Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2020


10.12.2020 8.00

Motivan ympäristökriteerit monitoimilaitteille, kopiokoneille ja tulostimille on päivitetty

Motiva on päivittänyt kestävien hankintojen tietopankin oppaan monitoimilaitteiden, kopiokoneiden ja tulostimien hankintaan. Alkuperäinen vuonna 2014 laadittu opas oli ajantasaistamisen tarpeessa ja Yhdysvaltojen ja EU:n välisen Energy Staria koskevan sopimuksen päättyminen 2018 edellytti kriteerien uudelleentarkastelua.

Motivan päivitettyjen kriteerien taustalla on kesällä 2020 julkaistut EU:n Green Public Procurement -kriteerit, jotka kattavuudestaan ja pitkästä valmistelustaan huolimatta edellyttävät kansallista soveltamista. Päivitettyihin Motivan kriteereihin on poimittu EU GPP -vaatimuksista merkittäviä ja todennettavia vaatimuksia ja valinnoissa on kuultu alan yrityksiä.

Energy Staria koskevan sopimuksen päättyminen näkyy sekä EU GPP -kriteereissä, että Motivan kriteereissä siten, että vaatimuksena ei käytetä merkintää itseään vaan viittausta sen energiatehokkuusvaatimuksiin. Valmistaja tai palveluntarjoaja voi vahvistaa vaatimuksenmukaisuuden teknisellä dokumentaatiollaan tai esimerkiksi soveltuvalla ympäristömerkillä. Jos valmistajalla tai palveluntarjoajalla on edelleen valikoimassaan laitteita, joilta löytyy Energy Star -merkintä, voidaan myös se hyväksyä todentamisena.

Hankintakriteerit sisältävät osin kahdentasoiset ympäristökriteerit: suositeltavan perustason ja joissain tapauksissa vaativamman edelläkävijätason. Edelläkävijätason vaatimuksia suositellaan hankkijoille, joilla on jo aiempaa kokemusta tuoteryhmän ympäristökriteereistä. Perustason kriteerit ovat yleisemmin käyttöön suositeltavat, mutta myös ennen niiden käyttämistä on hyvä perehtyä markkinatilanteeseen kartoituksen tai vuoropuhelun avulla.

Monitoimilaitteet, kopiokoneet ja tulostimet - Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa - versio 4.12.2020 (pdf) (1.7 MB)


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.4.2022