suositeltavaa ottaa yhteyttä järjestelmän toimittajaan.

Seuraa säännöllisesti, ettei esimerkiksi invertterissä eli vaihtosuuntaajassa näy ylimääräisiä varoitusvaloja. Invertterit yleensä ilmoittavat vioista ja käyttöohjeen avulla voi usein päätellä mistä vika johtuu. Esimerkiksi ylijännitevaroituksen syy täytyy aina selvittää. Ukkonen voi aiheuttaa invertterin sammumisen, jolloin laitteen uudelleen käynnistys on yleensä tarpeen. Säännöllisen seurannan lisäksi on järjestelmä hyvä tarkistaa vuosittain. Huomioi lisäksi järjestelmän takuuseen liittyvät huoltovelvoitteet.

Lataa pohja aurinkosähköjärjestelmän vuosihuoltosuunnitelman laatimiseen:
Aurinkosähköjärjestelmän huolto- ja seurantasuunnitelma (pdf) (851.2 KB)
Kuva 6. Aurinkosähköjärjestelmän huolto- ja seurantasuunnitelma.



Hyvin toteutetusta aurinkosähköjärjestelmästä saadaan sähköä turvallisesti vuosikymmeniä, kunhan laitteistosta pidetään huolta, ja se on suunniteltu sekä asennettu oikein. Eniten turvallisuuteen voidaan vaikuttaa suunnittelun yhteydessä tehtävillä valinnoilla.

Aurinkosähköjärjestelmien sähkö- ja paloturvallisuusriskien minimoimiseksi on järjestelmän suunnittelu ja asennus toteutettava huolellisesti.

Asioita, joita hyvässä suunnittelussa ja toteutuksessa otetaan huomioon:
  • Järjestelmän turvallinen käyttö varmistetaan noudattamalla aurinkosähköjärjestelmien rakentamiseen liittyviä sähkö- ja paloturvallisuusasetuksia ja -määräyksiä.
  • Huolellinen käyttöönottotarkastus pienentää huomattavasti riskejä. Osallistu valvontaan ja varmista, että havaitut puutteet korjataan ennen käyttöönottoa.
  • Varmista asennuksen oikeat etäisyydet savunpoistoluukkuihin, palomuureihin/-katkoihin ja katon reunaan. Huomioi myös paikallisen paloviranomaisen ohjeet.
  • Osastoivien rakenteiden läpivienneissä pitää olla palokatko. Niiden toiminnasta tulee huolehtia myös rakentamisen aikana väliaikaisin ratkaisuin.
  • Varmista, että tarvittavat kiinteistömerkinnät asennetaan, erityisesti aurinkosähkön kansainvälinen merkkikilpi.
  • Järjestelmälle laadittu huolto- ja kunnossapitosuunnitelma varmistaa turvallista käyttöä. Suunnitelmassa on muun muassa ohjeistusta siihen, että kuka ja miten roskien puhdistus sekä lumenpoisto toteutetaan.
  • Aurinkosähköteknologia ja ymmärrys paloturvallisuudesta kehittyy jatkuvasti. Seuraa niihin liittyvien standardien ja määräysten kehitystä.

Lue lisää:
Turvallista aurinkosähköä – järjestelmän suunnittelijan ja toimittajan ohjeita



Kiinteistön tulipalossa aurinkosähköjärjestelmästä aiheutuu erilaisia riskejä, jotka tulisi huomioida riippumatta palon syttymissyystä.

Satakunnan ammattikorkeakoulu SAMK on tuottanut pelastushenkilöstölle, suunnittelijoille, toteuttajille ja rakennusalan ammattilaisille tarkoitetun, ilmaisen Aurinkosähköjärjestelmien turvallisuus palotilanteissa -koulutuksen. Kaikille avoin koulutus on saatavilla Satakunnan ammattikorkeakoulun Moodle-alustalla.

SAMKin Moodle:



Oppaan ja materiaalien laatimisessa ovat olleet mukana:
Motiva, Energiavirasto, STEK ry, Helen Oy, Caruna Oyj, Aurinkoteknillinen Yhdistys ry, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, Soleras, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto, Energiateollisuus ry, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Sähköinfo Oy, Pelastusopisto ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos. Materiaalit on rahoittanut Energiavirasto, STEK ry, Helen Oy ja Caruna Oyj


Sivua päivitetty viimeksi 2.2.2023