Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2020


7.4.2020 11.00

Työkalu energiatehokkuuden oheishyötyjen tunnistamiseen

Energiatehokkuuden parantaminen tuottaa yrityksille energiansäästön ohella monia erilaisia hyötyjä. Motiva on laatinut työkalun, jonka avulla yritys voi tunnistaa ja arvioida energiatehokkuuden oheishyötyjä.

Yritysten tunnistamat energiatehokkuuden oheishyödyt ovat taloudellisia, tuotannollisia ja toiminnallisia hyötyjä sekä ympäristöön, maineeseen ja työskentelyolosuhteisiin liittyviä hyötyjä.

Motivan laatimaa maksutonta taulukkotyökalua kannattaa hyödyntää esimerkiksi investointipäätöksiä valmisteltaessa ja tehtäessä. Oheishyödyt kannattaa liittää tarkasteluihin ja laskelmiin mukaan. Hyötyjen entistä kattavampi tunnistaminen ja arvottaminen voi kannustaa investointia energiatehokkuuteen. Saavutettuja oheishyötyjä on hyvä miettiä eri sidosryhmien näkökulmasta. Joskus hyötyjen tunnistaminen voidaan tehdä jälkikäteen tehtävänä peilauksena.

– Jälkikäteen tehtävä peilaus kannattaa, jotta oppii mitä muuta kuin energiakustannussäästöä on investoinnilla saavutettu. Oppeja voi käyttää hyödyksi myöhemmin energiatehokkuusaihioiden myynnissä yrityksen sisällä, sanoo johtava asiantuntija Erja Saarivirta Motivasta.

Oheishyötyjä paperitehtaalla ja päivittäistavarakaupassa

Tervakoski Oy:n paperitehtaalla Janakkalassa havaittiin, että energiatehokkuutta parantavilla toimilla on vaikutusta erityisesti työ- ja tuoteturvallisuuteen. Lisäksi energiatehokkuus on vähentänyt huolto- ja kunnossapitotarvetta. Näin tapahtui esimerkiksi, kun tehtaalla siirryttiin tasavirtamoottoreista vaihtovirtamoottoreihin. Vanhoja moottoreita piti huoltaa säännöllisesti. Uusien moottorien huoltotarve on vähäinen.

Taajuusmuuttajahankinnat puolestaan ovat parantaneet energiatehokkuuden lisäksi laitteiden ohjattavuutta ja säädettävyyttä. Laiteuusinnat tuovat monesti säästöjä myös tekemällä tarpeettomiksi vanhan laitteen rinnalleen tarvitsemat apulaitteet.

Päivittäistavaraketju Lidlin Järvenpään jakelukeskuksessa hyödynnetty älykäs kulutusseuranta auttaa turhan energiankulutuksen tunnistamisen lisäksi myös laitteiden toimintahäiriöiden ennakoinnissa. Tämä säästää kustannuksia ja voi vaikuttaa esimerkiksi viihtyvyyteen ja turvallisuuteen. Tiloissa käyttöönotettu led-valaistus säästää energiaa, mutta tuottaa myös aiempaa vähemmän lämpökuormaa ja vähentää jäähdytystarvetta. Oheishyöty on merkittävä, sillä jakelukeskuksissa merkittävä osa tiloista on jäähdytettävää kylmätilaa.

Monien energiatehokkuustoimien nähdään kasvattavan myös rakennuksen arvoa sekä tuottavan rahoitushyötyjä, sillä energiatehokkaiden rakennusten rahoitukseen on mahdollista saada lainaa paremmilla ehdoilla.

Maksuton työkalu verkossa

Maksuton taulukkotyökalu on ladattavissa Motivan verkkosivuilla:
Energiatehokkuuden oheishyödyt

Lisätietoja:
Motiva Oy
johtava asiantuntija Erja Saarivirta
puh. +358 (0) 40 669 4119
erja.saarivirta@motiva.fi


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.4.2022