Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2020


18.8.2020 9.00

Lämpimän käyttöveden kulutus minimiin espoolaisyhtiössä

Asunto Oy Espoon Rauhalanpuisto 8:ssa, kahden rakennuksen ja 42 asunnon yhtiössä Espoon Matinkylässä, toivottiin kannattavaa energiansäästöä ja lämpöpumppujen hyödyntämistä. Korkeiden lämpötilojen tarpeet haluttiin minimoida, etenkin lämpimän käyttöveden kulutus.

Lähtötilanteessa vedenkulutus oli talossa noin 130‒135 litraa asukasta kohden vuorokaudessa. Veden kokonaiskulutus oli noin 3 200 m3, josta lämpimän veden osuus 40 prosenttia. Veden lämmittämiseen kului kaukolämpöä 80 MWh vuodessa. Suhteellisen pienestä lähtötilanteen vedenkulutuksesta huolimatta säästömahdollisuuksia löytyi lisää.

Energia-asioihin perehtynyt sijoittajaosakas Timo Jokinen teki kartoituksen yhtiön energian- ja vedenkulutuksesta. Tavoitteena oli etsiä pienehköjä helposti toteutettavia energiansäästötoimenpiteitä. Jokinen on toiminut taloyhtiön hallituksessa vuodesta 2014 ja puheenjohtajana vuodesta 2016.

”Halusimme etsiä toimenpiteitä, jotka kannattavan energiansäästön lisäksi parantaisivat yhtiön soveltuvuutta lämpöpumpuille, joiden hyötysuhde on parhaimmillaan tuotettaessa matalalämpöistä vettä. Tähän joukkoon kuuluivat erityisesti korkeiden lämpötilojen tarpeen minimointi, hyvänä esimerkkinä lämpimän käyttöveden kulutuksen minimointi”, Jokinen kertoo.

Vedenkulutuksen alentamiseksi mietittiin keinoksi hanojen vakiovirtausventtiileitä ja -suuttimia sekä vesipihejä suihkuja. Niistä haluttiin omakohtaista kokemusta, joten maahantuojan kanssa sovittiin muutaman kuukauden koekäytöstä viidessä asunnossa vuoden 2016 lopussa. Koekäytön perusteella hallitus päätti hankkia vakiovirtausventtiilit ja vesipihit suihkukahvat kaikkiin asuntoihin.

”Asennus päätettiin tehdä itse. Käytännössä minä hoidin asennukset ajatuksena samalla tutustua asukkaisiin, koska en asu itse yhtiössä. Asennus tapahtui 2017 helmi-huhtikuussa”, Jokinen jatkaa.

Tulokset yllättivät positiivisesti

Tuloksia pidettiin yllättävän hyvinä. Vedenkulutus pienentyi odotuksia vastaavasti, mutta lämpimän veden kulutus laski suhteessa vielä enemmän, ja sen osuus kulutuksesta on enää 30 prosenttia. Veden lämmitykseen kului kaukolämpöä vuonna 2019 enää 42 MWh. Vedenkulutus oli samanaikaisesti 2 340 m3 ja kulutus asukasta kohden enää noin 100 litraa vuorokaudessa. Taloudellinen tulos oli myös hyvä. Investointien toteutunut takaisinmaksuaika oli alle kaksi vuotta. Veden hinnan nousu huomioon ottaen kustannussäästö oli yli 2 000 euroa vuodessa.

”Vedensäästössä kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti suihkuveden säästöön, koska siinä on suurin energiasisältö ja sen osuus vedenkulutuksesta on suhteellisen suuri. Asukkaiden valistaminen on tärkeää, mutta meillä toteutetun kaltaiset tekniset toimenpiteet ovat siitä hyviä, että niillä saadaan aikaan merkittävää säästöä asukkaiden käyttötottumuksista riippumatta”, Jokinen toteaa.

Yksi asia häntä on jäänyt hieman harmittamaan. ”Rakennuksen E-luvun laskennassa käyttöveden kulutus huomioidaan aina samalla tavalla vaikka säästöä saataisiinkin aikaiseksi rakennuksen teknisillä ominaisuuksilla.”

Asunto Oy Espoon Rauhalanpuisto 8
  • valmistunut vuonna 2003
  • hoitokulut noin 4 euroa/m2
  • lämminvesimaksu 10 euroa/hlö/kk
  • merkittävin lämpöhäviö on poistoilma
  • toiseksi merkittävin lämpöhäviö on lämmin käyttövesi/jätevesi

Lisätietoja:
Timo Jokinen
timo.m.jokinen@gmail.com
puh. 050 453 2737



Motivan koordinoimassa Kestävä vedenkäyttö -hankkeessa vuonna 2020 tuotettu julkaisu:


Vinkkejä fiksuun vedenkäyttöön


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.4.2022