Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2021


14.12.2021 9.00

Purkujätehaaste – datan avulla rakennusjätteet kiertoon

Suomessa syntyy noin 1,6 miljoonaa tonnia rakennus- ja purkujätettä vuodessa. Rakentamisessa ja purkamisessa muodostuvan jätteen hyödyntämisaste halutaan nostaa 50 prosentista vähintään 70 prosenttiin. EU:n jätedirektiivin mukaisesti tavoite olisi pitänyt saavuttaa jo 2020 loppuun mennessä. Helsingin kaupungin ja Motiva Services Oy:n kokeiluhankkeessa kehitetään digitaalisia ratkaisuja, joiden avulla voidaan vauhdittaa rakennusjätteiden hyötykäyttöä.

Miten ennakoiva suunnittelu parantaa purkumateriaalien käyttöä? Mitä lisäarvoa purkukartoitustietojen keskitetyllä hallinnalla voidaan saada? Miten datan hyödyntämistä voidaan kehittää? Näihin kysymyksiin etsitään vastausta Helsingin kaupungin ja Motiva Services Oy:n ”Data-alustan kehitys osana Helsingin kaupungin kiertotaloustyötä” -kokeiluhankkeessa.

– Rakennusten korjaamisessa ja purkamisessa muodostuvan jätteen hyödyntämisessä tieto on avainasemassa. Perusteellisen purkukartoituksen ja hyödyntämisen ennakoivan suunnittelun avulla on mahdollista optimoida materiaalien ja rakennusosien käyttöä ja saada niitä entistä tehokkaammin sekä uusiokäyttöön että raaka-aineiksi, sanoo johtava asiantuntija Paula Eskola, Motivasta.
Kuva. Käytöstä poistuneiden rakennuksien purkumateriaaleja halutaan hyödyntää entistä tehokkaammin raaka-aineina uusiokäytössä. Kuva iStock.

Projektissa pilottikohteena on Lauttasaaressa sijaitseva Vattuniemen keskuksen alue, jossa tullaan purkamaan 16 kiinteistöä vuosina 2022–23. Kesällä 2021 käynnistyneessä hankkeessa kehitetään alueen toimijoille toimintamalleja ja työkaluja, joilla voidaan edistää kiertotalous- ja vähähiilisyystavoitteita ja tunnistaa digitaalisten ratkaisujen ja datan tuomat hyödyt tavoitteiden saavuttamisessa.

Helsingin kaupungin kokeiluhanke: Data-alustan kehitys osana Helsingin kaupungin kiertotaloustyötä

Kiertotaloutta datasta -haastekilpailu käynnistyi

Kiertotaloutta datasta -haastekilpailussa etsitään uusia ideoita, konsepteja, toimintamalleja, ratkaisuja tai liiketoiminta-aihioita, joissa ratkotaan datan avulla kiertotalouden haasteita. Haastekilpailussa on kuusi eri toimijoiden esittämää haastetta. Purkujätehaasteessa Helsingin kaupunki ja Motiva Services haastavat ideoimaan ratkaisuja siihen, miten purkukartoitusdataa voisi hyödyntää laajemmin.

Haastekilpailuun voivat osallistua yksityishenkilöt tai tiimit eri organisaatioista jättämällä lyhyen konsepti- tai ideakuvauksen. Erityisesti mukaan toivotaan tiimejä, joissa on osallistujia erilaisista organisaatioista.

Data nähdään laajasti tulevaisuuden kiertotalouden mahdollistajana: sen avulla voidaan pidentää tuotteiden elinikää, korvata materiaalisia tuotteita palveluilla, luoda resurssien jakamiseen pohjautuvaa liiketoimintaa, tehdä arvoketjuista kestävämpiä sekä lisätä materiaalien uusiokäyttöä. Circular Design Innovation -haastekilpailun avulla etsitään uusia ja innovatiivisia ratkaisuja kiertotalouden edistämiseen.




Materiaalitori tarjoaa markkinapaikan rakennusjätteille

Yritykset ja organisaatiot voivat tarjota Materiaalitorin kautta muille ylijäämämateriaalejaan tai etsiä sitä kautta tarvitsemiaan materiaaleja. Kiertotaloutta edistää erityisesti se, että hyödynnettävissä olevat materiaalit ovat nähtävissä ennakoidusti ja alueellisesti. Tämä mahdollistaa kustannustehokkaan toiminnan.

www.materiaalitori.fi

Lisätietoja:
Motiva Oy
johtava asiantuntija Paula Eskola
paula.eskola@motiva.fi
puh. 040 555 2961


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.4.2022