Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2020


23.10.2020 9.00

Perheyritys Nuuksion kansallispuistossa kehittää ympäristövastuullista liiketoimintaa

Hawkhill Cottage Resort on Nuuksion kansallispuiston ympäröimänä toimiva matkailuyritys. Perheyritys vuokraa kahdeksaa korkeatasoista kokous- ja lomahuvilaa yksityis- ja yritysasiakkaille. Hawkhill kuuluu niihin onnekkaisiin yrityksiin, joiden toimintaa koronapandemia ei ole pahasti häirinnyt.

‒ Ajatuksemme on tarjota vieraille upea mökki lomailuun ja kaikki lisäpalvelut opastetuista patikkaretkistä eräkokin palveluihin ja läskipyöräretkiin. Kaikki tämä luontoa kunnioittaen ja tänä vuonna hiilineutraalisti. Seuraavaksi tähtäimessämme on aidosti CO2-negatiivinen hiilijalanjälki, yrittäjä Matti Ala-Outinen kertoo.

Green Key -ympäristösertifikaatti kannusti fiksuun vedenkulutukseen

Hawkhill Cottage Resortille myönnettiin vuonna 2019 matkailualan Green Key -ympäristösertifikaatti. Sertifikaatti velvoittaa mittaamaan vedenkulutusta kuukasitasolla ja rajoittamaan hanat sekä suihkut tiettyihin litramääriin.

‒ Tässä vaiheessa havahduimme vedenkulutuksen seurantaan ensin manuaalisesti. Jo aiemmin olimme miettineet erilaisia vuotovahtiratkaisuja. Kun tutustuin ensimmäistä kertaa Phyn Plus -vedenvalvontapalveluun ja sen toimintatapaan sekä asennukseen, totesin, että tämä otetaan jos se vaan toimii. Yhdessä huvilassa teimme testin ja kolmen kuukauden kokeilukäytön jälkeen totesimme, että tämä on erittäin toimiva ratkaisu meille, Ala-Outinen lisää tyytyväisenä.

Kulutuksen seuranta toteutetaan etänä. Vedenkulutusta ja muuta dataa valvotaan työntekijöiden kännyköihin asennettujen sovellusten kautta. Valvontapalvelu on hankittu jo kahteen kokoushuvilaan ja asennetaan myöhemmin kaikkiin kohteisiin. Ala-Outisen mukaan suuria vesivahinkoja ei ole Hawkhillin kohteissa vielä sattunut, vaikka vieraat ovat lähtiessään useita kertoja jättäneet suihkun tai jonkin hanan auki. Joskus myös lokakaivo on täyttynyt valuttavan wc-pöntön takia.

‒ Kaikkin edellä mainittuihin ongelmiin havahdutaan nopeasti tämän palvelun avulla. Jos vieras lähtee illalla tai yöllä mökistämme, voimme tehdä etänä tarkastuksen, että kaikki hanat ovat kiinni. Ei ole tarvetta mennä paikan päälle asiaa tarkistamaan, Ala-Outinen painottaa.

Johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki Motiva Oy:stä sanoo, että hyvin toteutettu vesivuotojen valvonta on hyvä asia etenkin tiloissa, joissa käyttäjät vaihtuvat tiheästi ja pysyvää valvontaa ei ole.

‒ On myös hyvä asia, että yritys panostaa vedensäästöratkaisuihin, jotka järkevöittävät etenkin lämpimän veden käyttöä ilman, että käyttäjän tarvitsee asiaa miettiä. Lomaillessa energia-asiat eivät välttämättä ole ensimmäisenä mielessä.

Palvelun avulla varmistetaan veden riittävyys

Mökkikylässä on useamman mökin yhteiskäytössä porakaivoja. Vedenvalvontapalvelun avulla varmistetaan veden riittävyys asiakkaiden käyttöön. Kaikkien hanojen ja suihkujen virtaamaa on niin ikään rajoitettu.

‒ Ennen virtaaman rajoittamista osa suihkuistamme kulutti jopa 21 litraa vettä minuutissa. Rajoittamisen jälkeen ne kuluttavat 7,5 litraa minuutissa, mikä ei käytännössä näy vielä käyttökokemuksessa. Olemme näin lähes puolittaneet vedenkulutuksen mökkikylässä.

Lisätiedot:
Motiva Oy
viestintäpäällikkö Sirpa Mustonen
puh. 050 370 6741
sirpa.mustonen@motiva.fi

Lisää aiheesta:


Luuppi-podcastit:
Vedenkulutus ja huoneistokohtainen kulutuksen mittaaminen
Kotitalouksien vedenkäyttö − teemana vesivuodot ja valvonta


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.4.2022